Entrevista a Biel Calderón Rincón: de les Ciències Polítiques al Fotoperiodisme Internacional

Biel Calderón Rincón, fill d’Ángel i Isabel, va néixer l’11 gener de 1983, a sa Coma (Sant Llorenç des Cardassar). Va cursar els seus primers estudis al Col·legi Públic Punta de n’Amer de sa Coma. Des de molt jove va decidir que volia “veure món” i va aconseguir els seus desitjos. Durant el mes d’agost sol passar uns dies de vacances a Mallorca, encara que l’any passat no va poder venir per la pandèmia, de manera que aquest any s’ha pres un mes complet per estar amb la família i amics, ja que li devien bastants dies per caps de setmana treballats (durant els seus viatges). S’incorporà novament al seu treball dia 6 de setembre.
Amb ell parlarem dels seus estudis, la seva vida, el seu treball i dels èxits aconseguits.

¿Biel, quan vas decidir viure fora de l’illa, i on vas cursar els teus estudis superiors?
Vaig decidir que volia viure fora de l’illa mentre estudiava batxillerat. Volia tenir l’experiència de viure sol, i en una gran ciutat. Les meves preferències eren Madrid i Barcelona. Volia estudiar periodisme, però la nota no em donava per anar a Madrid o Barcelona, així que vaig optar per Ciències Polítiques, ja que també m’agradava i tenia plaça a Madrid, a la Universitat Complutense, on vaig estudiar la carrera de Ciències Polítiques. Després, vaig cursar dos postgraus (Estudis d’Àsia-Pacífic, Universitat de Barcelona; Fotoperiodisme, Universitat Autònoma de Barcelona) i un Màster (Periodisme Multimèdia Internacional, Universitat d’Estudis Estrangers de Pekín).


Quan va sorgir l’oportunitat de treballar com a cooperant a Manila?

El 2010 em va sorgir una oportunitat de treball com a cooperant a Manila, Filipines, a l’AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament). Quan va acabar el meu any de contracte en l’AECID (juliol 2010 a juliol 2011), vaig aconseguir una beca per estudiar un màster (Periodisme Multimèdia Internacional) a Pekín. Després d’aquest any a Pekín, vaig decidir que volia seguir a Àsia, però no a la Xina, que em va resultar una mica dur (fred, contaminació, etc.), així que estudiï altres opcions (Kuala Lumpur, Manila de nou, Jakarta, etc. .), guanyant finalment Bangkok; la ciutat m’agradava, ja l’havia visitat de vacances, i té molta vida al carrer, bon temps, no és molt cara, amb una comunitat de periodistes molt gran, presència d’ONGs i organitzacions internacionals, molt ambient cultural (comparativament a la regió), vols internacionals a gairebé qualsevol destí … I per cap d’any de 2012 ja estava a la capital de Tailàndia. Em vaig mudar allí amb un gran amic (Sandro, ‘Sath’, https://www.instagram.com/sath2/), qui em va ajudar bastant. Anar en companyia va fer més fàcil començar aquesta nova etapa.

Com va ser la teva feina a Tailàndia, i on has publicat els teus treballs?
A Tailàndia vaig treballar com a periodista multimèdia freelance (2013-2014 i 2017-2020) i tres anys (2014-2017) com a productor audiovisual regional de Greenpeace Sud-est Asiàtic, cobrint les Filipines, Indonèsia, Malasia i Myanmar. L’oportunitat de treballar en Greenpeace va sorgir per casualitat. Un amic va compartir amb jo l’oferta de treball en línia just un dia abans que caducara. Va ser una experiència increïble; però després de tres anys vaig decidir deixar la feina per tornar a la feina freelance i poder cobrir altres temàtiques, i no només relacionades amb el medi ambient. Com a periodista multimèdia freelance he publicat a Al Jazeera, la BBC, Xinhua News, CGTN (Xina), TV5monde, South Asia, El Confidencial, El País, entre d’altres. He cobert tifons, conflictes, etc., i he treballat en diferents països de la regió, a part de Tailàndia: Filipines, Indonèsia, Camboya, Vietnam, etc.

Com és el teu dia a dia laboral?
En el meu dia a dia, repàs i programar el calendari setmanal amb el meu equip per garantir que complim amb totes les nostres dates límits de lliurament, mantinc reunions virtuals amb col·legues de tota la regió sobre produccions de vídeo / multimèdia en curs, així com amb l’oficina global de vídeo, amb seu a Ginebra. Donem suport quant a producció de contingut a campanyes internacionals i reunions regionals d’alt nivell (reunions de donants, etc.). També mantinc reunions amb fotògrafs / càmeres freelance, productors audiovisuals, etc. per discutir projectes i possibles col·laboracions. Després, edito vídeos (vídeos per xarxes socials, documentals curts, reels per a mitjans de comunicació que faran servir en les seves notícies, vídeos promocionals, vídeos de campanyes, de captacions de fons, vídeos informatius, etc.) També tradueixo vídeos de l’anglès a l’espanyol per publicar a les nostres xarxes socials. Un altre aspecte important de la meva feina és viatjar per tota la regió per gravar històries i produir continguts durant viatges d’alts càrrecs de l’ACNUR així com de col·laboradors d’alt perfil d’ACNUR. Per ara he visitat per treball Colòmbia, Hondures, Guatemala, Costa Rica i Ecuador. Amb la pandèmia, aquests viatges s’han vist reduïts en comparació amb 2019.

Quin temps fa que treballes amb ACNUR (refugiats) amb seu a Mèxic i Llatinoamèrica?
Des d’abril de 2020 treball per ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, amb base a Mèxic. Sóc el productor de vídeo de centre de comunicacions d’ACNUR Amèriques. El meu equip, el qual dirigeixo (som tres), ofereix suport de producció audiovisual als diferents països de la regió d’Amèrica Llatina i de l’Carib. També nodrim de continguts les xarxes socials globals en espanyol d’ACNUR.

Moltes gràcies Biel, i enhorabona per la teva feina que ajuda a donar visibilitat als problemes de la gent i a canviar les seves vides.
Gràcies a vosaltres.

En aquests enllaços, els lectors poden visualitzar amb el seu mòbil o ordinador, els vídeos d’alguns treballs de Biel, a ACNUR:

· Tanatóloga colombiana da entierro digno a venezolanos sin recursos.
https://www.acnur.org/es-mx/noticias/historia/2021/3/6052900518/medica-forense-da-entierro-digno-a-venezolanos-en-colombia.html

· Para las personas venezolanas desplazadas, la regularización es clave par construir sus vidas productivas.

https://www.acnur.org/es-es/noticias/historia/2021/6/60d360ab4/para-las-personas-venezolanas-desplazadas-la-regularizacion-es-la-clave.html

· Venezolanos desafían la pandemia para buscar un futuro mejor en Colombia.
https://www.acnur.org/es-es/noticias/historia/2021/2/60219d684/venezolanos-desafian-la-pandemia-para-buscar-un-futuro-mejor-en-colombia.html

· Una tragedia personal impulsa la lucha de un trabajador social hondureño contra la violencia de las pandillas.

https://www.acnur.org/es-es/noticias/historia/2020/8/5f3347624/una-tragedia-personal-impulsa-la-lucha-de-un-trabajador-social-hondureno.html

· Alumna estrella lucha por recuperarse y volver a brillar como la “chica nueva” en la escuela.
https://www.acnur.org/es-es/noticias/historia/2020/9/5f51394b4/alumna-estrella-lucha-por-recuperarse-y-volver-a-brillar-como-la-chica.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.