Mots perduts: catxet

El company de revista Tomàs  Martínez ens fa arribar la següent aportació: catxet (referit al món de la medicina). Personalment no el coneixia i és que com me va dir ell “saps quen ets de jove…”. De totes maneres també és un mot bastant especialitzat.

Significat: Conjunt de dues hòsties rodones adherides per les voreres i entre les quals es posa un medicament perquè el malalt el pugui prendre sense sentir-ne el mal gust; cast. cachet.

Grafies documentades: no n’he trobades d’antigues com a tal però sí en blogs especialitzats en medicina com el següent: tamat

Etimologia: res del francès cachet, mat. sign.

(Fonts: Alcover-Moll)

2 pensaments a “Mots perduts: catxet


 1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

  També es feia servir Oblea o oblia: Càpsula formada per dos bocins de pa àzim dins la qual es posen medicaments que s’hagin de prendre per via bucal i siguin poc suportables al gust (DCVB, VII: 831).

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

 2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

  Una mostra la trobareu a
  http://www.ub.edu/pharmakoteka/node/26427
  del Museu de la farmàcia Catalana

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.