Mots perduts: revell

Ara sí el mot que toca. Després de tornar a parlar amb el lector anònim que em va proposar el mot, he aclarit que no era rovell, com bé pensava, sinó que revell o ravell, mot molt més perdut:

Significat:

1. Ullastre petit, i especialment el que, havent crescut poc i no havent-hi tingut esment, té la rama molt atapeïda i les fulles petites, dures i aspres (Camp de Tarr., Vendrell, Bal.).

2. Arbre o arbust (sobretot alzina o mata) que ha crescut poc i té la rama molt espessa (Mall., Men.); cast. chaparro, carrasca. 

3. Massa compacta d’arbres o arbusts petits. Sota un revell de pruneres espinoses, hi havia un poc de terra remoguda, Riber Miny. 15.

Grafies documentades:  “Un dia vaig alçar la brúixola (11) i vaig anar a parar els filats entre una carritxera i un revell, aquell dia vaig agafar seixanta-un tords” (Entrevista a Pere Torres Soler, Papalló, Artà, 1934, revista Cent per Cent)

Etimologia: no trobada. Potser derivat de vell.

Curiositat: «Els revells tornen ullastres»: refrany que significa que els infants i joves es fan homes i canvien de manera de pensar, de potència, etc. (Mall., Men.).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.