Entrevista a Miquel Àngel Llull, nou director de la Banda de Música de Sant Llorenç des Cardassar

Miquel Àngel Llull, nascut a Manacor, va començar els seus estudis musicals a l’Escola de Música de Manacor i de Felanitx amb el professor Pere Siquier. Va proseguir els estudis en l’àmbit de la música al Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca amb els professors Tomàs Picornell i Jordi Rumbau, fins que l’any 2008 va obtenir el títol de grau professional de clarinet. Després, va cursar els ensenyaments superiors al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears amb els professors Emilio Ferrando, Ona Cardona i Eduardo Bernabéu, i els finalitza l’any 2012.
Durant la seva trajectòria, va rebre diverses distincions com el Premi de Fi de Grau Professional, tant en l’especialitat de clarinet com en música de cambra, o el Premi Extraordinari de Fi de Carrera. Així mateix, l’any 2011 va guanyar el concurs de solistes del Conservatori Superior i l’any 2012 va ser el guanyador del Concurs de clarinet Ciutat de Palma. Amb això, li varen concedir el lloc de solista a un concert amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears “Ciutat de Palma” durant la temporada 2012/13. Durant aquests anys, a més, ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de les Balears “Ciutat de Palma”, Orquestra Nacional d’Espanya, Banda Municipal de Barcelona, Acadèmia 1830, Orquestra del Teatre Principal de Palma, Orquestra de Cambra de Mallorca, Jove Orquestra Balear i JONDE.
També ha complementat la seva formació́ musical amb els professors Enrique Pérez, Pascual Martínez, Antonio Saiote, Alain Damiens, Yehuda Gilad. Actualment, és el professor de l’especialitat de clarinet i música de cambra al Conservatori de Música i Dansa Pare Aulí de Felanitx i al Conservatori Municipal de Música i Dansa de Manacor, i des de aquest mes de gener, director de la Banda de Música A Contratemps de Sant Llorenç des Cardssar.

Miquel Àngel, tens una gran formació i amplia experiència en el món de la música i la docència, has estat component i president de la Banda de Música de Manacor. Coneixes bé el món de les bandes, però, quins són els teus projectes com a nou director de la banda de música llorencina?
He estat vinculat des dels 10 anys fins als 29 a la Banda de Música de Manacor i des dels 18 fins als 27 he format part de les diferents juntes directives. Aquesta experiència ha estat molt enriquidora tant en l’àmbit musical com també m’ha servit per aprendre el funcionament organitzatiu i la idiosincràsia de les bandes de música. El futur a curt termini de la banda de Sant Llorenç estarà marcat per les restriccions causades per la situació pandèmica així que anirem sortejant-les de la millor manera. De cara al llarg termini tenc present diversos projectes que a poc a poc podran anar veient la llum.

Has agafat el relleu de Pere Siquier al front de la banda llorencina. En Pere va ser el teu primer professor de clarinet, fa anys que vos coneixeu. T’ha facilitat el relleu donant-te algun consell?
Ser el director després de Pere és una sort i un infortuni al mateix temps. D’una banda, és una sort perquè puc comptar amb la seva ajuda pel que necessiti i sé que la Banda ha estat en immillorables mans durant els darrers quatre anys. D’altra banda, és un infortuni, ja que a dia d’avui en Pere és un dels millors directors que una banda pot tenir i això fa que l’exigència per a mi sigui molt alta. Durant els darrers mesos hem estat en contacte permanent. M’ha ajudat amb tots els aspectes musicals, amb el repertori i amb totes les meves inquietuds per la qual cosa li estic molt agraït.

Quina serà la teva línia? Penses fer obres de compositors contemporanis o arranjaments d’obres clàssiques?
Som totalment partidari de les composicions originals per banda. Temps enrere era un repertori escàs. Era complicat trobar repertori original més enllà dels pasdobles i de les diferents marxes, cosa que obligava les bandes a haver de programar arranjaments d’obres escrites per a orquestra simfònica. Per fortuna, en les darreres dècades, l’alt nivell que han assolit les bandes (tant professionals com no professionals) ha fet que esdevingui un món molt atractiu pels compositors. Això ha permès que es facin obres molt interessants i fetes totalment a mida pels instruments de la banda.

Com a músic i professor tens una molt bona reputació, segons diuen ets boníssim. Com afrontes la teva nova etapa de director de banda?
Aquesta nova etapa em suposa un repte molt interessant tant a escala musical com a escala pedagògica que afront amb moltes ganes, il·lusió i respecte. La figura de director de banda de música és una figura complexa que va més enllà de la direcció: ha de ser una persona amb capacitat de fer créixer el nivell musical amb un alt caràcter pedagògic.

Quants de components té actualment la banda llorencina? Com has trobat la banda? Segons la teva opinió està compensada?
La banda està integrada per uns 40 músics. Avui en dia, només he fet dos assajos amb la banda, però ja m’ha bastat per quedar sorprès pel bon nivell dels músics i per la fantàstica sintonia de la gent. Pere i la junta de la banda han fet molt bona feina durant els darrers quatre anys i això es nota.

Penses col·laborar amb l’Escola de Música de Sant Llorenç i programar qualque concert de la banda amb alumnes de l’escola?
Banda i escola de música és un binomi indivisible. És obligat i necessari que ambdues s’entenguin i remin a la mateixa direcció. Tenc previst parlar amb la direcció de l’escola per conèixer la seva situació i veure quines propostes ens poden beneficiar a ambdues parts.

La situació actual ocasionada per la Covid ha dificultat molt les actuacions de les bandes. Quines actuacions o concerts teniu previstos pels propers mesos?
Dins una situació normal ara hauríem fet les actuacions de Sant Antoni dins els tres nuclis de població, i després la rua i enterro de la sardina a Son Carrió, Setmana Santa i també cap al mes d’abril, un concert a l’auditori de Sa Màniga i un concert de primavera a la plaça de Sant Llorenç. Òbviament, tots aquests actes queden supeditats a la situació sanitària. Per tant, com en quasi tots els àmbits haurem d’anar al dia per saber si es podran realitzar les actuacions previstes.

Gràcies i sort al front de la banda de música A Contratemps. Si vols afegir res més, tens la darrera paraula Miquel Àngel…
Moltes gràcies, Magdalena! M’agradaria donar les gràcies a les persones que han confiat en mi per aquesta empresa, ja que no és fàcil dipositar aquesta responsabilitat a una persona sense experiència en el món de la direcció, però estic convençut que amb il·lusió i feina es compensarà. Estic segur que farem un bon equip i que podrem gaudir de fer música junts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.