Mots perduts: aigualir

La receptabilitat dels  “mots perduts” es gairebé tan variat com el món de les persones. Dependrà de l’edat, lectures, família, experiències… el que un determinat mot es consideri perdut o encara ben vigent.

Hi ha mot, com per exemple, “magencar” que fa molts anys que ja no s’usen. Ningú ja entrecava els sembrats o, en sentit estricte, remolca el fems. Però, daltres, com el que es presenta, una vella proposta de n’Antoni Font,. poden mantenir, o no, certa vigència.

El DCVB mostra:

AIGUALIRv. tr.: cast. aguar.
|| 1. Posar massa aiguaSe prenia tres o quatre axarops seguits y movia gresca perque els hi aygualien massa, Víct. Cat., Film (i, 418).
|| 2. fig. Rebaixar de to, d’intensitatLes reflexions que sempre produeix la presentació de la nota aigualiren la discussió, Pla Rus. 189.Aigualir la festatorbar un plaer amb una interrupció desagradosa. ¿Pero que no ho veus que m’aygaleix la festa?, Oller Pil. Pr. 112.
Fon.: 
əјɣwəlí (Vic); aјɣwalí (Esterri, Tremp, Lleida, Gandesa); aјɣwalíɾ (Val.); əјɣəlí (Conflent, Olot, Barc.); əјɣolí (Mall.); əјɣulí (Gir., Solsona, Men.).

 

Aportació d’Antoni Font
Imatge de festa (no gens aigualida)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.