75è aniversari de l’Escola de Música de Felanitx

L’Any 1946 l’Ajuntament de Felanitx, presidit pel batle Antoni Obrador Caldentey, acordà la creació de l’Escola de Música de Felanitx, imposant-li el nom de Pare Aulí, en honor del destacat compositor, organista i frare dominic felanitxer, Joan Batista Aulí Caldentey (1796-1869).
En els seus inicis l’Escola únicament tenia per missió formar músics per integrar-se a la Banda de Música de Felanitx.
Bartomeu Artigues i Llorenç Siquier, director i president respectivament de la Banda de Música de Felanitx, portaren a terme l’any 1972 una reorganització del centre per tal de recuperar la seva activitat després d’uns anys de certa decadència.
Joan Oliver.
És a partir de 1985, ja baix la direcció de Joan Oliver, quan canvia la visió del centre i poc a poc s’obri a la incorporació de noves especialitats com el piano, guitarra, violí, etc.
L’any 1986 l’Escola s’integra a la xarxa d’escoles de música que creà la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear.
Amb l’entrada en vigor l’any 2001 del Decret 37/1999 es convertí amb escola reconeguda per la Conselleria d’Educació i Cultura.
A partit d’aquells moments és produeix un moviment ciutadà de tota la Societat Felanitxera i fins i tot de fora del municipi amb la demanda de la creació d’un Conservatori Professional a Felanitx.
A partir del curs 2002/2003 la Conselleria d’Educació i Cultura autoritza a l’Escola a impartir ensenyaments reglats de grau elemental conduents a l’obtenció del certificat oficial.
Entre els cursos 2004/2005 el centre comptà amb una Aula d’Ampliació del Conservatori Professional de les Illes Balears on s’hi impartien classes dels dos primers cicles del grau mitjà de música. A partir del curs 2005/2006 s’implanta el Pla de Nivell Mitjà (PNM) i l’Escola de Felanitx, queda autoritzada a impartir classes als alumnes que cursen els quatre primers cursos dels Ensenyaments Professionals de Música.
La Fundació per a l’Ensenyament de la Música i la Dansa a Felanitx, fou constituïda per l’Ajuntament de Felanitx el 5 de setembre de 2007, amb l’objecte fundacional de gestionar, promocionar i donar suport, sense afany de lucre a iniciatives relacionades amb l’ensenyament de la música i dansa per a dur a terme la gestió acadèmica i administrativa de l’Escola de Música i Dansa Para Aulí, i el Conservatori Professional de Música de Felanitx.
Al iniciar-se el curs 2007/2008 és va fer efectiu l’encàrrec de l’ajuntament, i tingué com a director fundador a Bartomeu Oliver Martí, al que seguiren en el càrrec Onofre Prohens, Nadal Albons, Bartomeu Artigues Febrer, Pascual V. Martínez Llopis, Felipe Manchón Gomis. Entre els anys 1984 i 2009 va estar al front de la direcció de la direcció de l’Escola de Música i Dansa, Joan Oliver Vicens, de llavors ençà és el gerent de la Fundació Felanitx per a la música i les Arts Escèniques , entitat creada per l’Ajuntament per gestionar l’Escola i el Conservatori , actualment la directora de l’escola és Núria Serra Pérez. Orquestra Contemporània, concert celebrat a Sant Salvador el 28 de juliol de 2019.
Des de l’any 2007 el conservatori compta amb l’Orquestra de Música Contemporània dirigida per Josep Prohens, al llarg d’aquests any han passat per l’orquestra aproximadament uns 187 alumnes, no tots s’han dedicat professionalment a la música, però la majoria han continuat estudis superiors. En quant a la música avui en dia ens trobam impartit classes de música a escoles de primaria i secundaria, així com a escoles, acadèmies, i fins i tot conservatoris. És d’admirar la tasca que ha duit a terme el conservatori i el director Josep Prohens, els qual ens diu que és difícil pels alumnes acostumar-se al llenguatge de la música contemporània, entendre els seus gestos i la direcció, no és el mateix que tocar les obres de Hayden, Beethoven, Mozart…fins i tot hi hagut alumnes reticents, però aviat s’enganxen als gestos i a la direcció de Prohens. Fins que comença un nou curs no sa sap els alumnes que formaran part de l’orquestra, tant els alumnes de composició con els que no, fan totes les obres, i tot són estrenes.A l’actualitat tant l’escola com el Conservatori reconegut oficialment pel decret del Govern Balear del 4 d’octubre del 2013, continuen oberts ja que al ser dos centres docents la normativa vigent per la Covid-19 els permet seguir desenvolupant les classes.
Des de card.cat volem felicitar a l’Ajuntament de Felanitx,i a tots els professors i alumnes que al llarg de la història han format part del Conservatori de l’Escola de Música i Dansa de Felanitx, entitat creada a l’any 1946, i que enguany celebra el seu 75 aniversari.

</a>Josep Prohens director de l’Orquestra Contemporània.


Concert alumnes del Conservatori, al juny de 2019.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.