La Institució Moll demana al poble del que sorgiren les ‘Rondalles’ que contribueixi a culminar la seva edició comentada

-Arranca una campanya a Verkami amb al·licients per a fer aportacions al darrer volum 

La Institució Francesc de Borja Moll, la creació de la qual va fer possible la continuïtat de l’editorial Moll, ara Nova Editorial Moll, ha iniciat una campanya de 40 dies a Verkami amb l’objectiu de que la ciutadania, de la qual sorgiren les Rondalles mallorquines que va compilar Antoni Maria Alcover, contribueixi a culminar la seva edició comentada amb el volum novè i darrer, fruit de trenta anys de feina dels filòlegs Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafré. 

La campanya a Verkami ofereix al·licients per aquelles persones que hi facin la seva contribució econòmica per avançat. S’hi ofereixen vuit fórmules diferents, adaptades a totes les butxaques, i els beneficis, segons quina sigui la aportació, poden oscil·lar entre una bossa de tela amb una il·lustració de les mateixes Rondalles, fins a la col·lecció completa del Diccionari català-valencià-balear, d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, de la culminació del qual es compleixen 60 anys el 2022. També Alcover i Moll varen fer servir les subscripcions populars per a fer possible la seva publicació. 

L’edició comentada de les Rondalles mallorquines, la publicació de la qual es va iniciar el 1996, es basa en la catalogació internacional del sistema Aarne/Thompson/Uther. Les rondalles s’hi presenten ordenades en àrees temàtiques i ens permet descobrir la relació que existeix amb fonts orals i literàries del món. Hi ha rondalles que es remunten a Pèrsia. Alguns dels contes més coneguts fins als nostres dies, inclús els popularitzats per Disney, com La bella i la bèstia, ja apareixien a les rondalles. N’hi ha que ja les contava Heròdot fa 2.500 anys i n’hi ha que ja surten a Les mil i una nits

Aquesta edició inclou la transcripció literal de les famoses llibretes en què Alcover consignava el material que arreplegava de la tradició oral i que li servia com a base per a la posterior elaboració dels textos. Incorpora l’índex dels 246 narradors i narradores, tant homes com dones, i de totes les classes socials, però sobretot treballadors, provinents de 33 localitats de Mallorca.

La Institució Moll ha demanat al Consell de Mallorca que les Rondalles mallorquines siguin objecte de la declaració de patrimoni cultural immaterial, amb mesures per a la seva salvaguarda. L’Ajuntament de Palma, per la seva banda, ha anunciat la proclamació com a Fill Il·lustre d’Antoni Maria Alcover, coincidint amb el 160 aniversari del seu naixement i els 90 anys de la seva mort. 

VERKAMI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.