Entrevista a Maria Antònia i Antoni Adrover de Floristeria Mimosa

Floristeria Mimosa de Porto Cristo inicia els actes del 40è aniversari amb una Fira de Nadal.

Maria Antònia Sanso Mas  és natural de Petra i Antoni Adrover Sanso va néixer a Vilafranca i du tota una vida fent feina a Porto Cristo, on en Toni tenia la padrina paterna. Es conegueren treballant dins el món de la restauració, En Toni treballava al restaurant Tanit. Es casaren l’any 1981  i poc després, l’any 1982, decidiren treballar junts posant en marxa una floristeria. L’any següent el 1993 va néixer el seu fill, Toni Josep, que a dia d’avui continua la tradició familiar treballant amb els seus pares, i que els ha fet padrins d’un preciós nin, en Noel, que amb 5 anys ja és tot un expert en plantes.

Maria Antònia, i Toni, com va néixer la idea de posar en marxa una floristeria i com en va sorgir el nom?
Sempre ens han agradat molt les flors i les plantes, i l’any 1982 al carrer Puerto de Porto Cristo, decidirem posar la primera floristeria. Als dos anys canviàrem la floristeria al carrer Penyes, a un edifici de dues plantes, on hi estarem del 1984 al 1990. Els baixos els dedicàrem a la floristeria i decoració i la segona planta a plantes d’interior. Per aquells anys començàrem anar a fires per donar-mos a conèixer. Quant el nom, volíem que fos agradós i interessant, i va sorgir el nom de Mimosa.

Quin any decidíreu canviar el negoci a la carretera de Porto Cristo a Son Servera?
Uns anys abans del canvi compràrem uns terrenys on està ubicat avui en dia el centre de Jardineria Mimosa des de 2001 a la carretera de Porto Cristo a Son Servera km. 1, així com també seguírem amb la tenda dins Porto Cristo i, després d’uns anys, agafàrem una decisió difícil de prendre, ja que ens sabia greu deixar el poble, però havien posat a diferents direccions discs de prohibició i feien difícil arribar al local. I l’any 2004 unificàrem els dos locals.

Dins aquests 40 anys la vostra evolució ha estat constant. Quina ha estat la vostre prioritat pel que fa al negoci?

Dins el món de la floristeria sempre has d’anar innovant. Noltros des del principi compràrem flors a Holanda i sempre han estat un dels nostres proveïdors de flors de les que per aquí no n’hi havia. Després, pel que fa a la decoració floral, jo (Maria Antònia) fent cursos i formant-me sempre, per a poder innovar en totes les coses que anaven sorgint, ja que és un món els de les flors molt canviant. Des de trobar flors diferents al que teníem a Mallorca, la producció aquí era limitada al clavell, rosa, gladiol i flor de temporada, poc a poc noltros volíem que la nostra clientela pogués gaudir de flors diferents com el lilium, orquídies, flors tropicals etc. A més, durant anys hem intentat participar i aportar les nostres idees, per exemple, els recordats concursos de Nadales que se celebraren durant anys a Porto Cristo, on les decoracions que férem eren temàtiques, així com també assistint a Fires de comerç que se celebraven a Manacor, a la Fira nupcial de Palma, i a fer mercats a diferents pobles, etc.

Durant aquests 40 anys heu fent contents a moltes de parelles de nuvis…
Ho hem intentat, aconsellant els clients, i fent-ho el més bé que hem sabut. Han estat més de 1.000 noces, i totes i cada d’una d’elles diferents. Sempre hem posat la mateixa il·lusió per totes, adaptat-nos als gustos i a les necessitats i disponibilitats dels clientes, treballant perquè aquest sigui un dia especial, i poder reflectir tots els sentiments amb les decoracions florals ha estat la nostra prioritat.

A més de la decoració de l’església, què sol incloure la decoració d’unes noces?
El ram de la novia, presos per als cabells de les núvies, dames, padrines, etc., decoració de finques, carpes i capelles particulars, decoració de l’església, decoració del vehicle, flors per als patges rèpliques de rams per a les nines, decoració del saló del banquet, centres florals per a les fotos a la casa de la núvia,…

Toni, suposo que la teva especialitat són els jardins…

Sí, però m’agrada veure els resultats i les diferents decoracions per a les noces. Pel que fa als jardins, també disposam d’informació a la pàgina web. www. florsmimosa.com.

Quin ha estat el moment més difícil dins el vostre negoci?

Hem tingut moments difícils, com molts de negocis i hem lluitat sempre per tirar endavant. Però el més difícil, el novembre de l’any 2016, quan es va fer públic el primer cas de Xylella detectat a Mallorca a tres cirers nostres, pensant que a ca nostra era l’únic lloc a Mallorca on l’havien detectada. Després d’un temps de sortir la notícia es varen adonar que n’hi havia a altres llocs de Mallorca i altres illes, menys a Formentera, i que per tant, feia més de 30 anys que a Mallorca ja teníem la Xylella a altres arbres, i sobretot als ametllers. El que passa és que la Conselleria de Sanitat vegetal no se n’havia adonat. Per aquest motiu, després d’això, vàrem lluitar moltíssim per demostrar el contrari. Gràcies als clients, i que quan has aconseguit superar un problema d’aquests, et fa fort davant altres problemes. Per tant, hem de donar moltes gràcies als nostres clients per a poder celebrar aquests 40 anys amb la confiança que sempre ens han depositat.

Com afectà el negoci la pandèmia de la Covid?

Com a tots el negocis, però seguírem lluitant i mos vàrem reinventar de seguida que fou possible, posant en marxa el servei a domicili. Havíem posat en marxa la pàgina web de vendes i això ens va ajudar a aguantar. Tot d’una que vam poder obrir, tornàrem agafar el personal que estava amb ERTE i gràcies a ells vàrem seguir lluitant i donant servei. Tenim molts de clients que passaven per ertes i volien aprofitar per sembrar, i també molta clientela de segona residència que també ens ajudà a tirar endavant. Actualment som 10 persones fent feina, i consideram que el personal és un punt de suport molt important per noltros, ja que sense ells no seria possible dur moltes coses endavant i donar un bon servei.

I la part de la floristeria com va anar?

La part de la floristeria és un negoci molt delicat, perquè treballam molt amb els sentiments, estam amb molts de moments alegres i també en els més tristos. Per això hem d’anar en compte i procurar donar un bon servei adaptat a la situació del clients.

I pas a pas, el proper març arribareu als 40 anys. Com pensau celebrar-ho?
Ho volem celebrar amb tots els clients, amics, coneguts i tos els que desitgin venir. Durant tot el proper any tenim previst fer diferents actes que anirem anunciant. Per aquest mes de desembre els dies 4, 5. i 6. El dissabte dia 4 tenim la Fira de productes artesans, animació, i actuació musical a càrrec dels dels nins i nines de l’Orquestra 440 aula musical. El diumenge dia 5 , contacontes de Nadal per gaudir en família, i la visita de Noel i el patge reial. El dilluns 6 de desembre, un taller de cuina infantil i dolços de Nadal per els més petits, i per a tota la família, i a més hi haurà una xocolatada solidaria a benefici de l’Associació Estel de Llevant, amb animació musical.

Moltes gràcies Maria Antònia i Toni, per compartir els vostres records i felicitacions per la celebració del 40è aniversari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.