R.Refranys: S’ase va dir…

S’ase va dir en es porc orellut

Després de “qui no vol pols..” és el que segueix a la llista dels Top ten dels refranys a les Illes Balears segons mostrà, ja fa 10 anys Climent Picornell, seguint les aportacions de l’investigador Victor Pàmies (http://paremiosfera.dites.cat/ ).

A la veu “ase”, el DCVB mostra 84 refranys referits a tal animal; es veu que a la Mallorca preturística, tenia importància cabdal i era ben present. El número 41, referit a Mallorca mostra: “S’ase diu an es porc orellut, i ell en tenia set canes”, no hi afegeix cap explicació.

Respon a aquesta tendència, tan humana i tan nostra de veure els defectes en els altres abans de detectar els propis.
El refranyer català mostra 25 recurrències en 17 variants de “Veure la palla en els ulls dels altres i no veure la biga en els seus” que, pel que he pogut veure, és variant del que posa l’Evangeli (Lucas, 6, 41-42) en boca de Jesús “¿Per què mires la palla que hi ha a l’ull del teu germà i no veus la biga que hi ha en el teu?” com a metàfora i ensenyament per apaivagar les crítiques personals.

D’alguna manera el refrany ens porta al conegut aforisme escrit a l’entrada del temple d’Apolo a Delfos “Coneix-te a tu mateix” atribuït a Heràclit, Quilon de Esparta, Tales, Socràtes i altres savis grecs, tots ells uns 500 anys anteriors a l’inici del vigent calendari.

Sense cercar gaire trobaríem múltiples referències, des de la biologia a l’espiritualitat, que justifiquen la necessitat de no ser ases, de no mirar les orelles dels altres sense saber quines són les pròpies, de treballar, en definitiva, el propi ésser de forma permanent.

El refrany no hauria de portar, d’altra banda, a la passivitat, al menfotisme. Una cosa és furgar en els defectes dels altres i altra ben diferent deixar d’exercir tant l’autocrítica i com la critica social, imprescindibles per anar avançant de mica en mica.

Imatges d’Antoni Font: Somera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.