Cinc noves “stolperstein” a Sant Llorenç

Avui s’han col·locat cinc noves stolperstein (pedres que recorden els assasinats pel feixisme) originals de Gunter Demnig. Les dues primeres s’han posat damunt l’empedrat, davant l’església de Son Carrió i estaven dedicades a Magdalena Bassa i Jaume Fontpella; les altres tres, davant l’Ajuntament de Sant Llorenç, en recordança de Llorenç Llull, Miquel Riera i Guillem Pasqual.

L’acte estava presidit per Marc Andreu Herrera, director general de Memòria Democràtica, i per Jaume Bassa i Pep Jaume en representació de l’Ajuntament. També hi estaven convidats diversos familiars dels republicans assassinats. Josep Cortès ha llegit una breu biografia de cada un dels homenatjats:

Magdalena Bassa Galmés, “Coniera” i “Móra”. Va néixer a la possessió manacorina de sa Marineta l’any 1908, però vivia a les foranes de Son Carrió, a una caseta ran de la carretera de S’Illot; estava casada amb Jaume Carrió Bauzà –Fontpella–, zelador de l’Ajuntament i afiliat a Esquerra Republicana. Era cosina del mestre Guillem Galmés –Conier–, que dóna nom a l’escola de Sant Llorenç. A darreries d’agost el seu marit es va amagar a una cova del puig de Son Tovell, i ella li duia menjar d’amagat. A principis de setembre els falangistes la detingueren i la volgueren obligar a dir-los on era en Jaume, però ella s’hi va negar, per la qual cosa se l’endugueren a Manacor juntament amb la seva filla Bàrbara, que encara no havia complert els quatre anys. El 4 de setembre, digueren als seus parents que anassin a recollir la seva filla, cosa que va fer la seva tia Francisca Galmés –Móra–, que vivia a Sant Llorenç. L’endemà l’afusellaren a Son Coletes.

Jaume Carrió Bauzà, “Fontpella”. Era carrioner i estava casat amb Magdalena Bassa. Com s’ha dit, treballava de zelador a l’Ajuntament i era membre d’Esquerra Republicana. Quan va desembarcar Bayo es volgué passar a les tropes republicanes, però quan aquestes partiren ell es va quedar a Mallorca; pocs dies més tard el trobaren penjat prop de sa Gruta d’en Boquet. La versió oficial deia que s’havia suïcidat quan va sebre el que li havia passat a la seva dona, però hi ha indicis ferms, proporcionats per dues persones que no es coneixien entre elles, de què va esser assassinat pels falangistes que l’estaven cercant.

Guillem Pasqual Llodrà, “Tomasset”. Va néixer el 17 de juliol de 1903 a Sant Llorenç i feia de foraviler. Estava afiliat a Esquerra Republicana i també a la Societat Obrera; va esser acusat de col·laborar amb l’intent de promoure una vaga de treballadors del camp. Després del 18 de juliol va fugir del poble durant dues o tres setmanes, però a darreries de setembre fou detingut i el 30 d’abril de 1937 se celebrà el consell de guerra, en el qual també s’incloïa Miquel Riera Parera –Cucaiada– i Llorenç Riera Cabrer –Puput–. Va esser condemnat a mort per adhesió a la rebel·lió i afusellat al cementiri de Manacor l’11 de maig de 1937.

Miquel Riera Parera, “Cucaiada”. Va néixer a Sant Llorenç el 10 de febrer de 1887 i estava afiliat a Esquerra Republicana. Feia de conrador i també regentava el bar de Can Càndil, seu d’Esquerra Republicana i propietat del seu cunyat Càndid Jover. A darreries d’agost va fugir del poble i es va amagar a una caseta propietat d’en Pep Treufoc, per la banda de Bellver, on va esser detingut el 25 de setembre i jutjat per Consell de Guerra el 30 d’abril de 1937. Fou condemnat a mort i afusellat en el cementiri de Manacor l’11 de maig de 1937.

Llorenç Llull Duran, “Galina”. Va néixer a Sant Llorenç el 5 d’agost de 1900 i estava afiliat a Esquerra Republicana. Era germà de Joana, Guillem, Joan i Jaume, tots de clara significació política d’esquerres, i cunyat de Jeroni Riera Parera, que es va exiliar a França. Fou assassinat al cementiri de Manacor el 24 d’agost de 1936, sense judici, als 36 anys d’edat; en el mateix camió hi portaven el seu cunyat, que va poder fugir i passar-se als republicans. Tenia dos fills, en Llorenç i en Sebastià, i la seva dona Eulàlia Caldentey Riera –Relles–, estava embarassada d’en Jaume.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.