El jaciment prehistòric de sa Ferradura de Porto Cristo, la fortificació més antiga de Mallorca

La novena campanya d’excavació del jaciment prehistòric de sa Ferradura, a Porto Cristo, ha tingut lloc durant tres setmanes d’aquest mes d’abril i maig. Aquesta intervenció s’emmarca dins el projecte Entre Illes, un projecte més ampli que duen conjuntament l’Ajuntament de Manacor, l’Ajuntament de Ciutadella i l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor. El projecte té uns objectius científics, de difusió i de museïtzació que pretenen revaloritzar dos assentaments costaners de la prehistòria de les Illes Balears: sa Ferradura a Porto Cristo i Cala Morell a Ciutadella. Amb tot, aquesta excavació està finançada íntegrament per l’Ajuntament de Manacor.
El jaciment mallorquí de sa Ferradura és un assentament costaner fortificat realitzat amb tècnica ciclòpia que es creu que «és la fortificació més antiga de Mallorca», segons paraules de l’arqueòleg i codirector de l’excavació Damià Ramis. El jaciment consta de dues estructures de grans dimensions. Tota la campanya s’ha centrat a l’exterior del cap costaner per definir clarament les estructures muràries que formen el recinte defensiu. «És un jaciment que il·lustra de manera molt clara el canvi d’època entre la fi de l’etapa de les navetes i l’inici de la cultura talaiòtica», explica Ramis. Dins aquest context ens trobam aquesta fortificació, la més antiga de Mallorca, a un lloc molt inaccessible. Es creu que els seus habitants cercaven un lloc on poder-se defensar dels atacs provinents de l’interior de l’illa, ja que totes les evidències apunten que no era un assentament permanent, sinó de refugi ocasional «per mor de la gran quantitat de llars de foc trobades o la inexistència d’un dipòsit d’aigua». Just davant l’istme hi ha restes d’un altre jaciment arqueològic,també prehistòric, encara inexplorat.
Hores d’ara, l’equip director del projecte, els menorquins Montserrat Anglada, Majo León i Antoni Ferrer i els mallorquins Damià Ramis i Magdalena Salas estan processant tot el material localitzat als dos jaciments per aprofundir en la investigació de l’Edat del Bronze. «És un jaciment que no està tot l’explorat que es podria. Des del segle XIX fins a 2011 no s’hi va fer cap feina arqueològica, i la nostra voluntat política és de continuar amb aquesta col·laboració amb l’Ajuntament de Ciutadella amb l’objectiu de saber què s’hi feia aquí, com s’hi vivia, i en definitiva tenir informació que és d’interès per al nostre poble», ha assegurat la delegada responsable de Patrimoni, Núria Hinojosa durant la visita al jaciment.
Un dels projectes que actualment té en marxa la tècnica de Patrimoni i codirectora de l’excavació, Magdalena Salas és la senyalització del jaciment i dels accessos.
En aquesta campanya, a Porto Cristo, hi han participat diversos voluntaris i els amics de l’Associació del Museu de Manacor. També 11 grups escolars del CP Mitjà de Mar i Ses Comes s’han acostat durant la campanya per veure de primera mà com són les feines d’arqueologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.