Món: pixa de porc

Sona molt rar avui aquest nom,però era una peça de porquim molt útil en època preturística. Està compost sobre tot per greix enredoltant el membre del porc mascle sanat. S’emprava per lubricar, especialment útil en fusteries on hi untaven les tatxes i serres, en selleters per untar els guarniments i també en casa de particulars per untar ferros, botes de pell i guarniments de la bístia. També, m’han explicat, que abans de haver-hi greix sintètic s’emprava com a base pel colorant dels pinta morros. Vos ben assegur que el pigment almangra mesclat amb greix aguanta moltíssim. Com a darrer punt fitxau-vos que aquest està nuat damunt ell mateix, no necessitaven cap fil o corda, així també s’estalviava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.