La passada setmana es va iniciar la segona fase del projecte d’investigació sobre els santuaris talaiòtics de S’Illot amb una nova excavació a SN2 Aquest 2025 arrenca la segona fase del projecte «Cronologia i funcionalitat dels santuaris mallorquins i de les estructures SN1 i SN2 de s’Illot: una anàlisi multi-proxy», una recerca impulsada des de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar que compta amb la participació d’investigadors de diferents centres nacionals i internacionals.
El projecte forma part de la convocatòria d’ajuts per a la recerca en matèria d’arqueologia i/o paleontologia a Mallorca (pluriennal 2024-2026), promoguda pel Consell de Mallorca a través del Departament de Cultura i Patrimoni. La subvenció concedida a finals de 2024 ascendeix a un total de 66.100 €, repartits en tres anualitats.
Després d’una primera campanya centrada en l’anàlisi radiocarbònica i faunística del santuari SN1, enguany es preveu dur a terme l’excavació de l’estructura SN2, probablement a l’inici de l’estiu. Es confia que aquesta intervenció permeti recuperar un important registre arqueològic cabdal per al coneixement d’aquestes enigmàtiques construccions de la prehistòria mallorquina, associades al culte i les pràctiques rituals del període talaiòtic.
El projecte aposta per una aproximació integradora i multidisciplinària al registre arqueològic d’aquests espais, amb l’objectiu d’establir la seva cronologia, caracteritzar les pràctiques socials que s’hi dugueren a terme i entendre el paper que tingueren dins les comunitats talaiòtiques. L’anàlisi inclou estudis de fauna, ceràmica, fitòlits, antracologia, residus orgànics i isòtops estables, entre d’altres.
Les estructures SN1 i SN2 del poblat de s’Illot constitueixen, en aquest sentit, un marc idoni per desenvolupar una recerca de referència que pugui ser extrapolada a altres santuaris de Mallorca. El projecte aspira així a aportar noves dades que ajudin a repensar el significat d’aquests espais en el context de la prehistòria balear.
Perque dius santuaris?,perque les anomenen santuatis?
Hauriem de perde el visi de posar nom funcional a tot lo que no tenim estodiat a fons