El Card. Herbes i Plantes

Una planta que identifica el nostre municipi és sense dubte el card, una planta que dóna nom a aquesta nova revista que comença a donar les seves primeres passes.

És per això que no podíem passar sense dedicar un article a aquesta bella planta. La seva bellesa, tan oposada al seu tacte, ens fa pensar amb una deessa que es deixa veure i no tocar, però lluny de tot això el card és una planta que dóna molt de si mateixa.

En el mediterrani, i concretament a la nostra illa, podem trobar diferents tipus de cards:

  • Card. Que trobam amb aquest nom dues espècies, Carduus pycnocephalus i Carduus tenuiflorus.
  • Calcida blanca, Card blanc, Card de xeremeia i Card trompeter, que anomenen l’espècie Galactites tomentosa.
  • Card cigrell i Card negre, són l’espècie Carlina corymbosa.
  • Card corredor, Card girgoler, Card panical, Centcaps i Panical anomenen l’espècie Eryngium campestre.
  • Card de cabeceta, és Carlina lanata.
  • Card de moro i Cardelina, són l’espècie Scolymus hispanicus.
  • Assota-Cristos, Card de sang, Card fuell, Card negre, Card sant, anomenen l’espècie Carthamus lanatus.
  • Card blanc, Card de Maria, Card gallofer, Card lleter i Cardot són la Silybum marianum.
  • Card de formatjar, Card d’herba, Card soler, Carxofera borda i Herba-col, li donen nom a Cynara cardunculus, una de les espècies més importants, ja que ajuda a fer formatges i brossats, i és un  gran protagonista de la cuina.

Propietats Medicinals dels Cards (cynara-cardunculus)

Té un efecte antiescleròtic, i serveix també per la fabricació de begudes amargues i licors. Exteriorment pel tractament d’èczemes i erupcions cutànies. Fa baixar el contingut de sucre en sang. Per problemes de retenció de líquids, gota, hipertensió arterial, edemes, afeccions genitourinàries, hepatobiliars, desgana.

Una Recepta amb Cards (Cynara cardunculus): Tempura de Cards

Ingredients:

Cards, farina de tempura, sal, pebre, oli de gira-sol, i aigua molt freda.

Preparació:

Preparar la tempura: posar en un recipient la farina i abocar-hi l’aigua freda a poc a poc, remenar  fins que ens quedi una textura semilíquida i deixar en preferència una estona a la nevera, ja que és important que estigui molt freda.

Escaldar uns minuts els cards. Encalentir l’oli de gira-sol , salpebrar els cards, passar-los per la tempura i fregir, posar-los sobre una reixeta per treure l’excés d’oli, i servir calents.

Ara, tothom a menjar cards i bon profit!

8 pensaments a “El Card. Herbes i Plantes

  1. Interessant i pràctica aportació que, a més, porta implícita ponts relacionals.
    A manera d’informació complementària, a la llista, potser hi manca el Dipsacus silvestris (segons Alcover-Moll) o Dipsacus fullonum (segons herbari virtual de la UIB); el cardó o pinta de moro. Segons ens contà, devers l’any 1974, Francesc de B. Moll, el nom del terme municipal “des Cardassar” ve de cardassa o cardatxa… (avantatges que dona l’edat!… ja, ja)

  2. Pau… …però no em podrà negar mai que no hi ha al seu poble. Record aquesta primavera una invasió de calcides i en Tomeu, Pare d’En Joan passant amb so tractor

    Guillem, Gracies! ara meteix cercare informació i fotos, vull veure fotos

  3. Guillem es Dipsacus fullonum preciós, pero no m’hagues imaginat mai que fos un card, si pes color i ses fulles. Gracies, m’encanta coneixer plantes.

  4. Es veu que també es coneix amb el nom de “pinta de moro” perquè, segons sembla, temps enrere, s’utilitzaven les seves punxes fortes i agudes per escarpir la llana.

  5. Jo també voldría aportar sa meva recepta:
    Cards, alls picats, ametlla trosetjada, farina, sal, pebre bo i oli d’oliva. Tot sofregit dins una pella. Un entrant de primera!
    Gracies per tal informació sobre aquesta beneficiosa planta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.