Mots perduts: deixar pixar es mul

Es clar, el mul o la mula ja no són bísties d’ús habitual. Parar la feina, el caminar, per deixar-lo pixar, si no hi ha muls, resulta una acció perduda. Com deixa constància en Pau en el comentari de diumenge passat resta encara l’expressió, això si mig perduda.

Coneixíem l’expressió usada en el sentit de “espera un poc”, “no et preocupis que ja ho acabaré o ara vendré”… una manera de dir confia, hi som, però necessito una mica més de temps.

Cercant en el DCVB tan sols he sabut trobar:

PIXARv. intr. i tr. 
|| 1. Evacuar l’orina; orinar; cast. mear. Los infants… en tot pixen e en tot fan legees e sutzetats, Llull Cont. 103, 7. Molt se marauellà lo burguès com hauia vergonya de pixar denant los hòmens, e no hauia haüda vergonya de Déu, Llull Felix, pt. viii, c. 35. Tres coses fan dona sutze: camisa trapada, detràs cuncagada e pixar al lit banyada, Libre de tres, no 82. Vós ja us pixau en la çabata, Spill 2740.
|| 2. fig. Ploviscar molt prim (Camp de Tarr., Calasseit). La boira pixa: es diu quan fa una plugina molt menuda. També hi ha qui diu: «Els angelets pixen», amb el mateix significat.
|| 3. Fer desaiguar una barca fent que l’aigua surti pel doll (Costa de Llevant, Costa de Ponent).
|| 4. Deixar escórrer i escapar el peix petit per les malles del cóp del bou i el maià de l’art, quan és massa ple de manera que no es pot arrossegar sinó amb dificultat (Costa de Llevant, ap. BDC, xiv, 55).
|| 5. nàut. Pixar vent: deixar perdre la vela una part del vent pels bessos de dalt de la pena, quan la barca camina proa a vent (Empordà). «Fes pixar vent, si la ratxa carrega»: es diu al timoner novell.
Loc.
—a) Pixar-se de riure: riure inconteniblement.—b) Pixar alt: tenir moltes pretensions (val.). Es deixaren dir… que Eufracieta no li arribava a la sola de la sabata, perque ells pixaven més alt que ella, Rond. de R. Val. 92.—c) Pixar aigua beneita: esser molt devot o beat. La Auelona… pareixia la que anà a enganyar a Sen Antoni; y açò que tots estaven en que pijava aygua beneyta, Rond. de R. Val. 43.—d) Pixar-se a sa trava: començar a gallejar, a tenir pretensions d’home (Eiv.),—e) Pixar fora del test: parlar sense raó, sortir de la qüestió, dir disbarats.—f) No tenir temps ni d’anar a pixar: estar molt enfeinat.—g) Deixa pixar el matxo: es diu per recomanar que deixin fer els altres, que no s’interposin quan algú fa una cosa.—h) Atura’t, que pixo: es diu per donar una negativa a algú que demana una cosa inoportunament.—i) Enviar algú a pixar al bordell de Gaeta: enviar a mal viatge, engegar de mala manera (Val.).—j) Esser més vell que el pixar en terra (mall.), o que el pixar ajupit (val.): esser una cosa molt antiga.—l) Set eren qui l’aguantaven, i encara pixava tort: es diu referint-se a una cosa en què intervenen molts però encara surt malament (Bal.).
Refr.
—a) «Qui pixa clar, no ha de mester metge» (o «no ha de mester cirurgià»): significa que parlant clar tothom s’entén i no hi ha complicacions.—b) «Qui s’aixeca dematí, pixa allà on vol»: vol dir que els matiners tenen molts avantatges damunt els toca-sons.—c) «Bona excusa té el malalt: pixa al llit, i diu que sua»: es diu referint-se a algú que es vol justificar amb excuses falses.—d) «Qui canta a sa taula i pixa en es llit, no té es seny complit»: es diu quan se sent algú que canta mentres menja (Mall.).—e) «Pixa més un bou que cent oronelles»: vol dir que una persona poderosa fa més ella tota sola que moltes persones dèbils (Eiv.).—f) «No és bon català qui no pixa quan veu pixar»: es diu humorísticament quan, aturant-se algú a orinar pel camp, els seus companys senten la mateixa necessitat d’evacuar l’orina.

Matxo és castellanisme de mul.
Imatge de Google

3 comentaris a “Mots perduts: deixar pixar es mul

 1. Sempre em recordo d’una que vaig sentir a l´amo Andreu, pare d’un amic, una vegada que li varem fer una trastada : “qui amb al.lots se colga, compixat s´aixeca”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. BOOOOO!
  Dues coses:
  -Deixa pixar el matxo: A catalunya als muls li diven matxos i a les mules,mules( matxos i mules)
  -Si vols post veni a camava Guillem, a fer fotods a una mula,així no hauras de posa una foto d’un ase o somera xerrant de muls….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada