Concert “Una banda divina” a càrrec de la Banda de Música de Felanitx

Diumenge 8 de maig de 2022 a les 19H al Parc Muncipal de Sa Torre de Felanitx concert ” UNA BANDA DIVINA” a càrrec de BANDA DE MÚSICA DE FELANITX, dirigida per Víctor Ferragut.
Programa
1/ FALHÀNIS 8’
José Rafael Pascual Vilaplana (1971)
2/ QUÍBIA 8’
Albert Guinovart (1962)
3/ DANCE INTO THE SUN 8’
Kevin Houben (1977)
4/ ÀN/2 5’
Víctor Ferragut (1987)
5/ ÀNIMA NEGRA 8’
Otto M. Schwarz (1967)

NOTES AL PROGRAMA per Víctor Ferragut

Hem preparat un concert d’estrenes on tradició i innovació es trobaran sobre l’escenari. 5 obres originals per a 5 vins amb denominació d’origen pròpia. Fundada l’any 1994, Ànima
Negra és fruit de la simbiosi del clima, el sòl i les variants autòctones de l’illa de Mallorca. El resultat són uns vins sincers i especials, allunyats de tendències de creació de vins impersonals. És aquesta premissa, juntament amb l’objectiu de produir vins de la màxima qualitat possible, la que marca el dia a dia a Ànima Negra. El celler produeix els vins a l’antiga possessió de Son Burguera i que data del segle XVIII. La viticultura natural és una prioritat. El respecte per les particularitats del sòl i el conreu de varietats autòctones han configurat una filosofia pròpia tant en la manera d’entendre la viticultura com en producte mateix.
José Rafael Pascual Vilaplana ens presenta Falhànis, inspirat en el vi Castell de Santueri Blanc. Falhànis fou la denominació en temps àrabs de l’actual ciutat de Felanitx. “En aquest indret entre el Castell de Santueri i el Puig de sa Mola va nàixer temps enrere
una banda de música. Les bandes, com el vi, naixen de la terra, del seu flaire, de la seua saó. I com la terra, es transforma i es sorprèn a mesura que el temps avança.
Aquesta partitura beu de la tradició musical de Felanitx i les seues melodies com ara el Ball dels Cavallets, el Ball de Gegants o el Ball de Sant Joan Pelòs. En una barrica harmònica ben variada, la música es deixa mullar pel suc de la tradició i enlaira
aromes de futur.”
BANDA DE MÚSICA DE FELANITX
Quíbia, una obertura del compositor català Albert Guinovart. Inspirada en el vi amb el mateix nom d’Ànima Negra. “temps enrere en Llorenç Mostel, profeta i vividor quíber, de professió mercader, va començar a fer servir la paraula quíber, en principi per anomenar segons quines persones que li havien fet patxoca. Amb el temps la denominació es va restringir, o la vàrem restringir, a la gent amb qui ell es feia. Manacorins o manacorers, felanitxers, gabellins, llorencins, santanyiners. Un bon dia, preguntat sobre el nom del país on vivim els quíbers, sense dubtar-ho respongué Quíbia.”
Dance into the sun és una obra del compositor belga Kevin Houben. Inspirada en el vi Castell de Santueri Rouge de 2017 un vi mediterrani elaborat a l’illa de Mallorca que en
boca és elegant, equilibrat i fresc i amb un marcat caràcter de la sona que prové. Segons paraules del propi compositor, “l’origen d’aquest vi es troba al castell medieval de Santueri. Un vi amb esperit, fresc i rodó on pots provar el clima mediterrani. Felanitx
és també conegut pel seu clima assolellat!” Kevin Houben va escriure aquest alegre ball al sol amb un ritme característic del renaixement. La peça s’obre amb un solo de flauta en el qual apareix el tema principal. Després es produeix un sentiment d’energia i alegria, llum i espurna, com un dia il·luminat al Castell de Santueri i com a homenatge a l’abundància de la naturalesa.
ÀN/2 s’elabora a partir de les varietats autòctones més importants de Mallorca: Callet, Mantonegre i Fogoneu. Amb una doble selecció de raïm manual i òptic, s’envelleix en botes de roure francès i americà durant un període de 12 mesos. Es tracta d’una petita peça d’agraïment a tots els compositors que han fet possible aquest projecte i que incorpora alguns dels ingredients que es podran escoltar en la resta d’obres d’encàrrec. Amb la intenció de crear un maridatge entre vi i música, a manera de sinestèsia, aquest treball no té més pretensió que compartir amb l’oient algunes
sensacions que podria experimentar un en la degustació d’una copa de vi de ÀN/2.
Ànima Negra és la font d’inspiració per aquesta obra d’encàrrec del compositor austríac Otto M. Schwarz, una obra divertida plena de referències a la música espanyola i mallorquina que li evoca el compositor el fet de degustar aquest vi tan nostrat.
Schwarz ens explica la història darrera aquest vi i aquesta obra: “dos nois de Felanitx: Pere Obrador i Miquel Angel Cerda. Després d’acabar l’escola, un es va quedar a Mallorca, mentre que l’altre va anar a estudiar a Madrid. Uns anys més tard, la nostalgia i l’anhel del mar van portar Miquel de tornada. El punt d’inflexió de les seves vides va arribar el 1994. Es van adonar del seu somni i van produir el seu primer vi.
La seva visió era produir un veritable “vi balear” de raïms natius com Callet, Mantonegro i Fogoneu. Anima Negra captura l’impressionant paisatge de Mallorca en una sola copa de vi. Reflecteix el sol, la salinitat i l’energia de l’illa amb la que ha
conquerit el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.