Èxit dels actes d’inauguració de l’orgue restaurat del Convent dels Dominics de Manacor

Els dies 2,3,i 4 de desembre de 2022 es celebraren amb èxit els diferents actes amb motiu de la restauració del històric orgue del Convent dels Dominics de Manacor.
En el primer d’ells el divendres dia 2, l’encarregada de presentar l’acte va ser Maria Magdalena Gelabert. Eren els 18 hores i la presidenta del Consell, Catalina Cladera, arribava acompanyada de la vicepresidenta Bel Busquets i la directora general de Patrimoni Kika Coll, les tres, implicades de manera oficial en la històrica recuperació de béns patrimonials. No parlem solament d’orgues, perquè la Mare de Déu dormida del Convent ha estat una de les altres protagonistes d’una restauració espectacular.
El bisbe Sebastià Taltavull celebrà la solemne benedicció. El bisbe es referí al projecte com una manera de fer comunitat i continuar amb la presència de la música com a eina de cohesió. La presidenta Cladera va remarcar la importància d’aquest marc de col·laboració entre institucions, que permeten recuperar els bens patrimonials que com a poble ens pertanyen. El batle de Manacor, Miquel Oliver, també fou present, subratllant que l’Ajuntament ha col·laborat en diverses fases del projecte.
L’orgue del convent de Manacor fou construït, per tots els indicis, per l’orguener català Pau Estada, que passà per l’illa de Mallorca la primera dècada del segle XVII. Diferents reformes s’han dut a terme: la de Julià Munar, la de Grenzing i la darrera, a càrrec de Wilfried Praet. Ara, l’orgue del convent té un pedaler complet, que eixampla enormement les seves possibilitats d’interpretació ( des del Barroc al romanticisme i segle XX). Per una altra banda, i per voluntat de Praet, s’ha afegit un registre de rossinyol que recorda les matines de principis del XX; contades per mossèn Alcover, quan al bell mig del vespre de Nadal sonaven uns aucell-ets que acompanyaven la Sibil·la. L’organista Bartomeu Mut fou l’encarregat d’aquesta solemne inauguració, i escollí un repertori que fou un recorregut pels diferents registres i possibilitats de l’orgue restaurat.
El dissabte matí, Maria del Mar Riera i Wilfried Praet explicaren a un bon grapat d’oients com havia estat la restauració, que ha viscut de primera mà. Des de les bastides col·locades a la façana fins a les tècniques emprades, Riera feu un recorregut per una restauració que comptava, d’entrada, amb alguns entrebancs, cap part del moble fou restaurat a la dècada dels noranta, sense que es puguin datar exactament intervencions anteriors. Mostrà, a més, alguns elements molt significatius com una carota situada al pis superior i elements més amables com els de figura d’àngel.
El diumenge 4 de desembre, Santa Bàrbara va presidir aquest concert participatiu que fou tot un èxit. Els diferents organistes interpretaren peces que cobriren des del segle XVI al XXI; i en el qual va tenir un pes important el mestratge de Johann Sebastian Bach. Els quatre cors convidats cantaren de manera esplèndida. Cal agrair l’esforç del Cor de l’església dels Dolors, de Sant Vicenç de Paül, Adults de l’Escola de Música de Manacor i el cor Ars Antiqua, que va avançar un dels números de la seva participació en el Messies de Georg Friedrich Händel.
Tot l’equip organitzador vol agrair la col·laboració de Floristeria Fullana, estudi d’enregistrament Casmusic, Foto Imatges i la família Fuster Socias. La comissió per a la conservació i restauració de l‘orgue s’implicarà, ara, en la gestació d’una organització que vol recollir les diverses propostes al voltant de l’orgue, i tirar endavant diversos projectes.
La més cordial felicitació a les diferents, entitats, rectors, i la comissió que han fet possible la restauració de l ‘orgue, destacar de manera especial a la musicòloga, organista, secretaria de la comissió, i bona amiga, Bàrbara Duran per la informació que sempre al llarg de la restauració m’ha facilitat.

Fotos: Joan Servera “Imatges”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.