Entrevista el ballarí manacorí Pere Sansaloni, contractat pel Ballet Nacional de Marsella

Pere Sansaloni Servera va néixer el 8 de setembre de l’any 2000 a Manacor. Des de ben petit es va sentir fascinat pel món de la dansa, i gràcies al suport dels seus pares, Pedro i Aina, va començar a dansa amb diferents professors del seu poble. L’any 2012 va marxar a Barcelona, on va cursar a l’Institut del Teatre els estudis al Conservatori Professional de Dansa. El 2020, amb 20 anys, es va graduar en Dansa Contemporània al referit institut institut, i aconseguí el Premi Extraordinari dels Ensenyaments Artístics Professionals corresponent a la convocatòria 2019-2020 en l’àmbit de dansa creats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Formà part de la IT Dansa, la Jove Companyia del mateix institut, i amb ella va actuar el passat any a Paris.
Actualment està recollint els fruits del seu treball i estudis i ha estat contractat per actuar amb el Ballet Nacional de Marsella, una companyia de dansa amb seu a Marsella, França. La companyia té una plantilla de 70 components, la meitat dels quals són ballarins, i combina dansa moderna i ballet clàssic.


– Pere, quan va néixer la teva afició per la dansa?

La meva afició per la dansa va néixer quan jo era molt petit, a prop dels 6 anys, però evidentment no m’ho prenia de la mateixa manera que quan vaig arribar a Barcelona, que ja eren uns estudis molt més professionals.

– Què era i què és per a tu la dansa?

La dansa per jo era un somni, que he pogut convertir en la meva professió.

– Voldria saber si tens antecedents familiars dins el món de la dansa, i si has tingut el suport de la teva família al llarg de la teva formació…
No tenc cap antecedent dins el món de la dansa, i sí, he tingut la gran sort de què la meva família m’ha recolzat sempre en tot.

– A Manacor, a quina escola de dansa començares i quins van ser els teus primers professors/professores?
Vaig començar a ballar a Manacor quan era molt petit, a l’Escola Municipal de Música i Dansa, i després més endavant vaig anar a Estudio Ivana. Com a professors a Manacor vaig tenir a Lluïsa Ortiz, Marga Lliteres, Francesca Riera, Sebastiana Duran i Ivanna Romanova i Jan Rebel.

– A quina edat marxares a estudiar a fora de Mallorca i on t’has format concretament?
Me’n vaig anar amb onze anys a Barcelona. L’any 2012 vaig començar a l’Institut del Teatre cursant els estudis al Conservatori Professional de Dansa, dels quals em vaig graduar l’any 2020.

– Quin era el pla d’estudis. Van ser difícils les proves d’accés?
Al conservatori, els matins fèiem ESO de 8 a 14 hores i després de les 15 fins a les 20 hores, classes de dansa. En aquell moment amb l’edat que tenia, no vaig aturar a pensar si era difícil o no, ho vaig entendre més com una qüestió de sort haver pogut entrar.

– Què destacaries dels anys de la teva formació?

Destacaria la gran varietat de professors que he tengut, amb uns bagatges molt diferents uns als altres, i les grans amistats que he fet.

– Entre els companys d’estudis has tingut rivalitats?

Amb els meus companys vam tenir una relació molt bona i ens ajudàvem entre nosaltres.

– Als 20 anys aconseguires el Premi Extraordinari dels Ensenyaments Artístics Professionals corresponent a la convocatòria 2019-2020 en l’àmbit de dansa creats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Què ha suposat per la teva carrera aquest premi?
Estic agraït i content pel premi, ja que per jo representa un reconeixement a la feina que he fet durant aquests anys.

– Amb la companyia IT Dansa, com era el teu dia a dia?

El dia a dia era anar per a l’estudi i preparar el cos durant una hora i mitja per a poder assajar la resta del dia. He estat a IT Dansa dos anys, i feia de 08’20 a 18 hores.

– Admires a qualque ballarí?
No podria donar un sol nom, admiro a diferents ballarins, a cada un per les seves característiques. Bé, hi ha ballarins coreògrafs que admiro, com per exemple Alexander Ekman el coreògraf i ballarí suec; o Akram Khan, un ballarí i coreògraf anglès d’ascendència bangladesí. Els seus antecedents es basen en el seu entrenament clàssic de kathak i dansa contemporània.

– Recentment t’has estat preparant per incorporar-te al Ballet Nacional de Marsella, no és així?
Realment ara he agafat 15 dies de vacances a Manacor i descans físic total.

– Quan t’has d’incorporar?

Començaré a Marsella dia 22 d’agost, i tenc contracte per un any.

– Moltes gràcies Pere, i sort en la nova etapa que t’espera. Ja per acabar, quin és el teu somni com a professional?
Poder arribar a viure d’allò que més m’agrada, que és la dansa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.