Entrevista a Josep Prohens, director de l’Orquestra de l’Aula de Música Contemporània de Felanitx

Josep Prohens i Julià, nascut a Felanitx (Mallorca) ha dedicat la seva vida a la música, la composició,i l’ensenyament musical. Té té els títols superiors d’Harmonia, Contrapunt, Composició i Instrumentació de Piano, de Clarinet, de Solfeig, Teoria de la Música, Transposició i Acompanyament i el Diploma d’Estudis Avançats per la UIB. Des de l’any 2001, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears, de la que en va ser president.És autor del llibre Ensenyament de la Música a Felanitx. Ha estat professor de l’Escola de Música Pare Aulí de Felanitx, des de la seva creació al 1972, i fundador i director de l’Orquestra de l’Aula de Música Contemporani de Felanitx. És l’única formació orquestral que té la sort de cada any comptar amb compositors que componen exclusivament pels instruments que aquell any hi ha al curs.

Mestre Prohens, com va ser el naixement de l’Orquestra de l’Aula de Música Contemporània de Felanitx?

Va ser una casualitat. Va marxar el professor de música de cambra que hi havia abans, i vam començar amb tres o quatre estudiants, però no hi havia obres per tocar aquests tres o quatre instruments i vam haver d’escriure música a propòsit per a aquests instrumentes. La primera obra la vaig fer jo i poc a poc es va convertir en l’assignatura de l’orquestra. Per tant, podem dir que l’Orquestra de l’Aula de Música Contemporània va néixer com a assignatura del currículum del Conservatori Professional de Música de Felanitx.

Quants d’anys fa?

Enguany fa 17 anys que es fan aquests concerts, i sempre amb el mateix objectiu: donar a conèixer els nostres compositors de les Illes. Uns dels ingredients més importants és que totes les obres són estrena absoluta, i durant aquests anys s’han estrenat unes 150 obres.

Quins estudis tenen els components de l’orquestra?
La majoria dels alumnes són de grau mitjà, tenen l’oportunitat de conèixer els compositors, demanar dubtes que hi pugui haver etc. d’aquesta manera es va normalitzant un tipus de música que fa uns anys gairebé era impossible.

Tots els components són alumnes del Conservatori de Felanitx?

Cal destacar la participació d’alguns alumnes del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, així com també la d’algun professor.

Quantes obres estrenarà enguany l’orquestra, i com són aquestes obres?
Estrenarem 11 obres de diferents compositors. Les obres són de diferents estils, però amb un llenguatge actual i lliure que va des de la música tonal, passant per la atonalitat i el serialisme, fins arribar a la música dels nostres dies.

Tot són obres de compositors vius…
Sí, férem el concert d’enguany amb aquesta amalgama d’elements de compositors vius. Els compositors són: Xavier Gelabert, José María Moreno, José María Núñez, Biel Oliver, Laura Pons, Mariano Rancich i Jaume Rosselló. Esperam que poc a poc la societat sigui més conscient d’aquest tipus de música i la feina que se fa, tant per part dels compositors com pels nostres alumnes que les interpreten.

Quins dies es fan els concerts?
Els propers dia 29 i 30 de juny . El dijous 29 a les 20’00 h a la Sala d’Actes de la Conselleria de Salut de Palma, i el divendres 30 a les 21´00h al Conservatori de Felanitx.

Un pensament a “Entrevista a Josep Prohens, director de l’Orquestra de l’Aula de Música Contemporània de Felanitx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.