Canvi d’hora. Horari d’estiu (II)

A l’article d’ahir sobre el canvi d’hora plantejàvem una sèrie de preguntes a les quals mirarem de donar resposta.

Les qüestions que ens ocupaven eren aquestes:

  • Aquest canvi servei de veritat per estalviar energia?
  • Quines conseqüències té per al nostre cos aquest canvi?
  • Quin horari preferim, el d’estiu o el d’hivern?
  • Enguany serà el darrer any de canvi d’horari?
  • Per què no anam sincronitzats amb l’hora que ens tocaria per la nostra posició geogràfica (segons el meridià) ?

Estalviam energia amb el canvi horari? Segons l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía: “no existen datos actualizados para demostrar un ahorro”. El mateix Institut afirmava, fa uns anys, que l’estalvi energètic era d’uns 300 milions d’euros, al voltant d’un 5%. No ens queda gens clar si hi ha estalvi o no.

Té conseqüències pel cos el canvi d’hora? Aquí sembla que els experts estan més d’acord i apunten a petits efectes sobre l’organisme, petites alteracions com irritabilitat, cansament, manca de concentració,… Així i tot no hi ha estudis seriosos per determinar quines conseqüències té el canvi horari sobre l’organisme, però tothom que ha fet un viatge llarg en avió coneix els efectes del jet lag o síndrome del canvi d’horari.

L’any 2022 serà el darrer anys en què farem el canvi d’hora?  Si a les preguntes anteriors no hem pogut donar una resposta concloent tampoc ho podrem fer amb aquesta. El canvi horari s’aplica en virtut de la Directiva 2000/84/CE del Parlament Europeu i del Consell de 19 de gener de 2001, relativa a las disposicions sobre l’a hora d’estiu. Aquesta directiva obliga a tots els estats membres. La Comissió Europea, davant les discrepàncies que hi havia sobre la qüestió, va fer una consulta no vinculant i pública entre el 4 de juliol i el 16 d’agost de 2018. L’enquesta, que podeu consultar AQUI conclou que ” Entre totes les respostes dels ciutadans, 3.481.000 (76 %) van dir tenir una experiència molt negativa o negativa amb el canvi d’hora, enfront dels 850.000 ciutadans (19 %) que tenien una experiència positiva o molt positiva. 224 000 (5 %) no tenien cap opinió sobre aquesta pregunta”.   Davant aquests resultats s’aprovà deixar de fer el canvi horari, però l’any 2019, el Parlament Europeu ajornà aquesta decisió.

He de fer constar que el BOE ha publicat el calendari de canvis d’hora i ha fet una previsió fins al 2026.

Continuarem demà.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.