Mots perduts: revell

Ara sí el mot que toca. Després de tornar a parlar amb el lector anònim que em va proposar el mot, he aclarit que no era rovell, com bé pensava, sinó que revell o ravell, mot molt més perdut:

Significat:

1. Ullastre petit, i especialment el que, havent crescut poc i no havent-hi tingut esment, té la rama molt atapeïda i les fulles petites, dures i aspres (Camp de Tarr., Vendrell, Bal.).

2. Arbre o arbust (sobretot alzina o mata) que ha crescut poc i té la rama molt espessa (Mall., Men.); cast. chaparro, carrasca. 

3. Massa compacta d’arbres o arbusts petits. Sota un revell de pruneres espinoses, hi havia un poc de terra remoguda, Riber Miny. 15.

Grafies documentades:  “Un dia vaig alçar la brúixola (11) i vaig anar a parar els filats entre una carritxera i un revell, aquell dia vaig agafar seixanta-un tords” (Entrevista a Pere Torres Soler, Papalló, Artà, 1934, revista Cent per Cent)

Etimologia: no trobada. Potser derivat de vell.

Curiositat: «Els revells tornen ullastres»: refrany que significa que els infants i joves es fan homes i canvien de manera de pensar, de potència, etc. (Mall., Men.).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.