La Segona República, analitzada per Jaume Claret

Jaume Claret, doctor en Història i especialista en l’època de la República i Guerra Civil, ens va oferir una conferència diàfana, emocionant i didàctica sobre aquest època tan curta, però tan intensa, com va ser la Segon República.

Després de fer-ne una primera aproximació general, en Jaume es va endinsar més en l’ambiciosa reforma educativa  d’aquell temps. Va donar xifres del número de professors  i escoles, la mentalitat oberta que es volia implantar i el xoc amb el catolicisme, que també volia dominar les aules. També va deixar lloc a la memòria en anomenar alguns mestres, professors i catedràtics (alguns d’ells dones) que foren represaliats en temps del Franquisme, i va saber omplir la conferència amb curioses anècdotes de l’època (i papers i llibres que ho testimoniaven).  Al final encara hi va haver torn per a una sèrie de preguntes i, després de les merescudes mambelletes, Card.cat li va fer entrega d’un senalló de productes locals del poble.

En resum, un bon vespre per conèixer un poc més  d’aquesta època no tan llunyana i que ens va marcar d’alguna manera a tots de la mà d’un gran especialista com en Jaume.  Segur que la quarentena de persones que s’hi van apropar no se’n van empenedir gens.

PD: Brillant la iniciativa de l’institut d’Artà d’incentivar la presència dels seus joves estudiants a aquest tipus d’actes. Una quinzena vengueren a escoltar ben atentament les paraules d’en Jaume i fins  i tot s’animaren a fer alguna pregunta  i tot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.