L’OCB homenatjarà dia 26 de juliol la figura del “Tenor Massanet”, amb un espectacle que comptarà amb l’actuació del tenor Antoni Lliteres, el pianista Jesús Lopez Blanco i les paraules de na Margalida Álvarez-Ossorio i n’Antoni Ferrer i Vallespir

A Barcelona el Tenor Massanet hi perfeccionà el seu cant i, des d’allà, començà el seu periple per les òperes de tot el món. “Anà a Rússia, cantà a l’Scala de Milà, anà a Cuba tres vegades… tota una odissea musical, que no semblava feta a la mida de cap manacorí d’aquells temps.

A na Margalida, el llibre li va suposar en el seu moment dos anys de recerca documental. En les seves pàgines, s’hi poden trobar cartes, notes de viatge i fotografies del tenor d’una qualitat impecable, que fan del llibre en el seu conjunt, una autèntica joia.

Per homenatjar la figura del tenor, l’Obra Cultural Balear ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor, un esdeveniment que intercalarà la veu i el piano del tenor Antoni Lliteres i el pianista Jesús Lopez Blanco, amb les paraules de na Margalida Álvarez-Ossorio i també del periodista Antoni Ferrer i Vallespir, avantpassat també del “Tenor Massanet”.

L’OCB us convida a acudir a aquest espectacle, que es portarà a terme dia 26 de juliol a les 20:30h a l’auditori del Conservatori de Manacor (Plaça Ramon Llull, entrada per carrer Fàbrica), i del qual podeu aconseguir-ne les entrades de forma gratuïta a aquest enllaç de enviumanacor.cat.

Si n’estau interessats també podeu aconseguir a partir d’avui la reedició del llibre “Tenor Massanet, la veu de l’àngel”, per un preu de 15€, enviant un correu a ocbmanacor@gmail.com o el mateix dia 26 de juliol en finalitzar l’espectacle, del qual tot seguit us en fem avinent la trajectòria dels seus protagonistes:

 

 

Margalida Álvarez-Ossorio Ferrer

(Palma, 1959). Mestre, llicenciada en Filologia i professora de música (especialitat d’harmonia). Des de 1985 és professora del col·legi La Salle de Manacor.

 

Ha realitzat estudis a la UNED dins la rama de Psicologia Clínica: Emociones y salud; El estrés: salud física, ansiedad y depresión; i Nutrición y diétetica.

Guanyadora del primer premi en el 4t certamen de Projectes didàctics amb El nostre Tarannà Festiu (València 1996).

Ha participat en diverses publicacions i revistes: “Manacor, notícia de cada dia II” (2007).
Col·labora assídua de la revista Pòrtula de Marratxí des de 1990. És autora de “Els Nanets” estudi monogràfic publicat a Maina (1980).

 

Antoni Ferrer i Vallespir, periodista i investigador

(Manacor, 1958). Periodista, investigador i activista cultural, edita i dirigeix la revista de Manacor “Perlas y Cuevas”. Molt vinculat a l’ambient cultural i artístic manacorí, participa de manera molt activa en Fundacions, Institucions i Patronats de caràcter municipal i associacions majoritàriament culturals.

Fou director de la galeria d’art “Es Cau” (1975-1983) que fundà son pare, el també periodista, historiador i escriptor Rafel Ferrer Massanet. Ha presentat llibres i exposicions, prologats llibres, ha pronunciat conferències i pregons, ha moderat debats, i ha presentat, guionitzat i participat en programes televisius. Fou corresponsal de mitjans de comunicació provincials. Ha participat en tertúlies radiofòniques i ha format part de jurats tant en l’àmbit local, insular com en l’àmbit nacional. És, a més, autor de nombrosos treballs d’investigació històrica que han vist la llum en llibres col·lectius, revistes especialitzades i publicacions digitals.

La seva col·lecció relacionada en el món del cinema (llibres, publicacions, cartelleria, afixes, fotocroms, etc.) considerada, possiblement, com una de les més importants d’Espanya. També fins fa poc va cuidar un dels arxius més importants de la Guerra Civil a Manacor (1936-1939) i de la història d’aquest poble, des del caire bibliogràfic i fotogràfic. Aquest fons ha estat cedit per un període de 25 anys a l’Arxiu Municipal de Manacor.

 

Antoni Lliteres, tenor

D’Artà (Mallorca), es forma al Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, al Conservatori Superior del Liceu i al Conservatori Superior de les Illes Balears. Posteriorment continua treballant tècnicament amb Juan Lomba (Escuela Superior de Canto de Madrid), Darrell Babidge (The Juilliard School of Music NY) i Elisabetta Fiorillo; i repertori amb Marta Pujol, Marco Evangelisti i Giulio Zappa, entre d’altres. També realitza Masterclass amb Teresa Berganza, Fiorenza Cedolins, Dolora Zajick, Jaume Aragall i Joan Pons. El 2018 obté el 3r Premi al Concurs Josep Mirabent i Magrans, i el 2019 el 1r Premi al Concurs Internacional de Cant Ciudad de Logroño.

En l’àmbit de la música sacra ha interpretat El Messies de G.F. Händel, la Missa de la Coronació i el Requiem de W.A. Mozart, el Messa di Gloria de G. Puccini, la Petite Messe Solennelle de G. Rossini, i la 9a Simfonia de L. W. Beethoven, dirigit per mestres com Edmon Colomer, José María Moreno, Fernando Marina o Felipe Aguirre. En el repertori operístic, el 2019 es converteix en el primer mallorquí en debutar al Teatro de La Zarzuela (Madrid) amb rol protagonista (Shakespeare) en l’obra El sueño de una noche de verano de J. Gaztambide, dirigit per Miguel Ángel Gómez-Martínez. A més, debuta Rodolfo (La Bohème, G. Puccini) amb la JONC sota la direcció de Manel Valdivieso; i Alfredo (La Traviata, G. Verdi) amb l’orquestra La Verdi a Milà, dirigit per Andrea Oddone. El 2020 canta novament Alfredo (La Traviata) amb l’AAOS, dirigit per Xavier Puig; Tamino (Die Zauberflöte, W. A. Mozart) al Teatre Principal de Palma, dirigit per Josep Planells; i Macduff (Macbeth, G. Verdi) amb l’AAOS, dirigit per Daniel Gil de Tejada. El 2021 canta Tamino (Die Zaubeflöte) al
Teatro Campoamor (Oviedo) dirigit per Lucas Macías Navarro; i Leandro (La Tabernera del Puerto, P. Sorozábal) al Teatro de La Zarzuela, dirigit per Óliver Díaz. El 2022 canta Il Duca di Mantova (Rigoletto, G. Verdi) amb la FOC, a Catalunya i Cantàbria, dirigit per Daniel Gil de Tejada; i, en aquests moments, Alfredo (La Traviata) al Teatro de La Maestranza (Sevilla) dirigit per Manuel Busto.

 

Jesús López Blanco, pianista

Nascut a Lugo (1990), va iniciar la seva formació musical i pianística amb Pilar Albo i Susana
García Regadío, qui encamina els principis del seu acostament a la música.
Després dels seus estudis al Conservatori Professional de Música de Lugo, prossegueix en el Centre
Superior de Música del País Basc, MUSIKENE, a la classe de Marta Zabaleta, especialitzant-s’hi
sobretot, en acompanyament i repertori vocal ( E.Ricci, M.Pikulski, C.Torreblanca).

La seva passió pel cant, les llengües i la literatura el porta a especialitzar-se en el món del lied,
cursant dos màsters a l’ESMUC de Barcelona ( amb F. Poyato) i a la Hochschüle für Musik de
Freiburg im Breisgau ( amb M. Alteheld). Tanmateix obtén la Llicenciatura en Història i
Ciències de la Música (Universidad de La Rioja).
Ha assistit a “master classes” de Lied amb W.Rieger, M.Martineau, H.Deutsch, B.Kehring,
A.Thompson, I.Burnside, A.Schmidt, B. Forsberg, A. Lebozzec, D. Wirtz, P Tukiiainen, Irene
Théorin, Felicity Lott…

Ha participat a múltiples recitals vocals i de música de cambra per tot l’estat espanyol,
França, Alemanya, Àustria i Itàlia, a festivals com Volcadiva, Mozart Festspiel Bad
Krozingen, LiFE Victoria o la Schubertiada de Vilabertrán.
És guanyador amb el baríton Joan Miquel Muñoz del concurs ART JOVE 2019 en la modalitat de
música de cambra, del segon premi en el Concurs de lied italià ELSA RESPIGHI 2019 amb la
soprano Caterina Meldolesi, i del premi de Lied al Concurs Internacional de les Corts amb la
soprano Cecília Rodríguez.

Establert a Mallorca des de l’any 2017, desenvolupa tasques com a correpetidor (OSIB, CUIB, Teatre
Principal)… Combina la seva vessant interpretativa amb la docència com a professor associat de
Repertori Vocal al Conservatori Superior de les Illes Balears des de 2018. L’any 2022 va ser
pianista oficial del primer Concurs Internacional de Cant JOAN PONS (Mallorca). El mateix any,
també va ser docent de l’Escola Superior de Cant a Madrid.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.