Entrevista el ballarí manacorí Pere Sansaloni, contractat pel Ballet Nacional de Marsella

Pere Sansaloni Servera va néixer el 8 de setembre de l’any 2000 a Manacor. Des de ben petit es va sentir fascinat pel món de la dansa, i gràcies al suport dels seus pares, Pedro i Aina, va començar a dansa amb diferents professors del seu poble. L’any 2012 va marxar a Barcelona, on va cursar a l’Institut del Teatre els estudis al Conservatori Professional de Dansa. El 2020, amb 20 anys, es va graduar en Dansa Contemporània al referit institut institut, i aconseguí el Premi Extraordinari dels Ensenyaments Artístics Professionals corresponent a la convocatòria 2019-2020 en l’àmbit de dansa creats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Formà part de la IT Dansa, la Jove Companyia del mateix institut, i amb ella va actuar el passat any a Paris.
Actualment està recollint els fruits del seu treball i estudis i ha estat contractat per actuar amb el Ballet Nacional de Marsella, una companyia de dansa amb seu a Marsella, França. La companyia té una plantilla de 70 components, la meitat dels quals són ballarins, i combina dansa moderna i ballet clàssic.


– Pere, quan va néixer la teva afició per la dansa?

La meva afició per la dansa va néixer quan jo era molt petit, a prop dels 6 anys, però evidentment no m’ho prenia de la mateixa manera que quan vaig arribar a Barcelona, que ja eren uns estudis molt més professionals.

– Què era i què és per a tu la dansa?

La dansa per jo era un somni, que he pogut convertir en la meva professió.

– Voldria saber si tens antecedents familiars dins el món de la dansa, i si has tingut el suport de la teva família al llarg de la teva formació…
No tenc cap antecedent dins el món de la dansa, i sí, he tingut la gran sort de què la meva família m’ha recolzat sempre en tot.

– A Manacor, a quina escola de dansa començares i quins van ser els teus primers professors/professores?
Vaig començar a ballar a Manacor quan era molt petit, a l’Escola Municipal de Música i Dansa, i després més endavant vaig anar a Estudio Ivana. Com a professors a Manacor vaig tenir a Lluïsa Ortiz, Marga Lliteres, Francesca Riera, Sebastiana Duran i Ivanna Romanova i Jan Rebel.

– A quina edat marxares a estudiar a fora de Mallorca i on t’has format concretament?
Me’n vaig anar amb onze anys a Barcelona. L’any 2012 vaig començar a l’Institut del Teatre cursant els estudis al Conservatori Professional de Dansa, dels quals em vaig graduar l’any 2020.

– Quin era el pla d’estudis. Van ser difícils les proves d’accés?
Al conservatori, els matins fèiem ESO de 8 a 14 hores i després de les 15 fins a les 20 hores, classes de dansa. En aquell moment amb l’edat que tenia, no vaig aturar a pensar si era difícil o no, ho vaig entendre més com una qüestió de sort haver pogut entrar.

– Què destacaries dels anys de la teva formació?

Destacaria la gran varietat de professors que he tengut, amb uns bagatges molt diferents uns als altres, i les grans amistats que he fet.

– Entre els companys d’estudis has tingut rivalitats?

Amb els meus companys vam tenir una relació molt bona i ens ajudàvem entre nosaltres.

– Als 20 anys aconseguires el Premi Extraordinari dels Ensenyaments Artístics Professionals corresponent a la convocatòria 2019-2020 en l’àmbit de dansa creats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Què ha suposat per la teva carrera aquest premi?
Estic agraït i content pel premi, ja que per jo representa un reconeixement a la feina que he fet durant aquests anys.

– Amb la companyia IT Dansa, com era el teu dia a dia?

El dia a dia era anar per a l’estudi i preparar el cos durant una hora i mitja per a poder assajar la resta del dia. He estat a IT Dansa dos anys, i feia de 08’20 a 18 hores.

– Admires a qualque ballarí?
No podria donar un sol nom, admiro a diferents ballarins, a cada un per les seves característiques. Bé, hi ha ballarins coreògrafs que admiro, com per exemple Alexander Ekman el coreògraf i ballarí suec; o Akram Khan, un ballarí i coreògraf anglès d’ascendència bangladesí. Els seus antecedents es basen en el seu entrenament clàssic de kathak i dansa contemporània.

– Recentment t’has estat preparant per incorporar-te al Ballet Nacional de Marsella, no és així?
Realment ara he agafat 15 dies de vacances a Manacor i descans físic total.

– Quan t’has d’incorporar?

Començaré a Marsella dia 22 d’agost, i tenc contracte per un any.

– Moltes gràcies Pere, i sort en la nova etapa que t’espera. Ja per acabar, quin és el teu somni com a professional?
Poder arribar a viure d’allò que més m’agrada, que és la dansa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.