Del 23 al 27 de març es representarà a l’Auditori de Manacor la darrera versió del “Ai Quaquin que has vengut de prim”

La darrera versió del “Ai Quaquin que has vengut de prim” ja es prepara. Del 23 al 27 de març proper es podrà veure i sentir a l’Auditori de Manacor aquesta nova representació, amb sessions a les 19 y 19’30 hores i a les 12 i 18 hores, segons els dies.
Aquesta obra tan estimada pels manacorins ho és també per molts de cantaires, actors i actrius aficionats del Pla de Mallorca. Cal recordar que mestre Rafel Nadal la representà en nombroses ocasions, i no sempre a Manacor. És una representació escènica que els mallorquins del Llevant i Pla estimen veritablement, i els noms de Sebastià Rubí i Antoni M. Servera (llibretista i compositor) són recordats encara.

Aquesta nova escenificació té novetats respecte de l’anterior. Cal recordar que en el 75è aniversari de la seva primera representació, es va programar una versió acurada i més moderna, i ara, s’han recuperat alguns elements molt interessants, com una obertura que Antoni Parera Fons va pensar per a orquestra en l’enregistrament del disc al 1971, i del qual se n’ha retrobat la partitura a l’arxiu de Rafel Nadal en mans de Joan Barceló Antúnez, una tasca en la qual han col·laborat membres d’Ars Antiqua de manera activa, com Petra Riera.

La partitura fou trobada després d’uns mesos de recerca, i a la vegada Parera Fons ha compost Bon vent i barca nova; un Duo de Paquita, Quaquín i cor, el Plany de mestressa Bel, T’estim més que un bon dinar, i un altre Trio. En tot cas, aquestes peces seran escoltades en l’arranjament dut a terme pel músic algaidí Biel Oliver, que ha estat al davant d’aquesta orquestració que estrenarà la banda de música de Manacor.

El dimarts 7 de març fou el primer assaig conjunt: la banda, el cor Ars Antiqua i els solistes. Nervis, ganes i molta il·lusió. Antònia Bassa contava que tenien moltes ganes de veure com sonava tot plegat; Eulàlia Salbanyà (directora d’Ars Antiqua) feia esment a la feinada que el cor ha fet els darrers mesos; la participació a El Messies de Händel, aquest Quaquin, i un concert de repertori nou que preparen pel mes de maig.

Eduardo Bernabéu, director de la banda, intentava posar ordre a un assaig que durà tres hores, amb una banda que volia millorar tots els fragments estudiats les setmanes anteriors.
La dissortada mort de Josep Ros va permetre que el compositor Antoni Parera Fons, que havia viatjat per assistir al funeral de Ros, fou present en aquest primer assaig, així pogué donar els darrers consells en persona.

Els solistes són Cristina Brunet, Daniele Fregapane, Sergi Gil, Núria Martín, Ferran Montero, Montse Mozo i Jaume Obrador. La direcció escènica corre a càrrec de Joan Toni Sunyer, que ha intentat reduir el text declamat que passa a formar part de les noves cançons. Eulàlia Salbanyà ha estat al càrrec de la direcció vocal i Eduardo Bernabeu de la musical.

En acabar l’assaig. el director Eduardo Bernabeu es mostrà satisfet del treball dels músics i cantaires i dels arrejaments incorporats.
Les fotos que acompanyen la notícia són de la bona amiga i musicologa Barbara Duran, present durant les quasi tres hores que va durar l’assaig.
Acabarem dient a tots aquells lectors i lectores intressats, que convé reservar les entrades per a una representació que es perfila com a històrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.