El passat, 28 d’agost, diferents regidors del consistori de Son Servera encapçalats pel batle, Jaume Servera, i el regidor de Turisme i la regidora de Medi Ambient, Pep Miquel Servera Leno i Àngela Brunet, a més d’altres regidors de l’oposició i de l ‘equip de govern, varen assistir a l’acte de senyalització a la platja de Cala Millor. El tram que comprèn entre el carrer Son Corb i carrer Ca s’Hereu de Cala Millor, és un nou espai sense fum de les platages del municipi de Son Servera, adherit a la “Xarxa Platges Sense Fum, Platges Saludables”.
Un programa de salut i de protecció del medi ambient de la Direcció General de Salut Pública i Participació i la Direcció General de Residus i Educació Ambiental que vol promoure i potenciar els estils de vida saludables i els beneficis d’una vida sense tabac amb la cura de les nostres platges lliures de fum i residus. Cal destacar també l’assistència a l’acte dels representants de l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Son Servera.
Amb l’objectiu de continuar sensibilitzant la ciutadania davant aquest gran problema de salut que és el tabaquisme, des de l’Ajuntament de Son Servera i la Conselleria demanen la col·laboració ciutadana per respectar aquests espais naturals. Per tot això, tant la Regidoria de Turisme com la Regidoria de Medi Ambient proposen adquirir la responsabilitat per dur a terme aquest projecte recomanant no fumar a les platges que estan identificades com a “Platges Sense Fum”.
D’aquesta forma, no sols és col·laborar amb les polítiques de conservació del medi ambient, sinó que podrem gaudir d’un ambient lliure de fum i evitar possibles accidents dels nostres infants en relació amb el residu que generen les llosques dels fumadors.
Pep Servera, regidor de Turisme, va valorar positivament la creació d’aquesta xarxa i va declarar que «L’objectiu és doble: vetlar per la salut dels banyistes i cuidar el medi ambient. Volem promoure i potenciar els estils de vida saludables i els beneficis d’una vida sense tabac, amb la cura de les nostres platges. Amb aquest espai les persones no fumadores també podran gaudir de la platja sense haver de patir el fum dels banyistes fumadors.»
La repercussió del tabac al medi ambient de les platges i a la mar, les llosques són el residu més abundant de les escombraries marines, fins i tot per davant dels plàstics, i només en cal una per contaminar 8 litres d’aigua. A més, les substàncies que componen els cigarrets, com ara el quitrà, el plom, el mercuri, l’amoníac, la nicotina o l’arsènic, entre moltes altres, queden atrapades en el filtre, que no és biodegradable i que pot tardar fins a deu anys a descompondre’s. D’aquesta manera, contaminen l’arena a través de la cendra polvoritzada i transportada per l’aire, l’aigua i les mateixes espècies marines. Cal recordar que s’han trobat llosques en els estómacs d’aus i tortugues.
La salut dels banyistes i de la zona turística, a banda dels motius de salut i mediambientals, la xarxa de platges sense fum vol millorar la convivència en la gestió de les platges, ja que les platges brutes generen malestar en les famílies, sobretot si hi van amb infants, i des del punt de vista turístic cada vegada es valoren més les platges sense fum com a reclam d’un turisme familiar i que la brutor genera més despeses en neteja.