Entrevista a Pep Jaume Umbert, batle de Sant Llorenç des Cardassar

L’actual batle de Sant Llorenç des Cardassar, Pep Jaume Umbert «Gall», va néixer a Sant Llorenç el 17 d’abril de 1976. De ben jove es va involucrar en política afiliant-se al partit del PSOE als 18 anys. En Pep, a part de la seva passió per la política, és una persona que es fa apreciar per la seva sinceritat i amb ell es pot parlar de qualsevol tema, ja que no perd mai els bons modals i s’hi pot discrepar tranquil·lament tant de política com d’altres temes.
El 2007 va passar a ocupar diferents regidories, que continuà ocupant durant la legislatura del 2011 al 2015. A més, va ser membre del consell assessor de radio-televisió de Mallorca, i a la legislatura de 2015 al 2019, 2n tinent de batle, regidor de Serveis Generals, Medi Rural i Sanitat. A les passades eleccions de l’actual legislatura, en Pep va encapçalar la llista del PSOE i per primera vegada aconseguiren quatre regidors. Durant la primera etapa d’aquesta legislatura ha estat regidor de Memòria Històrica, Urbanisme, Personal, i Obres Municipals.
El passat 20 de novembre, en base a l’acord que signaren amb Mateu Puigrós del partit Gisca, que va ser el primer edil del municipi llorencí durant 26 anys, en Pep va agafar el relleu i el va substituir al front de la batlia llorencina.

Pep, el dia de la teva pressa de possessió com a batle de Sant Llorenç, hi va ser present entre moltes altres persones -entre las quals m’hi trobava-, la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol. Com ho recordes ?
Va ser un dia guapo, ho vaig dir en aquells moments: “No serà el dia més important de la meva vida evidentment, però sí un dels més importants”.

Segueixes comptant amb el seu suport de la presidenta, però… tens línia directe amb ella?
Quant a tenir línia directe, sí que en tenc, com suposo en tenen tots els altres batles de les Illes Balears; no crec que ningú tengui cap queixa. Na Francina és una persona propera i no crec que faci cap distinció entre els batles. El poder sentir-te recolzat entra dins un dels lots més importants del càrrec.

Des que assumires la batlia, quins són els projectes que has pogut dur a terme?

Quan férem el pacte de govern, ens marcàrem un full de ruta i els hem anat consolidant. Ara, per exemple començarem les obres del centre de la Tercera Edat de Sant Llorenç, i si no hi ha res de nou les obres del carrer Mossèn Alcover de Son Carrió, i a sa Coma tenim les obres del poliesportiu que en el seu pas anem fent feina. Per aquest projectes i altres sol·licitam ajudes europees, i de moment el Consorci de Turisme ja sa n’ha beneficiat. Altres projectes no han estat possible perquè no teníem la puntuació necessària. Però bé, anem fent.

Exactament, què podràs acabar aquest any que et queda de batlia, abans de les eleccions?
Això és molt difícil de dir i més en aquest temps, ja que totes les obres van amb retard; és molt difícil poder aconseguir els materials. Pel tema de liquidació d’aquestes obres hem de cercar doblers d’altres partides, ja que els materials s’han encarit i fins i tot a vegades no arriben. Per tant, no em puc banyar amb aquest aspecte, i no et puc contestar, el que sí puc dir és que farem feina fins el darrer dia.

Teniu previst començar obres noves a Cala Millor?

Sí, ara començarà la primera fase al carrer Cristòfol Colom de Cala Millor, ja que s’ha de fer amb diferents fases, però és una obra que no molestarà. Una altra s’haurà de fer en acabar la temporada d’estiu.

La Delegació de sa Coma ha quedat petita. Fins i tot estan atenent al públic al mig del passadís de l’entrada. Teniu previst una ampliació?
Teníem un avançprojecte per pujar un pis més, però sorgiren dificultats. També hem valorat l’opció de comprar un altea edifici a sa Coma, on hem fet gestions amb distints propietaris però no ens acabam d’entendre. El delegat de la zona costanera, Nicolau Bordal, és el que ha fet les gestions. En el seu moment si podem comprar un local, ens podria donar opcions a tenir un centre propi per a la Tercera Edat, i altres associacions.

A les passades eleccions, peninsulars que fa anys estan arrelats a sa Coma em digueren: «Nosotros votamos al PSOE, pero no conocemos al candidato. ¿Tu le has visto alguna vez por sa Coma»? Com així et costava tant venir? Des que ets batle, cada quin temps sol venir?
Jo ara venc regularment, perquè tenc unes altres funcions, abans les meves àrees estaven més ubicades dins el nucli de Sant Llorenç. De la manera que estaven constituïdes les delegacions, tant de la zona costanera, com a Son Carrió, abans els delegats estaven part damunt els altres regidors i eren els que se’n cuidaven de les zones. Ara ha canviat, perquè des del meu punt de vista, jo som el batle, i m’he d’implicar molt més del que m’implicava.

Actualment estàs afrontant la teva primera legislatura com a batle. En Mateu Puigrós t’ha donat espai, et segueix aconsellant?

Evidentment, m’ha donat espai. En Mateu em considera el batle, em sento el batle, i quan l’he hagut de menester per demanar-li una opinió o ajuda, me l’ha donada. Estic ben content de com ho estem gestionant.

L’any 2020, a una entrevista que et vaig fer pel «Manacor Comarcal», em digueres que lluitaves per aconseguir un institut al poble, i a la zona turística una escola de cuina i hostaleria. Segueixes amb la mateixa lluita?
Ja com a batle vàrem tenir una reunió amb la Conselleria d’Educació, i hi vaig anar amb la regidora d’Educació, Dolors Sánchez. Demanaren quines superfícies necessitàvem per fer els dos projectes. A partir d’aquí cercam els dos solars per fer aquests edificis. No vol dir que la Conselleria faci l’institut i l’escola d’hoteleria, però si no tenim els terrenys per oferir-los, ja no els podríem fer mai. Hem mantingut converses amb un veïnat per comprar el solar que ens fa falta, però no li ha interessat, i estam cercant mem si podrem arribar a acords amb altres propietaris. Però de moment no ho tenim solucionat.

Una altra reivindicació era la residència per a la Tercera Edat. Com així podent tenir-la a vorera de mar on l’ajuntament té bons solars, decidíreu ubicar-la davant el cementeri de Sant Llorenç?
Aquest solar feia estona que l’havien oferit, i quan vaig entrar de balte vaig mirar si es podria fer un canvi, i no va ser possible. Però sa veritat, tampoc em sembla tant malament. Per a ser objectius, a moltes ciutats europees els cementeris estan integrats dins les ciutats, i no passa res.

A les passades eleccions, per primera vegada els socialistes aconseguíreu quatre regidors. Creus que a les properes eleccions el Partit Popular vos pot fer mal amb el canvi d’una direcció més jove?
Hem de gestionar bé les àrees que tenim i seguir fent feina, per aconseguir més regidors dels que vàrem treure la darrera legislatura i la confiança de la gent. Si ens pot fer mal? No ho sé, això ho dirà la gent. Noltros feim feina sense mirar darrere ni qui ens encalça ni qui tenim devora, ens presentarem tal com som i com hem fet sempre.

Estàs satisfet de la feina dels joves regidors del vostre partit?

Sí, el tema de les ajudes al comerç sempre ha estat constant, però actualment els comerciants tant de la zona costanera com de Sant Llorenç estan molt contents del treball i dinamització que ha donat na Catina Rosselló al front de la regidoria, ja que ens han fet arribar opinions com «ara es veu que hi ha qualcú al front de la regidoria de Comerç». I en Sergi Miquel, dins les seves àrees també fa molt bona feina.

Devuit mesos són pocs. Què et quedarà pendent per fer aquesta legislatura?
Hem de pensar que la meva legislatura no ha durat 18 mesos, ha durat com totes quatre anys. La veritat és que hem compartit la batlia amb el Gisca, d’en Mateu Puigrós, i hi haurà coses que en Mateu haurà inaugurades i que proposà el nostre partit per estar dins el pacte de governabilitat .

Per exemple?
La plaça de ca na Pisca, que ara es diu plaça de Jaume Santandreu, i on com saps l’altre dia vàrem inaugurar l’escultura, això ho va començar ell, i ho hauré acabat jo; estava dins el pacta de governabilitat. Fins i tot  a la inauguració, jo li vaig dir si volia agafar la paraula i va dir que no. Hi ha coses molt mesclades dels dos partits, com la reforma del centre de Salut de Sant Llorenç, la va començar ell i l’acabarem nosaltres. L’ampliació del centre de la Tercera Edat de Sant Llorenç, la va començar ell i també l’acabarem noltros. Resumint, ha estat una feina conjunta de tots els regidors de l’equip de govern. De totes maneres, si agafes els programes electorals de tots els partits polítics un 80% de les propostes són les mateixes, el que canvia és la manera de fer-ho.

Per cert, la setmana passada el dia de la inauguració de l’escultura «Help», anunciares que proposareu el canvi de nom de la plaça, per «Plaça de la Solidaritat». Segueix endavant la proposta?
Sí, a jo, i a tots els llorencins, ens va emocionar molt les mostres de solidaritat de totes les persones que ajudaren des de l’anonimat després de la tràgica torrentada del 2018, es mereixen el nostre agraïment i el nostre record, i aquesta seria una bona manera de fer-ho. Proposarem el canvi.

Pep, dus molts d’anys dins política. Com ho duu la teva família?

Els meus infants a vegades pateixen les conseqüències perquè no ets a ca teva, i a vegades arribes a casa enfadat i també ho noten tot d’una. I els meus pares, més de dues vegades han de fer les feines que jo deixo penjades a fora vila, però m’ajuden molt i estic molt agraït.

En acabar aquesta legislatura, què t’agradaria diguessin del teu treball?
Que he estat honest i bona persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.