Turisme insostenible

Curiosament aquesta setmana m’han arribat a diversos grups de whatsapp fins a tres cridades d’auxili de gent que cerca desesperadament treballadors d’hotel. Que si cambrers, cuiners, tècnics… I jo precisament no és que estigui molt relacionat amb el turisme (vull dir que si m’arribassin ofertes de docència, que és el camp on em moc, no me vendria tant de nou).

Tot això m’ha fet reflexionar i he demanat a alguns companys que sí hi treballen  què és exactament el que passava. I efectivament molts m’han comentat que els falta personal i encara més personal qualificat. Sembla, idò, que la bimbolla ha explotat a la cara als nostres hotelers: després de dos anys de turisme a mitges, molts treballadors han tornat a la seva terra i ara no volen tornar pel sou que els donen respecte al que han de pagar de lloguer (poden cobrar per exemple 1200  euros i pagar-ne 800 de lloguer).

Un repte més idò que es posa al sac d’assumptes pendents relacionat amb el turisme. I ja en van un parell:

  • Canvi climàtic. Com ens acabarà afectant?
  • Platges sense arena pel mal costum de fer passejos arran de mar que no permeten regenerar els arenals (recordem el trist cas de Cala Millor )
  • L’eterna desestacionalització que no arriba
  • La saturació. I ara que duim dos anys mal avesats (amb el turisme a mitges) serà més mal de pair encara.
  • Cap on anam? Volem qualitat o quantitat?
  • Les autocaravanes, els creuers. cotxes de lloguer, tuirsme de sol i platja, turisme de borratxera, turisme vacacional… hi tenen cabuda realment tots? Cal posar un límit?

M’agradaria tenir la resposta a totes aquestes qüestions, però malauradament mentiria si digués que sí. Només deix pal·lès la quantitat d’interrogants que fa anys que deixa a l’aire el nostre turisme i no seria de més  que algú (els nostres polítics?) hi trobés alguna solució.

2 pensaments a “Turisme insostenible

  1. Un turisme en moltes ocasions explotat per empresaris hotelers especuladors amb el beneplàcit dels ajuntaments/governs de torn que han fet els que els ha donat la real gana amb el tema urbanístic. També recordar que diguin el que diguin el sector serveis sempre són ocupacions mediocres amb poca qualificació que mentre hi ha hagut ocupació tot ha anat bé.

  2. Ja fa molts d’anys que passa a Eivissa i abans de la pandemia ja passava a certs llocs de Mallorca. Lloguers molt alts que no compensen el trasllat de la península fins aquí. Si són joves potser tant els hi fa compartir un pis, però si tens família no t’ho pots ni plantejar.

    D’una manera o altra s’acaba trobant una solució a aquest problema, el problema que sol persistir és el de renous, excessos i malestar generat pel turisme de gatera. De moment, a la zona de Sant Llorenç no és el turisme dominant, esperem que mai ho sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.