In Memòrian Nadal Caldentey Barcelò, Prevere

Avui, 4 de març de 2023, ens ha deixat Nadal Caldentey Barceló, Prevere.

Nadal va néixer el 14 de maig de 1933 a Vilafranca de Bonany. Després de cinc germanes ( Agnès, Miquela, Llúcia, Catalina i Margalida), l’arribada del primer nin va ser molt celebrada. Tres germans més completaren la família: Guillem, Llorenç i Joan. El seu pare, Llorenç Caldentey Rigo «de Son Gil», era natural de Manacor i treballava de podador, la mare Catalina Barceló Mestre «Rabassa» era de Vilafranca i treballava d’emblanquinadora per les cases.
La infància de Nadal va transcórrer enrevoltat de l’amor dels seus pares i germans. Eren temps difícils, de pobresa i guerra.Als devuit mesos la poliomielitis afectà la seva cama esquerra de la qual poc a poc es va recuperar.
El 29 de setembre de 1944 va anar a estudiar de Blavet a Lluc. Uns anys més tard el seguiria el seu germà Llorenç. Quan en Nadal va entrar a la pubertat, segons pronosticà el metge, va patir una nova recaiguda de poliomielitis que l’obligà a deixar els estudis a Lluc i hagué de romandre dos anys al llit enguixat. Quan es recuperà va passar a treballar a la llibreria La Selecta, de Vilafranca, fundada per don Joan Ferrer.

Després d’uns cursets de cristiandat al Santuari de Sant Salvador de Felanitx, decidí entrar novament al Seminari de Lluc on alternà els estudis i la porteria del Santuari. Continuà un any el noviciat a la Real de Palma i tornà a Lluc per iniciar estudis de filosofia. El 1955 el destinaren a Artajona (Navarra) per exercir un any de mestre al seminari missional que la Congregació de Missioners del Sagrats Cors tenien al poble. Novament cap a Lluc a acabar estudis de Filosofia i Teologia.

L’any 1960 el destinaren a Roma per ampliar estudis de Teologia a la Universitat Gregoriana. Com a bon Blavet, Nadal havia cursat estudis musicals a Lluc essent un alumne avantatjat. Estant a Roma va estudiar harmonia, composició i cant amb distints professors. Allà està a càrrec dels cants de la parròquia de Santa Emerenciana i va poder conèixer el Papa Pau VI —ja que aquest visità la parròquia—. De no ser tan ferma la seva vocació religiosa en Nadal s’hagués pogut guanyar la vida amb la seva veu. Té una excel·lent veu de baríton. Estant a Roma, va cantar l’Ave Maria de Schüber a la boda de la germana de na Sofia Loren, Maria. Un representant de cantants d’òpera assistent a la cerimònia va demanar al superior d’en Nadal per contractar-lo i gravar un disc d’òpera. Naturalment, els seus superiors i ell tenien clar el camí escollit.

L’any 1965 el destinaren novament a Artajona com a professor i prefecte dels seminaristes. El 1970 deixà Espanya per anar destinat a Río Cuarto, província de Córdoba (Argentina) com a rector del seminari i el 1982 es va fer càrrec de la “Parroquia Nuestra Señora de la Asunción de General Deheza” (província de Córdoba) i també de l’institut tècnic de la localitat. El pare Nadal és un home intel·ligent de caràcter alegre, optimista, decidit i molt positiu que s’integra molt bé allà on el destinen.

A l’Argentina a més de la tasca pastoral a petició d’un grup afeccionats fundà el “Coro Polifónico”. Quan va deixar el país en agraïment els components canviaren el nom per “Agrupación Coral Nadal Caldentey”

L’Any 1985 tornà definitivament a Mallorca fundant al seu poble el cor “Els Brulls”. És autor entre altres de l’Himne de Vilafranca i de nombroses composicions, a més d’arranjaments de cançons populars adaptades per cantar a l’església per nins i joves de la catequesi.

El dia 21 de setembre de 1986 es va fer càrrec com a rector de la Parròquia Nostra Senyora dels Àngels de Cala Millor. A la fi don Antoni Lliteres que havia lluitat de valent per aconseguir que l’església de Cala Millor fos una realitat, comptava amb un bon aliat. Quan la gent va sentir per primera vegada un sermó del pare Nadal, va quedar admirada de la seva expressivitat i capacitat per captar l’atenció dels assistents.

Revolucionà els nins i joves fent-los participar activament amb la celebració i els cants de la missa. Als padrins i pares més de dues vegades els va fer pujar els colors a les galtes animant-los a cantar i fer mamballetes com els infants. Aviat és va guanyar el jovent i el 28 de maig de 1988, per primera vegada a Cala Millor, un grup de joves reberen la confirmació.

El pare Nadal és un home emprenedor de gran personalitat, però a la vegada molt discret. El fet d’haver estat gran part de la seva vida un emigrant l’ha dotat d’una sensibilitat especial envers els emigrants.

Als dos mesos d’esser a la parròquia, ja havia organitzat ajudes per les persones que acudien a Cala Millor cercant feina. Ja que fins que en trobaven, molts d’ells estaven en situació precària. Feia recollida d’aliments que repartien cada quinze dies a les famílies necessitades.

Abans que Cáritas disposàs d’assistents socials, ell feia aquesta tasca a Cala Millor. Fent honor a la seva discreció, el pare Nadal ha sortit de la parròquia de puntetes sense acomiadar-se de la feligresia. Tant sols una emoció especial als seus ulls a les darreres matines celebrades com a rector de Cala Millor, deixaven entreveure els seus sentiments.

El 4 de gener de 2007, després de poc més de vint anys com a rector de la Parròquia Nostra Senyora dels Àngels de Cala Millor, el pare Nadal Caldentey Barceló per motius de salut deixava la parròquia per retirar-se a Vilafranca el seu poble natal. Els dos darrers anys al front de la parròquia, han estat possible, gràcies a la seva força de voluntat i l’estimació que té pels calamillorers.

Prevere i músic, feu estudis de música a l’Institut Pontifici Santa Cecília de Roma. El 1960, s’ordenà de prevere . Entre 1960 i 1976 residí a l’Argentina, on fou rector de la parròquia General Dehesa; hi fundà el Cor Polifònic Municipal i fou professor de música al seminari de Río Cuarto (Argentina) i rector del Seminari Diocesà. Ha compost “Pare Nostre” (1990), “Ego sum ressurrectio et vita” (1991), “Himno General Dehesa” (1991), “Himne de la vila de Vilafranca de Bonany” (1991), “Mare” (2000), “Mallorca” (2000) o “In monte Lucano” —entre altres—

Des de card.cat ens unim a les mostres de condol que ha rebut la seva família. Descansi en Pau.

Les exèquies seran demà diumenge a les 18h al tanatori de Vilafranca. I el funeral dimarts a la 19H a la Parròquia de Vilafranca.

4 pensaments a “In Memòrian Nadal Caldentey Barcelò, Prevere

  1. D.E.P. No és el moment de diagrames dialèctiques. Però aquest bon senyor sempre ha estat nomenat com el capellà Nadal.

  2. Gracies per haver coincidit amb nosaltres en aquesta vida. Gracies a tu vaig cantar la Sibil la, la primera de Cala Millor Gracies Nadal pels teus consells i el teu apreci. Sempre seras amb nosaltres. DEP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.