Mots perduts: Eixarcolar

Feia anys que no el sentia i l’altre dia, pensant amb una persona concreta, va comparèixer en el record. És un d’aquells mots sonors, simpàtics, estranys, seductors…
A més també té un bell significat. No basta fer coses, se n’han de cuidar. No basta sembrar, han de cuidar el que s’ha sembrat.

Es un mot ben perdut, la imatge de netejar sembrats pertany, a nivell general, al Sant Llorenç estrictament rural d’abans, de la mecanització del camp. Actualment es manté la tasca -no el mot- en el cas dels horts familiars.

En el meu entorn familiar, per a la mateixa tasca s’utilitzava més “entrecavar”. També he sentit el mot eixarcolar per a la tasca d’atracar terra als trocs de les vinyes, el que nosaltres diem “calçar”

El DCVB mostra:

EIXARCOLARv. tr.
Netejar els sembrats de les males herbes que s’hi crien; cast. sachar, escardar. En axí con los lauradors exercolen los blats e’ls denejen, Llull Cont. 121, 7. Dos caueguets de exercolar, doc. a. 1567 (arx. parr. de Sta. Col. de Q.). El pagès conrador y la jornalera jovençana… endolcint ab cançons y tonades la feina d’exarcolar ordis y blats, Obrador Arq. lit. 13. El blat està eixarcolat, Colom Juven. 33.
Refr.:

«Poc eixarcolar, poques espigues a segar» (Lleida). «Eixarcola bé els sembrats i els veuràs multiplicats» (Men.).
Fon.: 
əʃəɾkulá (or., men.); əʃəɾkolá (mall.).
Var. form.: 
xarcolar.
Etim.: 
del llatí sarcŭlare, mat. sign.

Imatge de Google

4 comentaris a “Mots perduts: Eixarcolar

  • Certament. En tot cas i segons la meva limitada experiència, dependrà del tipus de cultiu i de les herbes que hi neixen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Coneixem com ho anomenava , aquí, la darrera generació pagesa: entrecavar. Desconec com ho anomenaven les anteriors.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada