Multitudinària assistència al Concert del 50è aniversari de la Banda de Música de Sant Llorenç des Cardassar

El passat diumenge dia 30 de maig, es va celebrar a l’Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar l’especial concert del 50è aniversari de la Banda de Música de Sant Llorenç, i l’assistència va ser multitudinària. Cal recordar que, a l’actualitat, la banda està formada per components de tots els nuclis de població del terme de Sant Llorenç des Cardassar.
L’Actual presidenta de la banda, Mireia Mestre, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als assistents, i va dir que era un concert molt especial per a tots els músics. Tot seguit va donar un repàs a l’historia de la banda: « Dia 17 de gener va fer 50 anys de la refundació de la nostra estimada banda. L’any 1973, en Pere Bauza, (Mauri) va reunir un grup de joves per rellançar un altre cop la banda de música, formant una nova secció del club card, i així tornar al poble la seva cultura musical, dirigits per Miquel Sureda, l’amo en Solaies. Al seu inici no tenien la certesa de si anava a prosperar la cosa, per aquest motiu varen haver de demanar ajuda a Rafel Nadal, de Manacor, el qual els va deixar diversos instruments, amb la sorpresa de que aviat es varen anar afegit nous membres i hagueren de recórrer a la Banda de Son Servera, la qual no estava activa en aquell moment. Per diversos motius relacionats amb el finançament de la banda, que el club card no podia mantenir, aquesta banca va durar poc, per tant al mes de Maig la banda va començar a organitzar-se pel seu compte com a organització independent, i així a continuat fins el dia d’avui.
L’any 1975 va passar a ser el director Llucià Sureda, en aquell temps la banda contava amb 27 músics.
Entre els anys 1987 i 2000, la banda va protagonitzar un nou impuls, el qual es va basar amb la renovació de la junta i la convivència dels veterans i les noves generacions. L’any 1985 va entrar Rafel Melis com a president, Joan Bauzá i Joan Llorer ocuparen els càrrecs de vocals. Poc temps després varen entrar a la directiva Joan Caldentey i Felip Forteza. Seguidament, per donar forma a la nova organització es va fundar el centre musical i sol·licitaren la creació d’una Escola Municipal de Música. L’escola de música va suposar una autèntica revolució dins el món musical del municipi. Aquell mateix any, per primer cop, varen entrar les primeres dones a la banda de música, les quals varen ser: Aina Llorer, Maria Miquel, Sebastiana Adrover i Magdalena Pasqual. Des d’aquell moment les dones varen anar agafant més protagonisme dins la banda.
L’any 1987 va entrar Francesc Sapinya Baiona com a director. A l’any 1990 va escriure la lletra i la música d’un himne a Sant Llorenç. L’any 1994 va passar a ser el president de la banda Antoni Genovard, i al 1997 el va substituir Pep Canet i Soler.
L’any 2000 la banda va canviar de director, el qual va passar a ser Damià Muñoz i Barceló. Cinc anys després va passar a ser el president, Joan Fuster Sanxo i seguidament l’any 2009 va passar el càrrec a Maria Eugènia Jaume , convertint-se en la primera dona en presidir l’entitat. L’any 2015 va entrar a la banda el director Juan Sbert. Un any després,la presidència va passar a les mans de Bartomeu Mestre Adrover, el qual va proposar fer un concert homenatge als antics membres i aquests varen ser convidats a tocar. Gràcies a aquest concert molts d’ells varen decidir tornar a la banda.
A l’any 2017 va entrar el director Pere Siquier, el qual va proposar a la banda una serie de nous i diferents projectes. Finalment a l’any 2022 va passar a ser el director de la banda, Miquel Àngel Llull. A partir de l’abril del mateix any la presidenta de la banda és Mireia Mestre».

Abans de començar el concert la presidenta de la banda va donar les gràcies a l’Ajuntament pel seu suport constant, a l’Espai 36 i el seu tècnic per les facilitats que sempre ens donen als músics i a tots els assistents, i també va donar les gràcies a tots els músics que hi havia damunt l’escenari, pel seu esforç i dedicació constant, i per acabar va ser extensiu el seu agraïment a tots els membres de la junta directiva actual per la gran feina que fan.
A la primera part del concert tocaren les obres: Ateneo Musical de Mariano Puig, dedicat els antics membres ; Introducció, tema i variacions de Rossini amb una gran actuació del solista Juanjo Pardo, i a més de: Tribute a Benny Goodman de Rita Defoort amb el solista Juanjo Pardo; i Airiños Aires de G.Freyre, dedicat els antics membres.
El solista Juanjo Pardo, des dels seus inicis va estudiar amb el clarinetista Josep Fuster. Va realitzar un post-graduat a l’escola superior de música de Karlsruhe a Alemania amb Wolfgang Meyer. Ha guanyat diversos premis internacionals, entre ells, el 1r premi al prestigiós concurs internacional de Suècia ‘International Suedish duo competiton’, arran del qual va realitzar una gira de concerts per Suècia, Alemania i Brasil, també va guanyar el tercer premi en el concurs internacional Gaetano Zinetti a la ciutat de Verona, Itàlia i el 1er premi a l’internacional Music Competition Max reger a Alemania. L’any 2004 va guanyar la plaça d’ajudant de solista a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. És professor de clarinet i repertori orquestral al Conservatori Superior de les Illes Balears. Acabada la seva actuació el faig felicitar i vaig demanar-li com s’havia trobat al concert: «Ha estat un plaer compartir concert amb la Banda de Sant Llorenç. Una agrupació amb molta tradició, amb unes bases sòlides bon nivell musical i sobretot un molt bon ambient. Una banda autèntica i familiar i amb moltes ganes!!

Després de la primera part del concert es va retre un petit homenatge a quatre dels fundadors, que varen estar a casi totes les etapes de la banda, na Mireia va demanar la presencia del batle Pep Jaume, i es van fer entrega d’uns obsequis, el primer en pujar va ser Felip Forteza, el qual també ha estat part de la història de la banda i per això li feren entrega d’un ram de flors per agrair la feina feta. Seguidament pujaren a l’escenari el antics components: Juan Bauzà; Juan Llorer; Tomeu Bassa; i Rafel Melis. A continuació obsequiaren amb un ram de flors els antics presidents de la banda i pujaren a l’escenari: Rafel Melis, Antoni Genovard, MªEugeni Jaume i Esteva, i Bartomeu Mestre Adrover.
Després reteren homenatge i agraïment entregant un ram de flors a Francesc Sapiña, (en nom seu el recollí el seu fill José Sapinya), Damià Muñoz, Juan Sbert, i Pere Siquier.
Seguidament es va fer entrega d’un diploma a tots els components que tornaren a la banda i ara duen més de 20 anys. El requinto, MªAntònia Canet; el clarinet, Aina Llorer; i Antònia Brunet; flauta, Mª Magdalena Mestre; saxo, Mª Aurora Pascual; i també, el saxo Toni Llodrà.

Acabada l’entrega de reconeixements el batle Pep Jaume, va parlar de la refundació de la banda: «D’aquell 1973 de la refundació han passat 50 anys, i durant aquests 5 anys han passat per la banda un centenars de músics, És inevitable no tenir un veïnat, una amiga, un pare o un fill o una filla que formi o hagui format part d’aquesta família. Veig el sacrifici que representa forma part de sa banda: assajos, estudi, actuacions…i és també per això que té encara més mèrit arribar a aquest aniversari.
La banda ens anima festes amb passa carrers , concerts, processons, berbenes, i darrerament fins i to vermuts de festa…Jo no som capaç d’imaginar un món sense música i tampoc aquests dies de festa, aquests actes, sense banda. Crec que és just afirmar que sa banda és una part del poble, del seu esperit però també del seu cor.I és per això que aquests dies debatíem els membres de l’equip de govern, representats aquí per Antònia Bauzà, Mateu Puigrós, Nofre García, i Dolors que no ha pogut assistir, i jo mateix, debatíem si aquesta obra d’en Guillem Nadal que vos hem entregat era suficient per agrair-vos tota aquesta dedicació. Mai serà suficient. Tots hem estat d’acord que, i tenint en compte el reglament d’honors i distincions d’aquest municipi, mereixeu que vos sigui atorgada la medalla d’Or de Sant Llorenç des Cardassar. Aquesta distinció està pensada per premiar els mèrits de caràcter extraordinari de qualsevol persona o entitat que ho mereixi. I creim que aquesta extraordinarietat en el cas que ens ocupa és innegable i indubtable. I per això dimarts designaré, a proposta de tots els qui formam l’equip de govern, el decret pel qual s’inicien els tràmits i designaré la regidora Dolors Sánchez, instructora de l’expedient i que una vegada aprovada vos pugui ser entregada aquesta distinció en el darrer acte d’aquests 50 que teniu programats i sigui un acabatall el més festiu i honorific possible.
Gràcies Mireia i anteriors presidents, gràcies Miquel Àngel i als que t’han precedit. I Gràcies moltes gràcies, banda. Per 50 més! Molts d’anys.»


A la segona part del concert la banda tocà les obres: Nostalgia de Rossano Galante; Montessori de Jacob de Hann; I Victory de Rossano Galante, essent aplaudits llargament pels assistents.
Acabat el concert vaig saludar al president de la Federació de Bandes de Música de les Illes Balears, Joan Carles Julià, i li vaig demanar que havia trobat del concert. «L’actual i anteriors directors i tots els components de la banda estan d’enhorabona. La Banda de Música de Sant Llorenç ens han fet gaudir amb aquest concert del 50 aniversari de la música i del record de la gent que ha lluitat per que la banda i la cultura musical formi part essencial al poble de Sant Llorenç. El meu desig de que aquests 50 anys siguin el començament de molts d’anys més de música de banda per a Sant Llorenç».
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.