El professor i investigador llorencí Antoni Riera Melis ‘Xaret’ ha estat homenatjat aquest matí a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB). En presència de col·legues, deixebles, amics i familiars, l’acte prenia com a excusa la presentació de tres volums publicats per Pagès Editors i editats per Flocel Sabaté de la Universitat de Lleida i Maria Soler de la UB, on es recopila una mostra de l’extensa recerca duta a terme pel catedràtic mallorquí d’Història Medieval, agrupada temàticament. Així, “Un regne dins en la mar” se centra en els seus treballs sobre economia i fiscalitat a l’illa; Produir, distribuir, consumir en les recerques econòmico-socials a l’Edat Mitjana a les terres de parla catalana; i “A cadascú, allò que li pertoca” en els estudis sobre alimentació i identitat.
A més d’agrair la presència i la complicitat de les persones i institucions implicades, Riera Melis –amb 80 anys acabats de fer aquest passat diumenge– ha aprofitat el seu parlament per fer un repàs dels mestres nacionals i internacionals que han marcat la seva carrera acadèmica i investigadora. Fent seva la màxima de Bernat de Chartres que ens recorda que avancem “a espatlles de gegants”, ja que la ciència és acumulació i mestratge, l’homenatjat s’ha reivindicat com un historiador social, part d’una baula de coneixement on la recerca, el compromís i l’intercanvi són elements claus.
A la primera part de l’acte, han glossat l’obra i la figura de Riera Melis els acadèmics Lluís Tudela del Centre Associat UNED Illes Balears, Paulino Iradiel de la Universitat de València i, en comunicació online, Massimo Montanari de la Universitat de Bolonya; tots ells moderats per Jaume Dantí del Departament d’Història i Arqueologia i Marta Sancho de l’Àrea d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica. La jornada s’ha tancat amb la interpretació de dues peces de Chopin a càrrec del pianista Carlos Picón Álvarez.
Gracies
Del tot merescut!!!