Mots perduts: xerec/xereca

Si bé no és un mot perdut del tot (sobretot en el sentit de dolent, encara que de cada cop se sent manco), sí que en sentit de “no trobar-se bé” ja no se diu tant i molt manco per referir-se  a una “figa flor deshabitual” (de fet, d’aquí ve l’origen del mot)

Significat:

1. m. Figa flor (primerenca) produïda per una figuera que no en sol fer, de figues primerenques (Mall.). Només fan normalment figues flors les figueres roges i les albacors; les figues flors d’altres figueres, si en fan cap, es diuen xerecs.
|| 2. adj. (f. XERECAa) Magre, sec (Poboleda, ap BDC, xix, 220).—b) Malaltís o indispost de salut (mall., eiv.); cast. achacoso, enfermizo. «Avui estic un poc xerec; no sé què tenc».—c) Dolent; mancat de bondat, tant físicament com moralment (mall.); cast. malo.

Grafies documentades: ” Li ha de dur unes conseqüències d’allò més xerec”, Alcover Cont. 306

Etimolgia: adjectivació de xereca (V. l’article xereca). De la idea de ‘figa seca acopada’ es va passar a la de ‘sec, magre’, i a la de ‘malaltís’ i ‘dolent’, com explica Coromines en BDC, xxiv, 16.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.