Bàrbara Duran, musicòloga i escriptora manacorina guardonada amb el Premi Castellitx d’Investigació 2022

El 18 d’abril passat, en la Nit algaidina de la Cultura van ser lliurats els Premis Castellitx 2022. La musicòloga i escriptora manacorina Bàrbara Duran Bordoy va ser guardonada amb el Premi d’Investigació per l’obra Unes cantades de veus fresques a la plaça. Dones algaidines a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. El 2022 s’han celebrat precisament els cent anys des dels inicis de les missions de l’Obra del Cançoner, que cercava recollir el màxim d’informació en relació a músiques, danses i històries de tradició oral dels Països Catalans. La missió que va recollir dades a Algaida, Pina i Randa fou la missió de 1925, la que és estudiada per Duran en aquest treball.
El jurat, pel que fa al premi d’investigació, ha estat format per Pere Fullana Puigserver, Gabriel Janer Manila i Miquel Serra Roig, en una edició que ha rebut 745 treballs a concurs en les seves diferents modalitats. La cerimònia d’entrega fou dirigida per Bartomeu Salas i presidida per la batlessa Margalida Mulet i la regidora de Cultura Margalida Garcias. Aquesta darrera feu referència a la revista local Essaig, que ha permès una difusió de la cultura del municipi d’Algaida durant molts anys, així com ha documentat tots els premis Castellitx des de les seves primeres edicions. La regidora subratllà la importància de la cultura local però també de l’ús de la llengua dins els premis que l’ajuntament d’Algaida promociona.
Bàrbara Duran va voler fer referència als materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que han estat la base per a l’elaboració del seu treball. De fet, va comentar que aquest treball constitueix una petita part d’un treball major, i la convocatòria del premi ha estat una ocasió per valorar com funcionava el buidatge d’informació que ha pensat en el sí d’un treball més gran.
També va fer referència al fet de que s’ha de considerar la investigació musical dintre del context de les Ciències Socials, i va remarcar la importància de distingir, per una banda, entre les recopilacions i recol·leccions d’ítems culturals i per altra banda l’estudi de la cultura des d’una perspectiva antropològica que segueix els mètodes propis de les Ciències Socials i compleix amb els estàndards acadèmics. En aquest sentit, també va recordar els treballs de Lourdes Melis sobre els tallers de brodadores de Sant Llorenç, que han estat una referència molt important en el sí dels seus estudis de la música en contextos de treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.