Entrevista a Tomàs Martínez, amb motiu de la presentació del nou llibre «Cada cosa a som temps i per Nadal, neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular»

Tomàs Martínez i Miró va néixer a Porreres l’any 1954. Mestre jubilat, especialista en Ciències Socials i en Educació de Persones Adultes. Fundador i col·laborador habitual de la revista digital Card.cat i president de l’OCB de Sant Llorenç des Cardassar.
Ha publicat algunes obres sobre cultura popular: “Terres de llegendes”, sobre les llegendes de les illes Balears, “Les festes a les illes”, “Calendari Llorencí 2009”, “Pronòstic. Calendari per a la Mallorca del 2010 al 2016, “En Tià de sa Real. Notes per a l’estudi de la vida i l’obra de Sebastià Gelabert” i el darrer “Cada cosa a son temps i per Nadal, neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular”.

Com va sorgir la idea de publicar un llibre sobre les neules?

Fa uns anys vaig tenir contacte amb algunes persones que es dedicaven a retallar neules de paper i m’assaltà la curiositat per saber un poc més d’aquesta tradició nadalenca. D’entrada vaig trobar molt poca informació sobre el tema, i vaig començar a investigar per conèixer més en profunditat aquesta tècnica artesanal tan nostrada. De les neules de paper vaig passar a les neules de farina i em vaig endinsar en la seva història, la seva elaboració i els seus usos.

Què t’ha sorprès més d’aquest tema?

M’ha sorprès molt saber que el costum de menjar neules i d’enneular ve de molt antic, ja que es remunta a l’edat mitjana. També em sorprenguè molt constatar que fa més de set-cents anys que ja hi havia neules de paper i algunes d’elles eren de colors. També vaig descobrir tot un món: els dels artesans que elaboraven les neules de farina i els estris que feien servir.

Ha estat un treball fet només a partir d’informació oral o has anat a altres fonts?

Vaig optar per treballar a partir de tres fonts: els arxius, la bibliografia publicada i les fonts orals, en un intent de que les tres es complementassin i es pogués contrastar la informació obtinguda.

A més de visitar les esglésies i convents de Mallorca per a l’edició del llibre, sortires fora de Mallorca per investigar?

Sí, he entrevistat persones que feien neules, he visitat arxius, biblioteques, museus i esglésies i convents de Mallorca i de Catalunya. L’ornamentació de Nadal a les esglésies és diferent d’un lloc a un altre, des dels milers que es pengen a la Seu fins a les dues dotzenes d’alguna capella.

I quines són les millors de la nostra contrada?

A la nostra contrada les neules de l’Església Gran de Manacor són especialment vistoses.

Amb quines majors dificultats t’has trobat a l’hora de la recerca?

Les dificultats han estat moltes i han fet que la recollida d’informació i la redacció del llibre s’hagi perllongat durant cinc anys. Les informacions que anava trobant eren sovint incompletes, repetitives i, fins i tot, contradictòries.

Des de quan has trobat constància de la presència de les neules a la nostra cultura?

Tenim constància de la presència de les neules a la nostra cultura des de la baixa edat mitjana. Són presents a les taules del monjos i religioses, frares i canonges, i, també, de nobles, prínceps i reis en festivitats assenyalades, acompanyant la clarea o piment. Les neules, que en principi eren una menja exquisida per celebrar Nadal i altres festes amb l’abaratiment dels ingredients passen al poble que les incorpora com a part del patrimoni gastronòmic popular.

Quina diries que és la teva intenció d’aquesta feina? A qui va adreçada?

La meva intenció és que aquest treball, complint els estàndards de rigor, sigui accessible a qualsevol lector, per això he optat per incloure un resum del contingut de cada capítol que remarca els conceptes considerats més importants. Així mateix les notes a peu de pàgina i la bibliografia permeten, a qui hi estigui interessat, aprofundir en el tema.

Quan tens previst presentar l’obra ?

Farem un esforç, juntament amb l’editorial Adia, per presentar el llibre arreu de l’illa. Ara mateix tenim concertades més d’una dotzena de presentacions, entre elles, a Sant Llorenç des Cardassar, dia 11 de desembre; a Son Carrió, dia 18 de desembre. A Manacor es farà un taller de neules i una conferència a la Institució Alcover el dia 22. Tampoc ens hem oblidat de la costa llorencina on el mes de gener també hi farem una presentació.

Quan i on es podrà comprar el llibre?

El llibre es pot comprar a partir d’avui a les llibreries. Una vegada que hàgim fet la presentació a Sant Llorenç també es podrà adquirir als llocs habituals del poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.