Entrevista a Antoni Tugores que presentà el seu llibre “Cuina d’un temps i d’un país” a l’Espai 36 de Sant Llorenç

L’Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar va acollir la presentació del llibre “Cuina d’un temps i d’un país”. Testimoni de la gastronomia popular mallorquina” del autor manacorí, Antoni Tugores. A l’acte, que va tenir lloc el passat 21 de juny, hi va ser present Marga Serrano, de l’Editorial Purpurina, i la presentació que va anar a carrec de, Josep Cortès “Mosca” en substitució de Jaume Claret, autor del pròleg qui no va poder assistir-hi.

– Quan Antoni va començar la teva passió per la recerca de receptes de la cuina mallorquina?

– Fa molts d’anys. L’Any 2003 vaig treure 62 fascicles de cuina al Diario de Mallorca, que va publicar dos toms sota l’epígraf de Memòria gastronòmica de Mallorca. L’any 2005 vaig publicar amb Documenta Balear Memòria de la cuina mallorquina, amb més de 1.200 receptes recollides pels pobles de Mallorca. Aquest llibre que va guanyar el «Gourmand world cookbook awards» com a millor llibre de cuina mediterrània i del que se n’han fet tres edicions.

– La veritat és que has fet una recerca impressionat. Què va seguir, després?
Després va venir Cuina Econòmica. Receptes fàcils per a temps difícils l’any 2009, també premi «Gourmand», editat per Documenta Balear. L’any 2012 vaig publicar, amb Lleonard Muntaner editor , Els millors plats de la cuina popular de Mallorca (2012) escrit en companyia de M. Antònia Sureda Vallespir; Uns anys després, l’any 2016, va sortir La cuina mallorquina. Segles XV-XX. De l’austeritat a la decadència, premi Fontirroig, editat per Lleonard Muntaner i Cuina encara més Econòmica, editat per Documenta Balear l’any 2020. Després, l’any 2023, Cuina d’un temps i d’un país amb Purpurina editorial. A més, tenc una secció fixa setmanal a Diario de Mallorca, des del 2003.

– Quin temps has dedicat a escriure el teu darrer llibre?

Poc més d’un any. La feina grossa va ser en la tasca de recerca, de més de 25 anys. Els millors plats de la cuina popular de Mallorca (2012) y Los mejores platos de la cocina popular de Mallorca (2012), escrits en companyia de M. Antònia Sureda Vallespir; La cuina mallorquina. Segles XV-XX. De l’austeritat a la decadència (2016, premi Fontirroig, editat per Lleonard Muntaner) i Cuina encara més Econòmica (2020), editat per Documenta Balear.

– Quin temps fa que tens la teva secció fixa setmanal a Diario de Mallorca?

Tenc aquesta secció fixa setmanal des de l’any 2023. Aquest és un llibre de cuina, però aprofitant tot el material recollit al llarg d’aquests anys, afegint-hi anècdotes, coneixements culinaris de les cuineres i cuiners que generalment majors o molt majors , històries sovint sorprenents, costums ancestrals, creences i petits secrets que acompanyen i donen sentit al treball. Al llibre hi surten més de 400 receptes que intenten reflectir una foto fixa, diria que en blanc i negre, de la cuina de les nostres mares i padrines, abans de la invasió de cuines foranes.

– Jaume Claret diu al pròleg que aquest no és un llibre només de cuina…
I és cert: és també un llibre de testimonis, que explica com era la cuina, però de passada mostra com era la vida dels mallorquins.Gairebé totes les receptes aporten el nom de la persona que la me va donar. Crec que és de justícia, pens que dóna credibilitat al llibre i, a més, per part meva és una mica de tribut a aquestes persones, que reberen aquest mig minut de glòria que tan es mereixen.

– Amb el pas del temps les receptes de cuina han canviat molt. Què en trobes, d’això?

Efectivament, hi ha algunes receptes que avui ja no es poden realitzar perquè precisen d’ingredients que avui són quasi inassolibles a causa de la protecció de la natura, (com crancs peluts, eriçons, ocellons, corns, tortugues i caragoles de mar, etc. o bé perquè els ingredients ja no es troben habitualment als mercats.
Enhorabona pel teu nou llibre, Antoni, i per posar en valor la gastronomia tradicional mallorquina.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.