Ha mort Serafí Nebot Oliver, de Son Servera conegut popularment com la veu dels Javaloyas

Avui dijous 29 de juny de 2023, ha mort a Cala Bona als 90 anys en Serafí Nebot Oliver “Bueta”, nascut el 29 de setembre de 1932 a Son Servera, sempre serà recordat com a la veu dels Javaloyas. El vetlatori será el divendres dia 30 el tanatori municipal de Son Servera de les 10 a les 12h. i de les 16 a 19h.Les exèquies seran a les 18.30.
El funeral serà divendres 30 a les 20:30 h. a l’església de Son Servera. El condol serà després de la missa.
Serafí Nebot Oliver “Bueta” es va aficionar a la música gràcies a la labor que feia al seu poble mestre Lluís, començà a solfeig amb ell i tocà dos anys el clarinet amb la Banda de Música de Son Servera. Des del primer any va destacà per la seva sensibilitat i unes qualitats excepcionals per la música. Inicià estudis de violí amb Toni Oliver de Manacor. Després a Palma amb Umberto Bissi. Va estudiar a Caracas amb Elmur Glanz i a Berlin amb Marie-Lousi Höfer.

Juntament amb altres músics serverins va ser membre fundador de l’Orquestra Simfònica de Mallorca. No seria la música clàssica que ell tant estimà, la que li donaria la primera fama i fortuna, aquesta vingué de la mà d’un conjunt format devers els anys seixanta “Los Javaloyas”. Parlant l’any 1990 amb en Serafí dels seus inicis i records, en Serafí persona d’una humilitat extrema em va dir: “no serà tanta fama i fortuna, però sí que vaig aconseguir poder viure de sa música, que era la meva il·lusió”. Va ser primer violí del “Quartet Bentley”, Concertino de l’Orquestra Lírica del Teatre Principal i de l’Orquestra Simfònica de les Balears, així com també professor de Música de Cambra del Conservatori de les Balears.

Serafí Nebot sempre estarà lligat a la popular formació dels Javaloyas, fundada el 1952 per Luis Pérez Javaloyas, el qual el va convidar a formar part de la banda i en Serafí s’encarregaria de les veus, el violí, el clarinet, i el saxofon. Va ser amb aquesta banda que en Serafí recorreria el món i constituiria el mateix cor de la música mallorquina i espanyola dels 50, 60 i 70.

Los Javaloyas, segons els bon amic Tomeu Matamales, representaren musicalment l’alegria i la innocència dels primes anys del turisme. I la veu d’en Serafí és una emblema de la música romàntica dels anys seixanta. Les seves cançons formen part de la banda sonora sentimental de dues generacions de mallorquins i mallorquines. Varen tenir el màxim de repercussió musical que es pugui imaginar a les Illes i a tot Espanya. Varen sonar constantment per totes les emissores i varen vendre quantitats i imaginables de dics. Una gran veu en Serafí, per un gran grup , Los Javaloyas.

El diumenge 19 de desembre de 2021 en Serafí es va voler acomiadar de la música al seu poble a la plaça de Sant Joan de Son Servera, i es va celebrar un emotiu concert del grup Los Javaloyas i Serafí Nebot amb la Banda de Música Local de Son Servera, amb motiu de la retirada definitiva de la música d’en Serafí. La primera mitat del concert va anar a càrrec de la banda serverina, on el seu director Joan Antoni Ballester va seleccions vint temes emblemàtics del Javaloyas: Mis manos en tu cintura, Vuelo 502, Mumare, la Buenaventura, etc. i altres temes que els joves de la banda no havien escoltat mai. Amb emoció en Serafí cantà els temes, acompanyats de la banda i dels components dels Javaloyas.
En Serafí va acomiadar el concert i la gent amb aquestes paraules: “estic molt orgullós perque vaig començar amb la Banda de Música de Son Servera, i m’acomiado amb la mateixa banda”.
Acabat el concert la batlessa Natàlia Troya, va dedicar unes paraules d’agraïment a Serafí, per haver format part de la història musical del poble de Son Servera i no va deixat mai de col·labora amb la cultura del poble. Va anunciar que se li dedicaria un carrer del seu poble en agraïment. El carrer del Sol, avui en dia és el carrer d’en Serafí Nebot.
Fotos: Magdalena Ordinas


2 pensaments a “Ha mort Serafí Nebot Oliver, de Son Servera conegut popularment com la veu dels Javaloyas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.