Les neules de na Miquela Fullana

A Mallorca encara perviu el costum, que s’ha anat adaptant al temps actual, de guarnir les esglésies, i ara també els aparadors de les botigues, amb neules elaborades artesanalment. Aquesta forma artística de decoració havia estat estesa per tot el territori català a partir de l’Edat Mitjana i perdurà fins al segle XIX. Les neules, antigament, eren elaborades amb pasta de farina sense llevat, però, avui, es fan de paper.

El seu nom prové del llatí, nebula, que significa núvol. Les neules representaven les setmanes (les grans) i els dies (les petites) que anaven de Nadal al dia de Cendra.

Paciència, delicadesa i art són imprescindibles per confeccionar les neules de paper, i, a Sant Llorenç des Cardessar, hi ha una persona que reuneix, amb escreix, aquestes qualitats, na Miquela Fullana, Gomila. Motius vegetals, geomètrics, filigranes, naixements, àngels, edificis singulars, … han passat i passen per les seves mans que s’ajuden d’unes estisores primes per retallar el paper blanc i convertir-lo en obra d’art. Na Miquela, des de fa uns anys, ha mostrat el seu bon quefer a tothom que l’ha volgut veure a través d’exposicions de la seva feina i ha volgut ensenyar, cosa molt important, a nins i a majors, la tradició artística de fer les neules.

¿Sou la neu que davalla de l’altura,
o sou estels que baixen a la terra?
Davall la llum dels salomons i llànties,
apareixeu els jorns d’Advent, com a hòsties
que l’aire mou, dins l’expectant església.
I fins que el plor de Quaresma arribi,
sereu vosaltres el record perenne
de la nit de Nadal. I les setmanes
sereu les grans i els dies les petites,
que passaran entre Nadal i Cendra:
El Déu qui neix i l’home qui retorna
a al pols de la terra d’on sorgia.

Miquel Forteza, Nadal de 1962.

 

20151213_12035020151213_12183420151213_12212520151213_12031220151213_12032220151213_12032820151213_12041920151213_12043220151213_12044320151213_120356

 

 

 

2 comentaris a “Les neules de na Miquela Fullana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada