Entrevista a Tomàs Martínez, amb motiu de la presentació del nou llibre «Cada cosa a som temps i per Nadal, neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular»

Tomàs Martínez i Miró va néixer a Porreres l’any 1954. Mestre jubilat, especialista en Ciències Socials i en Educació de Persones Adultes. Fundador i col·laborador habitual de la revista digital Card.cat i president de l’OCB de Sant Llorenç des Cardassar.
Ha publicat algunes obres sobre cultura popular: “Terres de llegendes”, sobre les llegendes de les illes Balears, “Les festes a les illes”, “Calendari Llorencí 2009”, “Pronòstic. Calendari per a la Mallorca del 2010 al 2016, “En Tià de sa Real. Notes per a l’estudi de la vida i l’obra de Sebastià Gelabert” i el darrer “Cada cosa a son temps i per Nadal, neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular”.

Com va sorgir la idea de publicar un llibre sobre les neules?

Fa uns anys vaig tenir contacte amb algunes persones que es dedicaven a retallar neules de paper i m’assaltà la curiositat per saber un poc més d’aquesta tradició nadalenca. D’entrada vaig trobar molt poca informació sobre el tema, i vaig començar a investigar per conèixer més en profunditat aquesta tècnica artesanal tan nostrada. De les neules de paper vaig passar a les neules de farina i em vaig endinsar en la seva història, la seva elaboració i els seus usos.

Què t’ha sorprès més d’aquest tema?

M’ha sorprès molt saber que el costum de menjar neules i d’enneular ve de molt antic, ja que es remunta a l’edat mitjana. També em sorprenguè molt constatar que fa més de set-cents anys que ja hi havia neules de paper i algunes d’elles eren de colors. També vaig descobrir tot un món: els dels artesans que elaboraven les neules de farina i els estris que feien servir.

Ha estat un treball fet només a partir d’informació oral o has anat a altres fonts?

Vaig optar per treballar a partir de tres fonts: els arxius, la bibliografia publicada i les fonts orals, en un intent de que les tres es complementassin i es pogués contrastar la informació obtinguda.

A més de visitar les esglésies i convents de Mallorca per a l’edició del llibre, sortires fora de Mallorca per investigar?

Sí, he entrevistat persones que feien neules, he visitat arxius, biblioteques, museus i esglésies i convents de Mallorca i de Catalunya. L’ornamentació de Nadal a les esglésies és diferent d’un lloc a un altre, des dels milers que es pengen a la Seu fins a les dues dotzenes d’alguna capella.

I quines són les millors de la nostra contrada?

A la nostra contrada les neules de l’Església Gran de Manacor són especialment vistoses.

Amb quines majors dificultats t’has trobat a l’hora de la recerca?

Les dificultats han estat moltes i han fet que la recollida d’informació i la redacció del llibre s’hagi perllongat durant cinc anys. Les informacions que anava trobant eren sovint incompletes, repetitives i, fins i tot, contradictòries.

Des de quan has trobat constància de la presència de les neules a la nostra cultura?

Tenim constància de la presència de les neules a la nostra cultura des de la baixa edat mitjana. Són presents a les taules del monjos i religioses, frares i canonges, i, també, de nobles, prínceps i reis en festivitats assenyalades, acompanyant la clarea o piment. Les neules, que en principi eren una menja exquisida per celebrar Nadal i altres festes amb l’abaratiment dels ingredients passen al poble que les incorpora com a part del patrimoni gastronòmic popular.

Quina diries que és la teva intenció d’aquesta feina? A qui va adreçada?

La meva intenció és que aquest treball, complint els estàndards de rigor, sigui accessible a qualsevol lector, per això he optat per incloure un resum del contingut de cada capítol que remarca els conceptes considerats més importants. Així mateix les notes a peu de pàgina i la bibliografia permeten, a qui hi estigui interessat, aprofundir en el tema.

Quan tens previst presentar l’obra ?

Farem un esforç, juntament amb l’editorial Adia, per presentar el llibre arreu de l’illa. Ara mateix tenim concertades més d’una dotzena de presentacions, entre elles, a Sant Llorenç des Cardassar, dia 11 de desembre; a Son Carrió, dia 18 de desembre. A Manacor es farà un taller de neules i una conferència a la Institució Alcover el dia 22. Tampoc ens hem oblidat de la costa llorencina on el mes de gener també hi farem una presentació.

Quan i on es podrà comprar el llibre?

El llibre es pot comprar a partir d’avui a les llibreries. Una vegada que hàgim fet la presentació a Sant Llorenç també es podrà adquirir als llocs habituals del poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.