L’Ajuntament de Manacor sol·licita finançar l’arribada de l’aigua de la dessaladora a Cala Murada i Calas de Mallorca, fins a Portocolom i s’Horta, amb l’impost de Turisme Sostenible

L’Ajuntament de Manacor ha sol·licitat finançar amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible l’arribada d’una artèria estratègica de subministrament d’aigua des de la ciutat de Manacor fins a la zona costanera sud, que comprèn els nuclis de Cala Murada i Cales de Mallorca. Aquesta infraestructura està prevista al Pla de Gestió de la Demanda, que forma part del Pla General del municipi.Aquest mes d’agost s’ha obert la convocatòria del 2022 per a la presentació de projectes per ser finançats per l’Impost de Turisme Sostenible, després dels anys d’aturada a causa de la Covid.

Aquesta proposta, de caràcter supramunicipal i que ha encapçalat l’Ajuntament de Manacor, s’emmarca en la planificació de l’ampliació de la xarxa de subministrament en alta de l’ABAQUA, l’empresa de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear que gestiona les dessaladores. A dia d’avui, amb finançament de l’ITS, s’està construint el tram de Maria de la Salut a Petra i està en tramitació el de Petra a Manacor.

La quantitat sol·licitada per ser finançada per l’Impost de Turisme Sostenible ascendeix als 8.169.967,79 euros, i s’estima que, una vegada autoritzat, requeriria dos anys per ser realitat, un de tramitació i un d’execució de la construcció dels 24 quilòmetres de canonada.

“Hem vist en l’imminent arribada de l’aigua de la dessaladora una oportunitat per fer feina conjuntament amb la Conselleria de Medi Ambient. El nostre objectiu és optimitzar la construcció de la xarxa de capil·laritat que distribuirà l’aigua en alta per la comarca”, ha assegurat el batle, Miquel Oliver, en roda de premsa conjunta amb el batle de Felanitx, Jaume Monserrat, la presidenta de la SAM, Cristina Capó, i el gerent de la SAM, Francesc Grimalt. «Es tracta d’un projecte que complementa el projecte macro en alta d’ABAQUA i del que també se’n beneficiarà el municipi veïnat de Felanitx», ha afegit el batle de Manacor.

Aquesta artèria permetrà connectar les xarxes de distribució d’aigua urbanes gestionades per l’Ajuntament de Manacor, mitjançant l’empresa pública SAM, a la ciutat de Manacor i la urbanització costanera de Cala Murada. També possibilitarà la integració de la xarxa d’abastiment de Cales de Mallorca. Finalment alimentarà les xarxes dels nuclis costaners de Felanitx, ja que arribarà fins a Portocolom i s’Horta.

«Aquí s’ha d’incidir en que la col·laboració entre els dos ajuntaments en matèria hidràulica resultarà molt fructífera a llarg termini. Les actuals xarxes de subministrament dels nuclis d’ambdós municipis estan entreteixides; hi ha pous que serveixen a nuclis costaners de Felanitx situats dins el terme de Manacor i viceversa», ha explicat Miquel Oliver. En aquest sentit, el batle de Felanitx, Jaume Monserrat, ha agraït a l’Ajuntament de Manacor haver formulat aquesta proposta, «a la que tot d’una vàrem dir que sí», ha assegurat. «Està clar que els ajuntaments necessitam una solució implicada amb els projectes de l’aigua. Necessitam actuar i accelerar el procés que requereix ABAQUA per desplegar la xarxa i aquest projecte és un avanç important», ha afirmat Monserrat.

L’Ajuntament de Manacor ja ha estudiat el projecte amb la Conselleria de Medi Ambient i «el més eficient és que ABAQUA construeixi la canonada a Manacor i l’Ajuntament de Manacor faci arribar l’aigua a tots els nuclis costaners del municipi i que continuï fins a Felanitx», ha explicat la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

Els aqüífers de Manacor es divideixen en dues tipologies, el de l’interior i els costaners. La ciutat de Manacor s’abasteix del primer tipus, que presenta problema de qualitat però no de quantitat, gràcies a la gestió sostenible que es fa des del servei de subministrament. En canvi a les zones de costa presenten un greu problema de sobreexplotació dels aqüífers, que s’ha de corregir. S’estima que cal aportar d’altres fonts un cabal estable anual, a fi d’afluixar la pressió sobre els aqüífers costaners i permetre que aquests es recuperin de la intrusió salina, principal problema dels aqüífers costaners d’origen càrstic que hi ha a Mallorca.

La canonada entre la ciutat de Manacor i les urbanitzacions de Cala Murada i Cales de Mallorca, així com Portocolom, «possibilitarà realitzar una gestió sostenible del subministrament d’aigua als nuclis costaners, gràcies a l’aportació d’aigua de qualitat de la xarxa», ha afirmat la presidenta de la SAM, Cristina Capó. «La canonada des de Manacor permetrà aportar aigua de qualitat a aquests nuclis costaners del Llevant i alleujar la pressió que pateixen els aqüífers de la zona», ha conclòs Capó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.