La Institució Pública Antoni M. Alcover arrenca la cinquena edició de “Mallorca, Terra de Llecor”

Comunicat: 29-Setembre-2023 .Mallorca, Terra de Llecor f. || 1. Suc vital, substanciós, sia de les plantes, sia de la terra de conreu, sia dels animals (Mall.) DCVB
La Institució Alcover arrenca la cinquena edició de ‘Mallorca, Terra de Llecor’, un nou cicle de cinc rutes per Mallorca a través del patrimoni i la cultura popular que donarà a conèixer una de les facetes més desconegudes d’Alcover: els indrets més significatius on va recopilar la informació necessària per ajudar-lo a fer dues de les obres més emblemàtiques de la nostra llengua i literatura: el Diccionari Català-Valencià-Balear i les rondalles.
Aquesta nova edició es desenvoluparà entre els mesos d’octubre i novembre, febrer, març i abril de 2024 i en tendrà cura Tomàs Vibot: filòleg, escriptor i guia cultural. Les places són limitades i, per això, és imprescindible inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a l’adreça institucioalcover@gmail.com durant el termini d’inscripció que s’especifica en cada cas.
Les sortides inclouran el transport gratuït des de Manacor fins al punt d’inici de la ruta i la tornada a Manacor. L’hora i el lloc de partida s’indicarà abans de cada sortida.
Enguany, totes les inscripcions seran de 9 a 10 h, presencialment, a la Institució. A partir de les 10 h es faran a través del correu electrònic: institucioalcover@gmail.com
 
Octubre 2023
 1.- Son Suau “Com en Tià nomñes en neix un cada cent anys”
Data: 14/10 Inscripcions: del 9 al 13 d’octubre
 La possessió de Son Suau, a més de ser una de les més destacades del terme de Manacor, està estretament vinculada a la figura de mossèn Antoni M. Alcover atès que formava part de l’eix de Santa Cirga. Però també a la de Sebastià Gelabert Riera, més conegut com en Tià de sa Real, un dels personatges de llegenda que immortalitzà el seu aplec de rondalles. Una ruta per a capbussar-nos en la biografia del filòleg i també en la llegenda d’en Tià, qui “no poria esser ric” i que “endevinava ses coses que havien de succeir”.
 
*Només es podrà accedir amb l’autobús.
 
Novembre 2023
2.- Puigpunyent i les rondalles. L’imaginari de madò Francina Camps
Data: 18/11 Inscripcions: del 13 al 17 de novembre
 Puigpunyent va ser un dels municipis que més cabal llegendari i rondallístic aportà a l’aplec d’Alcover de tota la serra de Tramuntana. Tot això va ser gràcies a la gran aportació de la puigpunyentina madò Francina Camps. Títols com ara “Na Bella”, “Na Cara d’ase” o “Es murterar del rei de França” sortiren de la boca d’aquesta gran informadora. Aquest municipi, però, també és curull de relats llegendaris que expliquen la seva misteriosa toponímia (es Gall de Foc, na Fàtima, etc.) i que mossèn Alcover recollí al seu tom XXIV de les rondalles.
 
Febrer 2024
3.- Felanitx i la Fundació Cosme Bauçà: en Bo i en Tonetos
Data: 18/02 Inscripcions: del 12 al 16 de febrer
La ciutat de Felanitx i els felanitxers aportaren un valuosíssim cabal de mots per a l’obra del Diccionari així com també un material cabdal per al Butlletí del Diccionari. Varen ser col·laboradors de poca son i informants de paraula xalesta i memòria viva. Felanitx, però, també fou la pàtria d’un dels intel·lectuals més revinguts amb qui Alcover compartí coneixements, sabers i també desavinences: mossèn Cosme Bauçà.
 
Nota: visitam la Fundació Cosme Bauçà
 
Març 2024
4.- Calvià: rere les potades del Rei
Data: 16/03 Inscripcions: de l’11 al 15 de març
 
El rei En Jaume és una de les figures que més reivindicà mossèn Antoni M. Alcover. En tant que “fundador” de la pàtria dels mallorquins, rei que dotà la nostra terra d’una nova cultura, religió i llengua, apareix sovint en la narrativa historicista i filològica alcoveriana. Però també és protagonista indubtable de les llegendes i, més concretament, de les marques i la memòria de la conquesta de 1229 deixà a les terres calvianeres.
 
Abril 2024
 
5.- Sant Joan, paraula d’homenots: Ginard i Alcover
Data: 20/04 Inscripcions: del 15 al 19 d’abril
 Tres de les grans aportacions a la filologia i el folklore mallorquí les fan Antoni M. Alcover (rondalles), Antoni M. Alcover i Francesc de B. Moll (Diccionari) i el santjoaner Rafel Ginard i Bauçà (Cançoner). La ruta posarà de relleu no sols el gran llegat d’aquest darrer i la seva admiració per Alcover, sinó també el gran material lingüístic i folklòric que el manacorí poà en el poble de Sant Joan.
 
Nota: Visitam la casa museu Pare Ginard, museu de la paraula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.