Resum de la tramitació administrativa de la futura residència de Sant Llorenç des Cardassar

En relació als dubtes plantejats en relació a la residència, als possible canvis de localització i requisits d’accés, intento explicar aquí de forma concisa, objectiva i el més aclaridora possible, la tramitació administrativa de que n’ha estat objecte i en la que es recullen els aspectes relacionats tant amb la localització com amb els requisits i la forma d’accés.

El Ple ordinari del dia 21 de gener de 2021 va aprovar, per unanimitat, “La manifestació de la voluntat de l’Ajuntament de cedir dos immobles de titularitat municipal al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears per a la construcció d’una residència al municipi de Sant Llorenç des Cardassar”

El 23 d’agost del 2021 el Consell de Govern declarà inversió d’interès autonòmic la construcció d’una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.

El 31 d’agost del mateix 2021 l’aleshores Batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs i Fina Santiago, aleshores Consellera d’Afers Socials i Esports, en qualitat de Presidenta de la Junta Rectora del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, signen el “Conveni pel qual l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar cedeix la propietat d’un solar al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears per construir una residència per persones grans dependents i formar part de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència”. L’aprovació de dit conveni es publica al BOIB de dia 2 de setembre de 2021.

El 26 d’octubre del mateix any el ple ordinari aprova, de nou per unanimitat, l’ “Aprovació del Conveni pel qual l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar cedeix la propietat d’un solar al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears per a construir una residencia per a persones grans dependents i formar part de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependencia”

Les clàusules establertes a dit Conveni entre l’Ajuntament de Sant Llorenç i el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials estableixen, entre d’altres, les següents condicions que cit de manera resumida:

1) L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar cedeix al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, qui l’accepta, la propietat de l’immoble (…). La finca serà destinada a l’ús de residència durant un termini mínim de 30 anys a comptar des de la signatura d’aquest conveni.

2) El Consorci es farà càrrec de la construcció d’aquest immoble en el termini màxim de cinc (5) anys.

3) El Consorci haurà d’iniciar les obres dins el termini de vint i quatre (24) mesos des de la signatura del present conveni (…).

4) L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar aporta els referits terrenys, sobre els quals el Govern de les Illes Balears en tramitarà la declaració d’interès autonòmic per la construcció d’una residència per a persones grans dependents.

5) (Punt 6 del Conveni) El residents del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar tindran prioritat a l’accés a les places en els termes prevists al Decret 83/2010, de 25 de juny.

6) (punt 8 del Conveni) Es preveu la creació d’una comissió mixta (…) (No creada).

Quan a la prioritat d’accés esmentada en el punt 6 del Conveni, els termes prevists al Decret 83/2010, de 25 de Juny, són els següents:

a) Grau de dependència. Es prioritza l’accés de les persones que tenguin reconegut un grau de dependència més alt, i en el cas de persones amb el mateix grau l’ordre es determina d’acord amb aquests dos apartats:

− Hospitalització sense possibilitat d’atencions en l’entorn familiar.

− Nombre de punts de l’escala de valoració.

b) Capacitat econòmica de les persones sol·licitants. Es prioritza l’accés de les persones amb ingressos més baixos.

c) Antiguitat de la data de presentació de la sol·licitud. En el cas del servei de residència, l’antiguitat es computa des de la data de la resolució que reconeix el dret a accedir a una residència.

d) Proximitat del servei al domicili de la persona dependent o, en el cas de les residències, proximitat del servei al municipi de residència dels familiars pròxims.

El 22 de Novembre del 2022, Pep Jaume Umbert, aleshores Batle de Sant Llorenç signà amb Fina Santiago, Consellera d’Afers Socials i Esports i presidenta de la Junta Rectora del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, una Addenda per a la Modificació del Conveni de Col·laboració entre el Consorci i l’Ajuntament amb una sèrie de clàusules (cito les 3 primeres de forma resumida):

1) L’Ajuntament cedeix, durant el termini d’execució de les obres de la residència, al Consorci l’ús de la parcel·la (…) amb la finalitat de que es pugui realitzar el subministrament (…).

2) El Consorci instarà al Consell de Govern a modificar la declaració d’interès autonòmic de 23 d’agost de 2021 per incloure dins el seu àmbit d’afectació la parcel·la (…) on s’han de realitzar les obres de subministrament (…)

3) Una vegada finalitzades les canalitzacions (…) l’ús del vial i dels seus terrenys retornarà a l’Ajuntament a qui correspon realitzar el manteniment i reparacions dels serveis instal·lats (…).

El 26 de gener de 2024, ja amb el nou govern presidit per Marga Prohens, el Consell de Govern va declarar, de nou, d’interès autonòmic la construcció de la residència de Sant Llorenç i la d’Andratx, ja que la declaració del 23 d’agost de 2021 havia caducat.

Quan al possible canvi de localització, durant la tramitació de l’expedient no hi va haver al·legacions en aquest sentit. Sol·licitar ara, després de més de tres anys de tramitació, que el Consorci ens retorni la propietat dels terrenys que es van cedir, recordem, per un mínim de 30 anys, suposaria un desperdici de temps i de recursos humans, materials i econòmics que no ens podem permetre. Pel que fa als requisits d’accés, quan la residència estigui finalment construïda passarà a formar part de la Xarxa Pública d’atenció a la dependència i, com a tal, tindrà els requisits d’accés que es preveuen al Decret 83/2010, de 25 de Juny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 pensaments a “Resum de la tramitació administrativa de la futura residència de Sant Llorenç des Cardassar

  1. Gràcies per la informació Catalina.
    Si és com pareix per persones tan dependents, i vist el que provocaria ara el canvi de lloc de la residència, veig ben normal fer la residència allà, per molt que estigui prop del cementiri. Si fos un altre tipus de residència ja se podria discutir, però en aquest cas cal prioritzar la part pràctica

    • “Es prioritza l’accés de les persones que tenguin reconegut un grau de dependència més alt”.
      Que es prioritzi, com a moltes altres residències públiques o concertades, no vol dir que sigui només per a gent molt depenent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.