Tota fruita a son temps (cireres de Bon Pastor)

El cirerer de Bon Pastor (Crataegus monogyna), és una planta de la família de les pomàcies, que en altres zones de parla catalana també l’anomenen espinaler, arç blanc, cirerer de la Mare de Déu, pometa de pastor, pometa de Sant Miquel, entre d’altres.

És un dels pocs arbusts de la nostra vegetació autòctona que perd la fulla, i a l’hivern conserva els seus fruits, les cireres de Bon Pastor, vermelles i rodones, comestibles, encara que, per a les persones, un poc insípides, per molts ocells i altres animalets salvatges són el seu rebost quan ve el fred.

També, cal destacar d’aquesta preciosa planta l’ús que molta gent li dóna per Nadal, decorant les seves cases amb un ram o centre fet amb branquetes de cirerer del Bon Pastor ple de cireretes vermelles.

Un cop travessat l’hivern, treu primer les fulles i després les flors i ho fa a partir de març, unes floretes blanques d’un aroma molt especial.

És un bon patró per empeltar pereres, nespleres, codonyers o serveres, encara que en un hort, jardí o plaça pot fer molta planta sense haver de fer cap empelt.

Fotos

2 pensaments a “Tota fruita a son temps (cireres de Bon Pastor)

    • Hola. Per fora vila sempre me trob amb cirerers del bon pastor. Per exemple, si vas per la via verda, i baixes al torrent a l’altura del pont de Son Sureda i te fiques en zona de caçadors, en veuràs. Si ho vols comprar en vivers, el seu nom és arç blanc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.