Presentació del llibre Espipellades de la història de Manacor, del manacorí Antoni Sureda Vicens

Dijous dia 9 de novembre a les 20,00h a la Institució Antoni Maria Alcover. L´historiador manacorí Antoni Sureda, divideix la seva darrera obra en dues clares temàtiques, per una banda Gent valenta manacorina al llarg de la nostra història, i la segona part, que titula Apunts sobre la història recent de la Policia Local de Manacor a través dels uniformes de gala i gran gala.
Acompanyat amb nombroses fotografies com a resultat d’una encertada recerca, Sureda desenvolupa conflictes bèl·lics que sens dubte, sacsejaren als manacorins des del segle XV. Alguns com: la Revolta Forana, la Germania, La Guerra de Successió, La guerra del Francès, les Guerres Carlines, la Guerra de Cuba, la Guerra del Marroc i la Guerra Civil.

Com diu el pròleg, escrit per l´historiador manacorí Manel Santana, “De la Revolta Forana i La Germania, Sureda posa l´accent en el paper que hi tengueren les dones. A tall d´exemple, l´historiador manacorí ha pogut localitzar trenta-dues dones participants en favor del bàndol dels agermanats. Aquestes, un cop sufocada la revolta, foren castigades en duresa”.

El llibre serà presentat pel periodista Sebastià Sansó, qui intercanviarà unes preguntes amb l´autor manacorí. També intervindrà l´editora de Purpurina editorial, Marga Serrano, finalitzant l´acte amb una actuació musical de n´Antònia Bassa.
Aquest és el segon llibre que l´autor edita amb Purpurina editorial.

Antoni Sureda Vicencs (Manacor, 1959). La seva obra és extensa i es mou entre la prosa costumista, l´assaig i la investigació sobre temes històrics locals, de la Guerra Civil i del Franquisme.
Ha publicat un total de nou llibres, a més de treballs d’ investigació en el marc de les Jornades d’Estudis Locals i més d´una seixantena d´articles en mitjans de comunicació.

Entre les obres de caire costumista, cal destacar L´altra pell. Vivències d´un policia (2012) i Brun, Manacor, de la dictadura a la democràcia. Retrat d´una generació mallorquina (2014).
Ha treballat la temàtica de la Guerra Civil i de la repressió en les obres Viure amb por. Una història de 1936 a Mallorca (2016) i Temps d´Infàmia. Assassins de ploma i paper. Depuracions de guàrdies municipals (2019).

El treball d´investigació La Guàrdia Municipal fou seleccionat per a la primera Exposició de la Història de la Policia organitzat per la UNESCO (2012). Ha estat guardonat amb el Premi d´Assaig Alexandre Ballester de sa Pobla 2020 amb l´obra El matí de les dones. La revolta femenina de 1920 a Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.