Mots perduts: “engronsos”

Mot que fa part de la “màgia -o desconeixement- de les paraules”: no apareix a cap dels diccionaris consultats.

Mot recordat. Na Francisca de Son Berga, fa anys, en va presentar un plat a “Els poetes i la Memòria Històrica” -normalment acompanyat de les “Llunetes” de na Xisca i el cava- que fa part de les festes patronals. Són els darrers que he tastat. (Serveixin aquests mots de recordança i homenatge)

Plat dols, varietat de pasta frita. Abans apareixia, en algunes cases i famílies fent part de la festa de “ses matances”. No es pot dir que fos usual perquè, de banda ser laboriós, s’havia de tenir el motlle, segurament per això s’optava per les orellanes o els bunyols com a plat dols.

Anar a la casa del veinat a cercar el motlo de fer engronsos,  també feia part dels jocs infantils matancers.

Es posa la recepta que apareix a “Fet i menjat”
Plat, segons el cuiner, en procés de recuperació (amb accent diferent en la pronúncia)

Aportació d’Antoni Pascuial
Imatges de “Fet i menjat”

Un pensament a “Mots perduts: “engronsos”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.