Mots perduts: eixermar

Quan hom mira la llista de mots pendents de publicar, mots que han suggerit diverses de les persones que, segurament, segueixen la pàgina, te n’adones que no tots atrauen de la mateixa manera. Per la grafia, per la llunyania del record… n’hi ha alguns que et semblem més simpàtics que els altres.

Eixermar és un d’aquests mots simpàtics, ara en diríem “fer net” o “llimpiar”. Es un dels múltiples mots lligats a l’agricultura tradicional que es van perdent.

El DCVB mostra:

EIXERMARv. tr.
|| 1. Arrabassar una terra, tallar la brossa de la garriga i convertir aquesta en terra laborable (Camp de Tarr., Segarra); cast. roturar.
|| 2.Tallar a una olivera o altre arbre els brots que surten al peu de la soca i que li dificulten la creixença (Artà); cast. podar, escamujar. 
|| 3. Netejar la terra tallant o arrabassant les herbes i arbusts que hi creixen i dificulten el conreu o el trànsit (Mall., Men.); cast. rozar, desbrozar. 
|| 4. Acabar d’omplir una bóta o altre recipient de vi, afegint-hi vi fins que sia ben plena, abans de tapar-la per conservar-l’hi (Mall.). En omplir una bóta de vi novell, no l’umplen del tot; el vi novell minva, i van afegint-n’hi fins que és plena, i aleshores la tapen ben tapada, perquè, per a conservar-se bé el vi, la bóta ha d’estar ben plena (Manacor).
Fon.: 
əʃəɾmá (or., mall., men.).
Loc.
—a) Encara hi ha molt que eixermarvol dir que una cosa encara no està preparada suficientment (Mall.).—b) Tenir es camí eixermat i sa porta obertapoder-se’n anar i no tenir necessitat de tornar (Mall.).
Var. ort.: 
eixarmar (Fabra Dicc. Gen.).
Etim.: 
del llatí ex-ĕrĕmare, treure un erm, fer cessar d’esser erma una terra’ (cf. Balari Oríg. 318; Vox Rom. ii, 157).

Aportació de Bel Alemnay
Imatge de Google/desbrozar

Un pensament a “Mots perduts: eixermar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.