Avui és Dimecres de Cendra

Avui, 17 de febrer de 2021 és el Dimecres de Cendra. És el primer dia del temps penitencial conegut com a Quaresma. Amb aquesta data s’inicia un període de quaranta dies, realment són quaranta-sis, fins a arribar al diumenge de Pasqua, però si descomptam els diumenges, en què no hi havia dejuni, ens queden quaranta dies, o sigui “quadragèsima”.

“Si vols que te diga es nom

d’un homo que té set fies

sa major té quatre dies

i ses altres, set perhom”.

És una festa mòbil, ja que està relacionada amb la festa pasqual i aquesta és una festivitat que depèn del sol i de la lluna, recordem que la festa de Pasqua se celebra el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Si Pasqua cau molt prest, el Dimecres de Cendra pot ser el dia 4 de febrer, si cau molt tard, la Quaresma comença el dia 10 de març, tres setmanes de diferència!

La Quaresma  té els seus inicis en els primitius cristians que habitaven les catacumbes al segle II. Al segle IV s’instituí un dejuni d’unes set setmanes que servia de temps de preparació pels qui havien de ser batejats el Dissabte Sant en recordatori dels quaranta dies que Jesús va passar al desert on sofrí les temptacions del dimoni.

Amb aquesta diada entram en el cicle de Pasqua i deixam enrere el cicle de carnaval.

A Mallorca és típica la Jaia Corema, una figura de dona amb set peus que representa la Quaresma amb les seves set setmanes i que s’exposava a les cases durant aquesta època de l’any, fins que el dissabte de Pasqua la llevaven o la cremaven amb l’alegria d’aquells que havien fet dejuni i s’havien abstingut de menjar carn:

“Sa Corema ja és passada;
Mare de Déu que no torn!,
que tenc s’esquena escorxada
d’anar-me a colgar dejorn”.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.