Pere Siquier, després de 4 anys , deixa la Banda de Música de Sant Llorenç

Entrevista a Pere Siquier en motiu del seu comiat de la banda.

Pere Siquier va néixer a Felanitx l’any 1965. Va iniciar els seus estudis de música als 5 anys amb Sor Catalina Rotger i poc després els de Clarinet amb Bartomeu Artigues, per més tard realitzà estudis al Conservatori de Palma amb Pascual V. Martínez, obtenint el “1r Premi d’Honor” de final de carrera de Grau Mitjà. Obtingué el grau superior amb el catedràtic del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona Rafel Grimalt obtenint el “1r Premi d’Honor”. Ha rebut classes d’Adolfo Garcés (clarinet Solista de la “Orquestra Simfònica de Madrid”) i de José Vicente Herrera (clarinet solista de l’”Orquestra Municipal de València”). Ha actuat com a solista a diverses “Setmanes de Música” de Felanitx, amb les Bandes de Música de Felanitx, Llucmajor, Paterna (València), Polinyà del Xúquer (València) i Banda Municipal de Palma. El compositor Antoni Mateu li feu una obra per a flauta, clarinet i piano anomenada “Preludio i fuga” dedicada expressament a ell. Ha estat professor de diverses Escoles de Música: Santanyí, Montuïri, Vilafranca de Bonany, Capdepera, Petra i Felanitx. Durant 14 anys ha estat director de la Banda de Música de Petra, i director de la Banda de Música de Felanitx de l’any 2000 al 2004 enregistrant un CD, ( Felanitx Fantasy), amb obres del compositor anglès Derek Bourgeois. També ha dirigit la Banda de Música de la Federació, enregistrant un CD amb obres de compositors mallorquins. Ha estrenat obres dels compositors Gabriel Oliver “Torres” i de Víctor Ferragut. Director de la Banda de Música de Manacor de l’any 2010 al 2014 amb la qual va enregistrar el CD “Siau qui sou!”. A finals del 2013 torna a ser el Director de la Banda de Felanitx fins al novembre del 2017. Amb la Banda de Música de Felanitx enregistra la cantata La disputa de l’ase amb música de Victor Ferragut.
Des de l’any 2017 ha dirigit la Banda de Música de Sant Llorenç, de la qual té previst deixar-ne la direcció el proper dia 29 de desembre, amb el concert «Arells», a l’Auditori Sa Màniga de Cala Millor. Durant els seus anys al front de la banda llorencina ens ha unit la passió per la música i l’amistat. Gràcies a Pere Siquier, els llorencins i els bons aficionats a la música hem pogut gaudir de concerts memorables de la Banda de Música de Sant Llorenç.


– Pere, com han estat aquest quatre anys al front de la banda llorencina? Podries fer-nos un resum?

Han estat quatre anys molt productius. Hem duit a terme molts projectes molt interessants, on els músics han demostrat una gran qualitat. I ens n’han quedat fer algunes obres, degut a la pandèmia, com l’estrena de la Cantata L’Esqueix, amb música de Biel Oliver sobre el relat de Mn. Salvador Galmés Sanxo.

– Com recordes el teu primer dia d’assaig?
Record que vaig tenir la sensació de que ja els coneixia a tots des d’abans, tan bé m’hi vaig trobar. Sempre he trobat una gran predisposició en cada un dels músics.

– Quants components hi havia a la banda llorencina quan assumires la seva direcció, i quants en té a dia d’avui?
No record quants eren. Si sé que durant aquests anys han entrat un bon grapat de joves i que hem pogut fer obres que si no hi haguessin estat, probablement no les haguéssim pogut fer.

– A la primera entrevista que et vaig fer a la pregunta de quins eren els teus objectius amb la banda, la teva resposta va ser « sobretot que els músics gaudeixin de fer música, i que el poble gaudeixi amb la seva banda». Segueixes pensant igual?
Aquesta pregunta te l’han de contestar els músics i la gent del poble. Sí que és veritat que hem tocat unes obres que en principi no estaven acostumats a tocar, obres molt actuals. Crec necessari que els músics més joves coneguin compositors actuals i toquin música expressament per a Banda. Hem tocat música de José Ignacio Blesa, John M’ackey, Sara Galiana, Salvador Sebastià entre molts d’altres, tots ells molt actuals i importants dins el món de les bandes de música.

– Com has viscut aquests anys de treball amb la banda llorencina?

La veritat, amb la sensació d’estar en família.

– Quins han els concerts que han resultat més difícils d’aconseguir per als músics?
Generalment quan hem fet música més actual. És un llenguatge que no estaven acostumats a fer.

– Parlem un poc dels concerts que han estat més memorables i més  especials per tu durant aquests quatre anys?
Tots han estat molt importants per jo. Hem actuat amb moltes agrupacions, de ball, de teatre, cors…i férem un recital amb el cantautor menorquí Miquel Mariano. Darrerament, l’espectacle «El taller de les meravelles». Si n’hagués de destacar un, personalment, vaig gaudir molt de fer el concert que titularem «Contrasts». A aquest concert hi participà S’aula de teatre de Portocolom i Felanitx on interpretàrem «El taller del Luthier», obra del compositor i director Salvador Sebastià, per qui tenc una gran admiració. És una obra per a violoncel, banda i teatre, on actuà com a solista al violoncel la seva dona Xelo Sapiña. El fet de poder treballar l’obra amb ells dos va ser per a jo una experiència inoblidable.

– Com són  les obres que prepara la banda pel concert de dia 29 de desembre dels compositors José Vicente Franco, Antoni Genovard, Pascual Piquers, Biel Oliver, i Philip Sparke?
Són obres de caire popular, on la música tradicional és d’on beuen els compositors. Per això hem titulat el concert «Arrels». També en aquest concert estrenarem «Bressol», una obra escrita per José Vicente Franco Landete i dedicada a mi especialment. Una altra obra que tocarem, però que no va en la línia de la música tradicional sinó amb el que t’he comentat de la música actual, és Philip Sparke.

– Com veus el present i futur de la música de bandes a Mallorca?
Be! Hi ha gent molt preparada i que fan i faran un gran treball.

– Dus la música al cor. De ben segur que aquest serà el teu darrer concert com a director...
El temps dirà…

– Moltes gràcies, Pere, per la paciència, amabilitat, i informació que m’has facilitat sempre, però de manera especial, gràcies pels bons concerts que hem pogut gaudir sota la teva direcció amb la banda llorencina. Si vols afegir res més tens la darrera paraula.

Moltes gràcies a tu Magdalena. La teva feina de difusió, que fas per les bandes és impagable. També m’agradaria tenir una menció especial pel president de la Banda, Tomeu Mestre i a tota la junta per recolzar cada un dels projectes que els he anat presentant. Han fet fàcil allò difícil en moltes ocasions. I com no, a tots els músics de la Banda, que m’han acompanyat aquests anys…

Any 2017 primera desfilada a Festes s’Illot com a director.

19 setembre 2021 Concert Taller de les Marevelles.

Març 2018 dinar a s’Estació.


Festes sa Coma juliol 2019

Santa Cecília 2021

Sa Coma setembre 2021

Un pensament a “Pere Siquier, després de 4 anys , deixa la Banda de Música de Sant Llorenç

  1. Una eminència de músic i millor persona, tocat per una vareta màgica. Ben segur que la Banda de Música i el poble de Sant Llorenç et trobaran a faltar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.