Actualització de l’ordenança reguladora de l’impost sobre béns immobles

Cap dels membres que formam l’Equip de Govern ens imaginàvem, ara fa uns mesos, que la situació econòmica de l’Ajuntament atravessava per una realitat tan crítica com la que ens hem trobat. Sant Llorenç és un poble petit, com ho són Son Carrió, Sa Coma, S’Illot i Cala Millor, però junts constitueixen un municipi amb realitats i necessitats similars que han de ser ateses. Parlam de serveis essencials, tals com l’educació, la sanitat, la recollida de fems, la neteja viària, els serveis socials, etc. 

Tots sabem, sense necessitat de ser experts en economia, que tot ha tornat molt car, que sembla que hi hagi un abans i un després del Covid i un abans i un després de la guerra d’Ucraïna. Aquests dos fets han tingut un impacte molt negatiu en l’economia municipal. 

En matèria d’ingressos, entre el 2019 i el 2022 la caiguda ha estat de més de 1.400.000€,  mentre que la despesa municipal ha augmentat de manera significativa per la necessitat d’adequar els nous contractes als convenis de personal aprovats i a l’increment dels preus de les matèries primes que, al seu torn, han augmentat el preu de les licitacions realitzades per l’Ajuntament: el contracte de manteniment de zones verdes s’ha incrementat en 140.883,38€; la nova licitació del contracte de gestió de l’estació depuradora d’aigües residuals ha suposat un augment de la despesa de 170.080,80€; al 2021 el contracte de neteja d’edificis municipals costà 264.818,01€, amb la nova licitació suposarà 455.000€. De la mateixa manera pujaran els costs dels contractes del Centres de Dia, de neteja viària, el control de plagues o la gestió del Parc Verd. 

Per fer un resum, si comparem el pressupost del 2020 amb el del 2023 la despesa corrent ha augmentat en 3.447.220,59€. I tot i això, l’anterior Equip de Govern, va decidir no pujar els imposts com entenem que era la seva responsabilitat. 

Tampoc no podem oblidar l’increment de retribucions en matèria de personal, que ha suposat una despesa superior als 500.000,00€ tan sols en els darrers tres anys, ni tampoc podem deixar de banda l’esforç inversor en matèria turística per tal d’assegurar la competitivitat del nostre municipi en la indústria que, cal recordar, és el nostre motor econòmic. Així tenim inversions en la reforma de l’Avinguda Baladres, en l’Avinguda de les Palmeres, la reforma del Passeig Cristòfol Colom o l’adequació de l’estació depuradora de Sa Coma entre d’altres.

Per tot això, per a garantir el compliment de l’estabilitat pressupostària municipal ens veiem obligats a modificar l’ordenança reguladora de l’impost de bens i immobles (IBI) a través d’un increment del 10%. Aquest fet no és ni fruit d’un caprici ni molt menys un càstig. Tot el contrari. És un acte de responsabilitat i una obligació si volem garantir la prestació dels serveis i el desenvolupament ordinari del nostre municipi. 

La darrera actualització d’aquest impost data del 2019 i de llavors ençà, tot i la pujada de la inflació, la disminució dels ingressos i la pujada de les despeses, es va mantenir igual. Ens consta que l’anterior Equip de Govern, ara a l’oposició, tenia prevista fer la mateix pujada i així ho va presentar en un dictamen a la Comissió Informativa en data de dia 13 de juliol de 2022 i que, per manca de valentia o per irresponsabilitat, no ho va fer.

Ens hauria agradat poder fer una pujada progressiva però vista la situació d’emergència actual i la manca d’actuació en aquests darrers anys ens ha estat impossible. 

5 pensaments a “Actualització de l’ordenança reguladora de l’impost sobre béns immobles

  1. Clar, i per això una de les primeres mesures va ser ficar un assessor per l’alcalde a dit i amb un sou que no és de mileurista precisament.

    Jajajajajaja, l’acudit s’explica tot sol.

  2. Però per fer reforemes dirigides als beneficis dels hotelers, sí que n’hi ha de doblers! Ara, que pagui el poble que per això hi és. I mentrestant que els hotelers segueixin fent butxaca a consta de la nostra qualitat de vida i el nostre benestar. Vergonya!

  3. La guerra d’Ucraïna i la pandèmia pel COVID, no només ha afectat als Ajuntaments.

    Veis-vos-ho mirar.

    Sempre a costa del més dèbil.

    Vergonyós

  4. Encara record el debat electoral, on el molt honorable batle actual, va prometre baixades d’imposts a la carta.

    No només no s’han abaratit els imposts, tot el contrari, increment del 10% mentre l’equip de govern incrementa el seu salari.

    Vergonya, cavallers, vergonya.

  5. Culpar a la guerra d’Ucraïna i la COVID, de no tenir cap més idea per tal de governar un ajuntament, que els criteris impostats pels hotelers, que acaben afectant negativament els veïnats del poble, és una estratègia pobra, fins i tot pel partit popular i els seus aliats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.