Allà ens veiem, Pepe.

Es veia venir, tenia mala ferida, tots ho sabíem, ell també. Malgrat això sempre resta una espurna d’esperança: tal vegada girarà cap a bé. La lluita cel·lular no para i arriba un moment en que el cos fineix.

Resta, però, l’esperit, l’energia, la informació que s’escampa i mai desapareix. Es així que ens retrobarem, seguirem fent part de la Terra.

Ara mateix resten els records dels nombrosos moments compartits. D’aquella mirada crítica vers el joc social i d’un singular concepte d’art lligat a l’observació i experimentació, ben lluny de l’actual i escampada mirada economicista i egocentrista.

Un concepte d’art que el convidava a experimentar i girar fulla; segurament ni tan sols deu disposar de currículum actualitzat, per què l’hauria de mester?

Sabem que tots tenim la mirada esbiaixada, i quan hi ha estimació el biaix encara més creix. També sabem, però, que per conèixer una situació no cal recórrer a tots i cada una de les parts. Els petits detall mostren l’ésser.

Ara mateix, amb la ferida fresca, passades unes hores del seu traspàs, en venen a la memòria tres moments relacionals singurals.

El més llunyà és el dels passejos nocturns d’estiu pel camí de ses Toltes. Encara es podia considerar jovençà, na Maria del Mar era menuda i cercàvem la fresca nocturna. Em va impactar, per això encara ho recordo la seva lucidesa i el seu esperit crític: “-Si vols que la gent es perdi llegint, posa just al costat d’una bona obra un munt de publicacions mediocres, i la bona passarà desapercebuda”, em digué en un moment de la distesa conversa.

Una altra més recent, de quan el matrimoni ja s’havia instal·lant a Can Parpal, en un dels vells establits del terme, la cella que va de Son Roca a Son Violi passant per Son Berga. Visitant el seu taller, de banda les peces que treballava i els dibuixos previs del que havia de fer, em va sorprendre i captar l’atenció aquelles finestres plenes de petites peces, petits bastonets, i pedres singulars trobats en els seus passejos marins susceptible de convertir-se, tal vegada, en escultures. La recol·lecció de ·”natures mortes” contrastava amb el coneixement de les plantes que ornaven el seu singular i espaiós jardí.

La tercera és recent, de fa pocs dies, el cos ja era afeblit i respirava oxigen facilitat per una màquina. Al adonar-se’n de la nostra visita, rompent resistències no dubtà en incorporar-se i acompanyar-nos a la taula de la terrassa per parlar del món, de les coses i del viratge polític que s’anava escampant. Una versió actualitzada d’aquell cos obert i somriure permanent amb que acostumava a rebre les visites.

Tres anècdotes que poden il·lustrar el Pepe que estimam. Moltes altres: les eixides laborals a Alemanya, la relació amb els seus néts, el difícil encaix en les relacions locals, les excursions compartides, les converses, el menú habitual del seu sopar… i moltes altres resten, de forma conscient en el calaix del sentir.

Allà ens veiem, Pepe!.

4 pensaments a “Allà ens veiem, Pepe.

  1. Estarás con nosotros en el pensamiento y en la multitud de coversaciones que tendremos comentando cualquier detalle tuyo. Como siempre, un beso

  2. Agraeixo de cor a na Jerònia que em permetés de conèixer en Pepe i amb ell, el seu racó, la seva casa, el seu jardí (paradís). Recordo amb goig, la saviesa d’en Pepe, la seva finor i el seu desig de no quedar-s’ho per a ell, home generós.
    Gràcies de tot cor, tinc un record molt entranyable d’ell i de na Jerònia

  3. Tenemos tantas vivencias de la adolescencia y juventud en tu Sevilla, que los amigos del barrio de la Macarena nos hemos llevado un duro golpe con la noticia de tu fallecimiento.
    Sabes que eras uno de los más queridos del grupo, aunque algo reservado, siempre de buen humor y abierto a las bromas que te hacíamos. Y como olvidar aquellos bailes de las azoteas en los felices años sesenta. Siempre vivirás en nuestro pensamiento y allá donde estés, un día se uniran nuestras cinsciencias.
    Nos vemos Pepe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.