La històrica manifestació per aconseguir l’Hospital de Manacor, que reuní a més 11.000 manifestats compleix 35 anys

Cal recordar que l’Hospital de Manacor va ser possible gràcies a la històrica manifestació popular pacífica que amb el lema «Tots a Palma» reuní més de 11.000 manifestants de la comarca de Llevant el 31 d’octubre de 1987.
La creació de la Plataforma Comarcal «Pro-Hospital de Manacor» fou fonamental i el treball que feren els directors dels mitjans de comunicació manacorins, Gabriel Veny de Manacor Comarcal, Rafel Ferrer de Perlas y Cuevas, Antoni Tugores de 7 Setmanari, i Rafael Gabaldon de Porto Cristo, així com d’altres revistes de pobles, van ser decisius per fer arribar a la gent de Manacor i comarca que era de vital importància la seva assistència a la manifestació. Tots treballaren per aconseguir el mateix objectiu: que la manifestació fos un èxit.

Els dies previs a la manifestació es varen celebrar diverses reunions informatives de la plataforma organitzadora de la manifestació, una d’elles al Parc Municipal de Manacor convidant a la gent a assistir a la manifestació. Amb el lema «Dissabte 31 Tots a Palma». Aquesta reunió estava prevista celebrar-la el Teatre Municipal, però es va haver de fer a l’aire lliure degut al gran nombre d’assistents. Ràdio Son Servera 85, va emetre en directe l’acte, que va moderar en Joan Sansó membre de la Plataforma i va ser l’encarregat de presentar els batles de Manacor, Felanitx, i Son Servera, i l’ex batle de Manacor, Gabriel Homar, Guillem Vadell d’UGT, Antoni Gomila representant dels empresaris, Joan Quetgles representant als joves, Maria Duran per l’Assemblea de Dones, i en Miquel Sureda i Tofol Pastor representant a la tercera edat de la comarca, a més hi assistiren els representants de la plataforma en Toni Gomila i en Rafael Gabaldón.

Per a poder celebrar-se la manifestació Joan Sanso Tur, en representació de la «Plataforma Comarcal Pro-Hospital a Manacor», va demanar els permisos per a la manifestació al Delegat del Govern de Balears i el va informar que:
1. Que habiéndose formado días pasados antedicha Plataforma con el único fin y propósito de la obtención por parte de las Autoridades competentes, que se ubique el HOSPITAL proyectado por el INSALUD para MALLORCA en la COMARCA DE MANACOR, con la adhesión expresa de las Entidades y Partidos Políticos que en documento adjunto se detallan. Y con el mandato expreso de nuestro Parlamento Autonómico.
2. Es por lo que, SUPLICA a V.E. le sea concedido PERMISO para MANIFESTARSE en apoyo de lo expresado anteriormente, el SÁBADO DÍA 31 DE OCTUBRE, a las DIEZ HORAS de la mañana, con el siguiente recorrido:
3. Salida de Manacor, en automóvil y autocares de todos los convocados hacia Palma, a las 10 horas.
4. Llegada a Palma, itinerario: Crtrª Nacional Manacor-Palma. – Carrer de Manacor.- Avd. Gabriel Alomar y Villalonga.- Ronda Litoral (llegada y aparcamiento de coches ).- Avdª Antonio Maura (manifestación a pie).- Plaza Constitución.
5. OTROSI: a efectos de notificaciones: Ayuntamiento de Manacor/Joan Sansó Tur / Plataforma Comarcal Pro-Hospital en Manacor.
6. Es derecho constitucional que piensa obtener de su recto proceder.
7. Manacor a veintitrés de octubre de mil novecientos ochenta y siete.

A més, la plataforma va informar al tinent coronel i cap de la 313 Comandància de la Guàrdia Civil de Balears que es prenguessin les mesures oportunes per al desenvolupament de la manifestació.
Des de batlia de Manacor es va fer un bon treball informatiu, on la secretaria de batlia Nena Perelló es va passar hores telefonant als comerços, empreses, oficines, fàbriques i tallers, perquè el dia de la manifestació tancassin els seus comerços, per tal de permetre al personal poder assistir a la manifestació. A més, es van confeccionar centenars de pancartes reivindicatives.

El dia de la manifestació, el director de Radio Son Servera 85, Pep Garcia, va muntar l’emissora a un camió cedit per una autoescola de Manacor per emetre en directe la històrica manifestació de l’any 1987 des de la freqüència 93’2 (FM). A les 9 del matí repicaren les campanes de Manacor i a les 10h. es va donar la sortida des de Manacor a la multitudinària caravana de cotxes i autocars que traslladaven els manifestants de Manacor i comarca. Quan arribàrem amb el camió de l’autoescola a la plaça del Mercat, va ser impressionat veure les cares d’il·lusió i esperança de la gent. Continuàrem amb el camió per l’avinguda del Torrent, i ens vam haver de desviar cap a la plaça de s’Antigor i continuar per l’avinguda en direcció contraria. Els cotxes tenien posada la ràdio i la gent saludava amb una alegria desbordant.

El primer cotxe que encapçalà la comitiva fou el de la secretària de Batlia, Nena Perelló, acompanyada del seu marit i els dos fills petits. Des de la seva posició anava donant informació, al batle i als responsables de vigilar per la seguretat de la manifestació. Vaig tenir el privilegi d’assistir a la manifestació micròfon en mà, i retransmetre en directe des de Ràdio Son Servera 85 tota la manifestació de «La caravana de l’Esperança» , gràcies al director Pep Garcia que va estar al control de l’emissora des del camió, i l’ajuda de 22 radioaficionats que donaven cobertura a l’emissora al llarg de la manifestació. Record que la paraula que més vaig repetir per la ràdio durant la manifestació va ser «Sou fabulosos».
La ràdio va ser una bona aliada amb els manifestants, a través d’ella anàvem donat la informació que ens facilitaven els organitzadors. Inclús molta de gent va aprendre com utilitzar el «freno i embrague» del cotxe perquè no s’encalentissin, gràcies els consells que m’anava passat el xofer de l’autoescola.

La Guàrdia Civil de Tràfic també va ser una bona aliada, informant-nos que tots els que anaven a la manifestació posassin els intermitents encesos per a poder diferenciar-se dels cotxes que no hi anaven, i que en arribar a les diferents desviacions facilitassin l’entrada dels cotxes que es volien incorporar a la carretera. La música va acompanyar i va fer més amena la marxa, i com no, les bromes. En Joan Sansó, de la plataforma, anava amunt i avall amb la moto i ens anava informant a la ràdio de l’estat de la carretera per informar als participants de la caravana de l’esperança. En un moment donat va ser víctima de la meva broma, ja que vaig demanar als oïdors si tenien una pinta per ´en Joanet de la moto´, i quan passava pel seu endret la gent li mostrava sa pinta, sense saber ell de que anava la broma.

L’entrada de la caravana a ciutat va ser impressionat, centenars de manacorins residents a Palma, esperaven a gent del Llevant a les avingudes amb enormes pancartes reivindicatives de l’hospital, tallant la circulació i facilitant l’entrada a ciutat dels autocars i cotxes. El treball de seguretat que feren els 200 «camises grogues» coordinats per Pons Gelabert, ajudat per Antoni Cerdà, van contribuir a la seguretat de la gent durant la manifestació a l’arribada a ciutat, on a més de cotxes, i autocars com a mitja de transport, alguns elegiren la bicicleta.

Les nombroses persones que per motius diversos o de salut es quedaren a casa, i els propis manifestats que estaven al Parc de la Mar i als voltats de la Seu del Govern Civil, pogueren escoltar en directe l’entrega del manifest a travès de la Ràdio de la caravana de l’esperança.
El batle de Manacor, Jaume Llull, va ser l’encarregat d’entregar el manifest al Delegat del Govern, Carlos Martín Plasencia, el qual va aplaudir als manifestants dient « Es la mayor manifestación que hasta aquí ha llegado». Els manifestats cridaven «sí o no…volem una resposta». La qual no va poder donar el delegat, ja que no estava en la seva mà.
Per la seva part, el batle Jaume Llull va pronunciar unes paraules als manifestants que quasi no es sentiren degut als crits de la gent, de «tenim hospital sí o no».
Cal destacar que els organitzadors de la manifestació varen muntar un impressionat servei de seguretat pels manifestants que va acabar passades les 5 de l’horabaixa quan els darrers autocars i cotxes tornaren cap a la comarca de Manacor.

El que va passar després ja és història. Fins fa 25 anys no es va inaugurar l’Hospital Comarcal de Manacor. El dia 1er d’abril de 1997 es registraren els primers ingressos a l’hospital, dia 14 es va obrir el servei d’urgències amb 50 pacients, i dia 16 es va registrar el primer naixement a les 05 de la matinada: un nin que li posaren de nom Martí.

L’Hospital fa uns anys va restà petit i actualment estan en marxa les obres de millora i ampliació. La gent jove no coneix la lluita de la gent de la Comarca de Llevant per aconseguir l’ Hospital de Manacor. Estaria bé posar una escultura en record de la manifestació del 31 d’octubre de 1987. Inclús canviar el nom per «Hospital de Manacor 31 d’octubre de 1987».

No he volgut entrar amb els problemes que tingueren els manifestants a l’arribada al Parc de la Mar per aparcar els cotxes, però sinó hagués estat pels serveis de seguretat de la manifestació «els camises grogues» que alçaren a pols el cotxe d’un conductor que envestia a la gent, avui la crònica hagués estat diferent. Però si que no vull deixar de comentar les manifestacions que va fer el batle de Palma, Ramon Aguiló: «El Hospital de Manacor no cubrirá las necesidades sanitarias de Mallorca», i jo li contestaria: «Però ha salvat moltes vides a la comarca de Llevant».


Un pensament a “La històrica manifestació per aconseguir l’Hospital de Manacor, que reuní a més 11.000 manifestats compleix 35 anys

  1. L’Hospital de Manacor i l’autovia de Palma són les dues infraestructures que han salvat més vides de Mallorca. Jo encara tenc el record d’aquelles anades amb cotxe a Palma quan teies qualque de nou, no sabies si arribaries a Ciutat viu o mort, era una loteria que durava, pel cap baix i anant a tot gas, una hora. Sempre estaré agraït a tota la gent que hi va posar el seu gra d’arena i que va encapçalar aquestes dues infraestructures 🙂 .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.