“Volem donar als joves d’ara una visió d’oci i de temps de lleure semblant al que vàrem tenir nosaltres, deixant de banda les pantalles”

Els Granots a Sant Llorenç, el Pescatruis a Porto Cristo… i ara els Empaparrats a Son Carrió. No se pot dir idò que alguns joves d’ara no siguin dinàmics i intentin fer lleure més enllà de les pantalles i els mòbils. Des de Card.cat ens hem volgut apropar a aquesta colla de carrioners perquè ens expliquin què duen entre mans. 

1. Sabeu que sou uns rara avis, no? Una associació de joves allunyats del mòbil i xarxes socials, almanco durant unes hores, per organitzar diversos actes i esdeveniments al poble… Ho veis així o la gent exagera quan tipifica d’aquesta manera la joventut?
Pensam que sí que és vera que les noves generacions estan massa temps amb les pantalles i la tecnologia. Aquesta és una de les raons que ens va empènyer a obrir aquesta associació, per donar temps lliure i d’oci als veïns i veïnes del nostre poble. 
2. Com i quan va néixer la idea de fer una associació juvenil? 
Tot va sorgir perquè uns membres de l’associació es varen ajuntar per ser els protagonistes dels centurions de les festes de Pasqua. A partir d’aquí va sorgir la idea d’ajuntar un parell de joves del poble per muntar una associació de joves per dur a terme diverses activitats. 

Fins i tot els va ocórrer l’original idea de muntar un autocine

3. I el nom?
Els carrioners sempre han tingut la fama d’anomenar-se “paparres”. Per aquest motiu, vàrem pensar que el nostre nom havia d’estar relacionat amb aquest terme. Després de pensar diverses opcions, ens vàrem quedar amb EMPAPARRATS. 
4. I com funcionau exactament?
Feim reunions cada quinze dies per parlar de diverses propostes, opinions i pluja d’idees de les possibles activitats i/o esdeveniments que podem dur a terme al nostre poble. Després, ja feim votacions i reflexionam sobre els avantatges i inconvenients de fer dites activitats. 
5. Qui són els membres de la vostra Junta Directiva i quins càrrecs tenen?
El president és en Toni Aguilar Adrover i el vicepresident és en Jaume Estrany Servera, ells dos s’encarreguen de parlar amb l’ajuntament i d’organitzar les reunions. Són els que estan al capdavant.
La secretària és n’Aina Maria Garcia Genovart, que s’encarrega de les gestions, dels tràmits i de les xarxes socials
El tresorer és en Pere Jaume Galmés Servera que s’encarrega de gestionar tot l’àmbit econòmic. 
6. Quants de socis teniu ja?
Ja tenim 116 socis i sòcies. D’aquí uns mesos tornarem a obrir termini per fer-s’hi.
7. Quins són els vostres principals objectius?
Principalment, el nostre objectiu és tornar a ajuntar el poble, ja que fa uns anys que s’ha perdut el costum de fer activitats junts. Sa veritat és que ja ho notam perquè als esdeveniments que proposam hi ha una gran participació.
També volem promoure activitats per persones de totes les edats, petits, joves i els més grans. Finalment, també ens agradaria recuperar totes les festes tradicionals del poble que amb els anys s’han perdut, com ara el partit de fadrins vs. casats, olimpíades rurals…
8. Quins actes heu duit a terme fins ara? Quina és la valoració que en feis?
Des del juny de l’any 2023 ja hem fet diverses activitats:
  • Festa Jove, activitats i jocs per infants de 6 als 12 anys
  • Rifa, a la fira de Son Carrió
  • Tapes durant festes i concerts
  • Partit de fadrins vs. casats
  • Jocs populars
  • Paellada
  • Guixa de Nadal
La nostra valoració general dels esdeveniments realitzats és molt bona, ja que hem rebut molt de suport i agraïment per part del poble.
9. Comptau amb el suport de l’Ajuntament? I teniu contacte estret amb en Miquel Font, delegat de Son Carrió?
Encara no hem tingut l’oportunitat de reunir-nos directament amb l’Ajuntament, es té pensat més endavant realitzar-ne una per parlar del que ens agradaria fer al poble. 
En Miquel Font sempre està dispost a ajudar-nos i a donar-nos opcions, idees, propostes… 
10. Què reclamau per què els joves es puguin sentir millor al poble? Què hi falta o hi sobra?
Considerem que no ens podem queixar perquè el poble ja disposa: d’un poliesportiu, parcs infantils, biblioteca, pista de pàdel i skate, via verda… Tal vegada sí que ens agradaria aconseguir una piscina per l’estiu poder passar temps al poble i no haver de sortir per refrescar-se, en el cas de no tenir-ne una de privada. 
11. Quins han estat els vostres referents? 
El nostre màxim referent ha estat l’associació de l’Eixam Xalest, la qual ja fa molts d’anys que va desaparèixer. Aquesta era una associació que realitzava molts activitats divertides pel poble de Son Carrió. Hem volgut seguir una mica el fil que duia i ha estat el nostre exemple a seguir. A més, també hem tengut l’oportunitat de reunir-nos amb alguns dels seus membres i ens han ajudat a arrancar. 
11. Ja tenim el Granots a Sant Llorenç, el Pescatruis a Porto Cristo… i ara vosaltres. Connectant amb la primera pregunta… és un crit reivindicatiu del jovent d’ara?
Sí, volem donar als joves d’ara una visió d’oci i de temps de lleure semblant al que vàrem tenir nosaltres, deixant de banda les pantalles i els videojocs.
12. I seria massa utòpic pensar a rompre fronteres i que vos poguéssiu ajuntar totes les associacions juvenils de la zona i fer alguna cosa conjunta?
Ens encantaria la idea de rompre aquestes fronteres i ajuntar-nos amb els joves d’altres pobles i municipis. De fet, ja s’ha parlat amb alguna associació per promoure activitats conjuntes.

Tampoc podia faltar l’organització d’una paellada.

Jaume Estrany i Aina Maria Garcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.