Una presa a Sant Llorenç?

Ahir, al programa METEO d’IB3 es parlà de la tragèdia de la ciutat líbia de Derna. Dos experts en el tema, Romualdo Romero, catedràtica de meteorologia de la UIB i Miquel Grimalt, geògraf i professor de la mateixa universitat comentaren els fets i en tregueren conclusions.

Derna ha quedat arrassada pel cicló Daniel. Una quarta part de la ciutat no existeix. Hi ha 11.000 morts i prop de 20.000 desapareguts engolits per 33 milions de litres d’aigua que s’abocaren de cop al cabal del riu.

Aquesta zona havia sofert greus inundacions els anys 1941, 1959 i 1968 i els anys 70 s’havien construït dues preses per evitar desastres.

Romero explicà que el factor meteorològic que desencadanà la tragèdia fou un medicà: un cicló violent que desencadenà fortes pluges, però les conseqüències devastadores són el resultat de les condicions hidrogràfiques. Les preses que hem esmentat anteriorment col·lapsaren, rebentaren i abocaren, de cop, 33 milions de litres d’aigua al cabal del riu. Les preses, en paraules de Miquel Grimalt, havien creat una falsa sensació de seguretat a la població i afegeix que les condicions climàtiques i geogràfiques de Derna no són massa diferents a Mallorca. ” “Hi ha ha un riu canalitzat que travessa Derna, que es troba dins un con al·luvial, el lloc on el riu té tendència a obrir-se. Cada pont d’aquesta canalització ha escampat aigua a cada costat, com va passar a Sant Llorenç el 2018”.

Per a Miquel Grimalt d’aquest episodi catastròfic se’n poden treure algunes conclusions:

Que a la mediterrània hi pot haver inundacions amb gran quantitat de víctimes i que infraestructures fetes per salvar poden acabar fracassant de manera estrepitosa.

PROGRAMA METEO

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.